fbpx

Americké oběti jedenácti válečných let

Výzkumná služba amerického Kongresu (Congressional Research Service) vydala zprávu s názvem U.S. Military Casualty Statistics: Operation New Dawn, Operation Iraqi Freedom, and Operation Enduring Freedom týkající se tří operací v Iráku a v Afghánistánu, které hodnotí z pohledu statistik. Za jedenáct válečných let zahynulo 6 640 vojáků, 16 občanských zaměstnanců a 50 450 vojáků bylo zraněno.

Od roku 2000 bylo na 130 tisíc amerických vojáků diagnostikováno s posttraumatickým stresovým syndromem, nejvíce v roce 2011. Ještě více vojáků mezi 1. lednem 2000 a 20. srpnem 2012 prodělalo zranění mozku od pohmoždění až po vážnější úrazy – 253 330. Nejvíce opět v roce 2011. A konečně, 1 715 vojákům musela být amputována minimálně jedna končetina. Nejvíce amputací bylo provedeno v letech 2010 a 2011.

From 2003 until the first quarter of 2009, the majority of the major limb amputations due to battle injuries occurred in OIF. In the second quarter of 2009, however, the trend changed, and since that time the majority of the major limb amputations due to battle injuries have occurred in OEF.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    9. 2. 2013, 22:47

    Zajímavý článek, ale s dost matoucím vzněním.

    PSTD – posttraumatický syndrom
    TBI – traumatic brain injury

    Tyto dva fenomény spolu nemají nic společného, i když tak článek vyznívá.

    Posttraumatický sysndrom je, když (např.) se voják nedokáže vyrovnat s tím, že někoho zabil na krátkou vzdálenost a zážitek se mu vrací.

    TBI je naproti tomu důsledek nějakého fyzikálního poranění mozku, například častého hraní amerického fotbalu, dopravní nehody, ale třeba i střelného poranění hlavy či otřesu mozku po výbuchu.

    Přestože tedy se v určitých vzácných případech mohou sejít v jednom případě, zpravidla to tak není. To by musela značná část hráčů NFL trpět PSTD, což rozhodně netrpí :-).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    10. 2. 2013, 0:20

    Jistě, že jde o naprosto odlišné diagnózy. Nenapadlo mě, že to může vyznět jako by spolu souvisely. Výše uvedený text je pouze výtažkem několika čísel ze studie bez ambice vytvářet jakoukoli souvislost mezi nimi.

    REPLY

Nejnovější komentáře