fbpx

Hledá se recept na „rozpustnou“ elektroniku

Stěží se dá zapomenout na scény, kdy se zlý terminátor roztéká a pak se zase vytvaruje do podoby čehokoli. Americká DARPA, která má na starosti výzkum pro americké ozbrojené síly se snaží dokázat něco podobného s elektronikou – tedy zatím jde jen o roztečení, nikoli o vytvarování. Cílem výzkumného projektu je, aby se elektronika, kterou dnes používá každý, včetně vojáků v poli, sama rozložila poté, kdy doslouží. Požadavek nevychází ani tak z ekologických důvodů, jako spíše praktických – elektroniku může nalézt a eventuálně ji i využít nepřítel.

DARPA announces the Vanishing Programmable Resources (VAPR) program with the aim of revolutionizing the state of the art in transient electronics or electronics capable of dissolving into the environment around them. Transient electronics developed under VAPR should maintain the current functionality and ruggedness of conventional electronics, but, when triggered, be able to degrade partially or completely into their surroundings. Once triggered to dissolve, these electronics would be useless to any enemy who might come across them.

Pokud by se podařilo něco takového vyvinout, pak se dá očekávat debata o tom, kdo bude mít prst na červeném tlačítku s nápisem „likvidace elektronických hraček“. Po jeho stisknutí se totiž komunikační prostředky a další elektronika roztečou. Tak mně napadá, bude se muset zajistit, aby se nepřítel k tomu červenému tlačítku nedostal. Pak by to také totiž mohlo dopadnout jako v mé oblíbené povídce od Stanislawa Lema, kdy množství dat dosáhne kritické hodnoty, všechna zmizí v krátkém záblesku a svět se posune blíže k jeskyním.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře