fbpx

Malá revoluce, nová éra… Ať žijí technologie

To, že žijeme uprostřed zásadních změn ovlivňujících vedení bojových operací je nasnadě. Pokud se člověk podívá na využívání robotických prostředků, sběr dat, jejich dostupnost, elektronický boj a tak dále, řekl by, že se jedná minimálně o menší revoluci. Bývalý zástupce předsedy sboru náčelníků štábů generál ve výslužbě James „Hoss“ Cartwright nemá rád věty o revoluci, ale tvrdí, že právě díky sběru a sdílení informací nastává ve vojenství nová éra. Jako příklad používá bojovou patrolu:

„Essentially, you are asking them to troll for trouble…“ But the squad’s role is changing, part of a monumental shift underway in the US military, as enormously powerful computers gather data from a huge array of sources and turn that data into predictive tools. „Now we are telling those four solders, this is where you want to go at this time,“ Cartwright said. „No longer do we troll for trouble; we predict it.“

Technologie samozřejmě vojáky nenahrazují, ale zvyšují jejich schopnosti. Zajímavá Cartwrightova úvaha se týká přesunu váhy ze systémů („železa“) k datům a neschopnosti se s tímto faktem vypořádat. Především kvůli tomu, že akvizice i personál jsou soustředěny kolem bojových a podpůrných systémů.

Jedním z důvodů proč technologie zaznamenaly takový rozmach v ozbrojených silách, zejména v posledních deseti letech, byla potřeba daná rozsáhlým nasazení sil v bojových operacích na řadě míst světa. Tato potřeba byla navíc podpořena ochotou financovat výzkum, vývoj a zavádění nových věcí. Nesmí se ovšem zapomínat také na rozšíření ještě před lety nedostupných, či málo výkonných elektronických „hraček“. Třeba díky chytrým telefonům a tabletům je dnes relativně snadné šíření aplikací (většinou) za směšné ceny.

Dobrým příkladem může být dva roky stará aplikace vytvořená americkým kapitánem Jonathanem Springerem. Ten ji vymyslel jednou v noci během nasazení v Afghánistánu, kde sloužil jako dělostřelecký návodčí. Jeho aplikace s názvem Tactical NAV (viz video) je k dostání v evropském App Storu za 5,49 eur a obsahuje kompas, kameru a mapy se souřadnicemi, které určují pozice. Díky tomu je možné přivolat palebnou podporu, sdílet důležité informace o pohybu a postavení nepřítele a podobně. Springer k tomu dodává:

I am proud to say that, without a doubt, my app is just as accurate as some of the most expensive military GPS systems that are being issued by our soldiers today.

A i o tom je ta nová éra, o které hovoří generál Cartwright. Otázka je, co bude až zpomalí operační tempo a potřeba inovací bude nižší, stejně jako investice. Překotný rozvoj v ozbrojených silách se nejspíše udržet nepodaří. Na druhou stranu, tempo již udává civilní sektor a ozbrojené síly tedy mají v případě potřeby odkud čerpat.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    26. 1. 2013, 16:34

    Moc pěkně udělané, jde jen o to, kdo si to stačí dříve stáhnout a osvojit, aby to nebylo rychleji použito proti nám. Ukazuje to, že i projekty high-tech hraček pro různé systémy jako Felin, Glaudius a jim podobné přes noc zastaraly.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    26. 1. 2013, 21:00

    Tuto aplikaciu sledujem uz dlhsiu dobu, verim, ze v poli to moze byt super pomocnik. Celkovo napad vyuzit iPhone, ktory ma kazdy druhy vojak vo vrecku, sa mi velmi pozdava…doplnim uz len to, ze nejaku dobu sa uz pripravuje aj verzia pre Android, aj verzia na iPad optimalizovana pre vacsie rozlisenie.

    REPLY

Nejnovější komentáře