fbpx

Souboj o nového vrchního velitele ozbrojených sil…

První kolo prezidentské volby skončilo a příštím vrchním velitelem ozbrojených sil bude jeden ze dvojice Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, kteří získali 24,21 respektive 23,40 procenta hlasů. V zahraničí se zaregistrovalo necelých devět tisíc voličů a nakonec hlasovalo 62,77 procenta z nich. Jednoznačně vyhrál Karel Schwarzenberg s 54,31 procenty hlasů.

Ne ovšem všude. V Afghánistánu bylo registrováno 336 voličů (81 v Kábulu a 255 v Lógaru). Účast byla 83,93 procenta a zajímavé je, že jednoznačně zvítězil Miloš Zeman, který získal 43,57 procenta  hlasů oproti 16,78 procentům, které obdrželi Karel Schwarzenberg a Jan Fischer. Slušně bodoval i Vladimír Franz, který získal 11,07 procenta (celkem to bylo 6,06 procenta).

Proč vojáci v zahraničí hlasovali tak, jak hlasovali? Jediné vysvětlení, které mně napadlo je, že hlasování odráží geografii hlasování v České republice – PRT je postavené na 7. mechanizované brigádě, která je doma na Moravě a Morava hlasovala pro Miloše Zemana. Věkový průměr vojáků v Afghánistánu je poměrně nízký, takže se mi nezdá, že by volba pro Zemana byla spojena s lety jeho premiérování. Ale můžu se samozřejmě plést.

Jinak mně napadla řada otázek a poznámek. Zde jsou některé:

  • pokud vyhraje Karel Schwarzenberg, kdo bude ministr zahraničí (to má mnoho společného s bezpečností a směřováním)?
  • předpokládejme, že v případě zvolení odstoupí z čela TOP 09, kdo jej nahradí, respektive jak to stranu poznamená a bude to mít nějaké dopady na stávající vládní koalici?
  • pokud se stane prezidentem Miloš Zeman, co se od něj dá čekat v bezpečnostní oblasti, zvláště ve vztahu k ozbrojeným silám? Jeden nesmí zapomínat, že patřil vždy k jestřábům a tam, kde většina politiků krčila rameny a šeptala, on říkal: bombardovat, bombardovat, bombardovat (včetně Íránu);
  • a na okraj, v dosti nezáviděníhodné pozici se ocitlo vedení sociální demokracie. Její kandidát Jiří Dientsbier odmítl podpořit kohokoli z postupujících a vedení strany se nakonec dohodlo, že nepřímo podpoří Miloše Zemana, proti kterému se ČSSD léta vyhrazuje. Ostatně, pokud se člověk podívá na výsledek 1. kola prezidentské volby střízlivě, zjistí, že velká část voličů ČSSD beztak nevolila stranického kandidáta, ale Miloše Zemana, takže nic jiného než jej opatrně podpořit i ze stranických míst nezbývá (samozřejmě musím férově dodat, že i přesto voliči ČSSD projevili mnohem větší loajalitu ke straně, než voliči ODS).

P.S. A malá zajímavost. Na Twitteru se objevila tato zpráva od uživatele @Anton_Petrakov:

Во второй круг президентских выборов в Чехии вышли М.Земан и К.Шварцендерг. Если изберут последнего,то это негативно скажется на межгос.отн.

(межгос.отн = Межгосударственные отношения = mezivládní vztahy)

    124 comments
    Profilový obrázek
    František Šulc
    ADMINISTRATOR
    PROFILE

    Ďalší články

    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked with *

    Cancel reply

    124 Comments

    • Profilový obrázek
      cybroos
      12. 1. 2013, 22:05

      Anton Petrakov se zřejmě vyzná. Skoro jako Dientsbier, který prohlásil, že „… zbyli dva pravicoví kandidáti“. http://zpravy.idnes.cz/reakce-jiriho-dienstbiera-na-vysledky-prezdientskych-voleb-pqy-/domaci.aspx?c=A130112_164609_domaci_brm

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Dušan Rovenský
      12. 1. 2013, 22:30

      „Proč vojáci v zahraničí hlasovali tak, jak hlasovali? Jediné vysvětlení, které mně napadlo je, že hlasování odráží geografii hlasování v České republice – PRT je postavené na 7. mechanizované brigádě, která je doma na Moravě a Morava hlasovala pro Miloše Zemana.“

      Franto, nesouhlasím. Aby jsi mohl analyzovat, jak a proč hlasovali vojáci v zahraničí tak jak hlasovali, musel by jsi znát výsledky toho, jak hlasovali vojáci jako celek (tedy i ti doma v ČR). Jelikož se však žádná taková statistika z pochopitelných důvodů nevede, tak třeba Miloš Zeman mohl zvítězit i u zbytku příslušníků AČR. Kdo ví?

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Tomas.Kolar
      12. 1. 2013, 22:52

      Mohl by prosím někdo přeložit onen ruský tvít pro nás mladší a méně vzdělané? :-)

      REPLY
    • Profilový obrázek
      František Šulc
      12. 1. 2013, 22:55

      Ad Dušan Rovenský
      (hahaha) Měl jsem v oné větě v závorce napsáno, že „abychom mohli dělat nějaké hlubší závěry, bylo by zajímavé znát hlasování u vojáků doma, což se ale nikdy nedozvíme“. Pak jsem to vymazal, protože a) to větu komplikovalo a b) otázka zní, proč aktuálně hlasují tak jak hlasují ti v zahraničí a nikoli všichni vojáci (tedy i ti doma). Jinými slovy, je mi jedno, jestli tak hlasovali všichni vojáci nebo jen jejich nereprezentativní vzorek. Nechci a ani nemůžu z tohoto faktu vyvozovat nic hlubšího ve vztahu k celku, ale vždy jenom k té malé skupině a tak zněla i otázka.

      REPLY
    • Profilový obrázek
      voliljsemKarla
      12. 1. 2013, 23:05

      Považoval bych za velikou hanbu, kdyby snad někoho napadlo zveřejnit takový blábol, jako že většina příslušníků AČR volila pana Zemana. Za Karla jsem ochoten bojovat až do konce vítězství… ! :) Pravda a láska zvítězí

      REPLY

    Nejnovější komentáře