fbpx

Aplikace šesti zásad

Byl to pro mě velice hektický týden a i kvůli tomu jsem nebyl schopen psát na OWOP. Řekl jsem si, že v tuto chvíli ještě nebudu komentovat, co se stalo a jak se to stalo. Pokud budou dodrženy sliby o kontinuitě, pak by to nebylo slušné, protože lidé odcházejí a přicházejí a – bavíme se o tom celé roky -obrana země musí stát nad osobními zájmy. To, že mám nyní své pochybnosti, asi není důležité, protože každý má dostat příležitost. Dovolím si tedy jen dvě poznámky.

Je to ironie, léta jsem pracoval s Radkou Kvačkovou a naše vztahy byly, myslím, velice dobré. To, že mně její dcera Karolína nenechá na postu, jsem předpokládal. To, že mi to neřekne do očí a lejstro mi nechá poslat, jsem – i vzhledem k tomu, že Radka je přímý člověk – nečekal.

A za druhé, když jsem si tak v hlavě přehrával poslední dny, vzpomněl jsem si na šest zásad admirála Williama McRavena (mimo jiné jste se o něm bavili v jedné diskusi na OWOP) pro úspěšnou speciální operaci. Zásady jsou z jeho knihy Spec Ops: Case Studies in Special Operations Warfare: Theory and Practice z roku 1996. Příjemnou zábavu při přemýšlení proč se mi vybavily:

  • Purpose
  • Simplicity
  • Speed
  • Security
  • Repetition
  • Surprise

P. S. Jeden z vás zapochyboval a to není správné. Objevil se komentář a v něm názor, že jde o tečku za seriálem i blogem. Nejde. OWOP tu byl před mým angažmá na ministerstvu a bude i po něm, tedy pokud mi ještě bude zbývat energie. I v seriálu budu pokračovat, jenom potřebuji hodně času na napsání každého dílu. Vlastně, čas bych teď měl mít…

14 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

14 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    16. 12. 2012, 16:47

    To nebylo nijak dlouhé přemýšlení. Jen mi není jasná aplikace první zásady (zatím).

    Jinak budu se těšit na pokračování seriálu (nejen jeho), zvláště pak na kapitoly o plánování a AZ.

    Zlom vaz!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    16. 12. 2012, 18:06

    Ještě bych dopsal respekt, pokud je k čemu a k předchozímu týmu MO ho cítím a kontinuita, pokud je k čemu a tady je rozhodně důvod. Jinak se na AZ, jako VČ AZ těším.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    17. 12. 2012, 11:56

    Pane Šulci, přeji mnoho úspěchů v dalším angažmá. A pevně doufám že OWOP skutečně neskončí.

    K paní ministryni nezbývá než říci, že moje krocení přehnaného pesimismu na základě jejích prvních vyjádření, se ve světle jejích prvních kroků ukázalo jako dosti předčasné :-(

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Švaňa
    17. 12. 2012, 12:12

    Já osobně jsem přesvědčen Františku, že byste odešel dřív nebo později sám. Máte pravdu dobrý a funkční systém nemůže stát na konkrétních lidech. Na druhou stranu musí stát na kvalitních lidech že? No přesto jsem si jist, že tady na OWOPu budete pokračovat dál v nepřímém ovlivňování chodu a kvality bezpečnostní a obranné politiky u nás. Těším se na spousty nových a zasvěcenějších komentářů a článků. Díky za práci tady i na MO.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    17. 12. 2012, 13:45

    Zvlášní, že to šlo tak rychle, domnívám se, že nějaký čas na předání agendy by vůbec neškodil, nejspíše „zněl rozkaz jasně“ …jde jen o to od koho ho dostala.
    Pevně doufám, že působení nově nastupivší elitní sestavy do vedení MO, bude mít život jepičí.

    REPLY

Nejnovější komentáře