fbpx

Americko-ruské studené vztahy

Vladimir Putin na palubě ponorky Arkhangelsk (2004); Foto www.kremlin.ru (via Wikimedia Commons)

Je to jako za starých časů a nikdo vlastně ani neví příliš proč. To, že v Kremlu sedí již po třetí bývalý špion, takže by mu udržování napětí se Spojenými státy mohlo vyhovovat, neobstojí. Těžko říct, jestli jde o odvádění pozornosti a hledání vnějšího nepřítele, o prosazování se a o varování středí a západní části Evropy, o hledání spojenců prostřednictvím vyceňování zubů na USA, či jen o výraz bezradnosti. Každopádně jsou vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy nejhorší za posledních mnoho let.

Americký prezident Barack Obama se sice na počátku svého prvního funkčního období pokusil provést „reset“ – „co jsme si, to jsme si a pojďme začít znovu“ – americko-ruských vztahů. A byť oficiálně se „reset“ vydařil, ve skutečnosti se vztahy kontinuálně – s menšími – výkyvy zhoršovaly. Pro ruskou opozici (a nejenom pro ni, ale i pro americké konzervativce) je „reset“ jen vzpomínkou na špatný vtip. Na druhou stranu, minimálně jeden herec, který odpracovává kremelské laskavosti, považuje za dobrý vtip ruskou opozici. To je ale nepodstatné a vypovídá to spíše o duševním stavu herce.

Rusko-americké vztahy poměrně slušně zkomplikoval Magnitského zákon schválený Kongresem a podepsaný prezidentem Obamou. Ale nejenom on. Vztahy jsou dlouhodobě ovlivněny nejenom kritikou nedobrého vládnutí v Rusku, ale například i událostmi během arabského jara a především krizí v Sýrii, kde má Moskva velké zájmy, včetně jedné vojenské základny.

Reciproční odvetou za přijetí Magnitského zákona má být „Guantánamský seznam“. Na něm jsou američtí představitelé, kteří měli něco do činění s věznicí na Guantánamu, ale i ti, kteří se podíleli na zadržení a odsouzení ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Bouta. Jedná se o další „odvetu“. Tou první bylo pozastavení předávání sirotků k adopcím do USA.

Bout, an arms dealer known as the “Merchant of Death,” was sentenced to 25 years in prison by a U.S. District Court in New York. Yaroshenko was sentenced to 20 years in 2011 for smuggling cocaine.
[Chairman of the foreign relations committee in the lower house of parlament Alexei] Pushkov also said that the list included members of Congress and American citizens allegedly guilty of the maltreatment and death of Russian orphans they adopted, as well as “judges who passed wrong rulings on those cases and psychiatrists who asserted that those children had inborn defects and serious development deviations which caused their deaths.”

Vážnějším signálem – byť dlouhodobě plánovaným – je probíhající cvičení ruských námořních sil ve Středozemním moři. Jde o největší cvičení za posledních několik desetiletí, kterým chce dát ruské námořnictvo najevo, že je zpět a je schopné zasáhnout kdekoli na světě. I když samozřejmě s tradičními omezeními, protože ruské loďstvo bylo historicky vždy mnohem slabší než námořnictva ostatních velmocí a pro politiky v Petrohradu a v Moskvě byly pozemní a vzdušné síly důležitější.

Cvičení se účastní plavidla z černomořské i baltské flotily, strategické bombardéry, taktické letouny, protiletadlové síly i parašutisté. Rušno bude ve Středozemním moři až do 29. ledna a jednotky mají nacvičovat celkem 60 drilů, včetně protiponorkových operací a možná i simulované vylodění jednotek na pobřeží.

Some of the exercises are expected to be carried out in the eastern part of the Mediterranean, and, possibly close to the territorial waters of Syria, where rebels have recently stepped up their attacks on army installations in their determined drive to oust President Bashar Al-Assad.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Singapore condo for sale
    11. 10. 2014, 0:02

    … [Trackback]

    […] There you will find 52216 more Infos: onwar.eu/2013/01/21/americko-ruske-studene-vztahy/ […]

    REPLY

Nejnovější komentáře