fbpx

Kdysi tajný manuál popisuje jak létat s U-2

Přes 60 let byl letová příručka (Utility Flight Handbook)jednoho ze symbolů studené války – letounu U-2 „Dračí dáma“ – utajovaná. Nyní do tohoto materiálu, datovaného 1. března 1959, může nahlédnout kdokoli, protože jej americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) před pár dny odtajnila.

Zajímavé je, že chybí osmá kapitola, přičemž podle všeho nikdo do obsahu nezasahoval, takže asi nebyla už ani v originále. Většině lidí asi obsah příručky nic moc neřekne (i když si dokážu představit, jak si při jejím čtení užijí nadšenci a piloti všeho druhu), ale přesto stojí alespoň za prolistování. Na okraj, jsem zvědav, kdy se objeví nějaký pořádný počítačový simulátor na U-2.

Koncept U-2 pochází z 50. let tedy z jednoho z vrcholů studené války. Byl účelově postaven pouze ke špionáži a poprvé vzlétl v roce 1955 a stále je aktivní. Jeho posláním bylo létat ve vysoké výšce především nad Sovětským svazem a mapovat jeho území. Pamatujete obavu ze zaostávání v raketových technologiích (Missile Gap)? Ta vedla mimo jiné i k rozvoji protiraketových systémů a právě U-2 mělo napomoci zjišťovat, zda jsou Sověti skutečně tak velký krok před USA, nebo nejsou. Piloti trávili v kokpitu křehkého letounu s velkým rozpětím hodiny a hodiny. Nebyla to jednoduchá služba. A jak se ukázalo 1. května 1960, ani výška je neochránila před sestřelením.

Příručka v první části popisuje letoun jako takový, motor, palivový a elektrický systém, kokpit a tak dále. Druhá část se týká předletových procedur, pojíždění, startu, letu a přistání. Třetí část popisuje nouzové procedury, čtvrtá pomocné systémy, pátá operační omezení, šestá letové charakteristiky, sedmá fungování jednotlivých systémů a devátá létání za každého počasí. Příručka se hemží varováními a nabádáním k opatrnosti, přece jenom nejde o normální letoun.

Nadšenci, nyní tedy konečně máte šanci naučit se létat na U-2. Ovšem žádné rychlé pohyby ani akrobacie není povolena, aby se vám Dračí dáma nerozpadla pod rukama.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře