fbpx

Jugoslávská lidová armáda (v Jugoslávii)

Jugoslávská lidová armáda/Jugoslovenska narodna armija/Југословенска народна армија představovala až do rozpadu Socialistické federativní republiky Jugoslávie jednu z největších evropských armád stojících mimo vojenskopolitické bloky Severoatlantické aliance a Varšavské smlouvy. Její schopnosti byly založeny na technice, zbraních a zbraňových systémem z obou táborů. Její organizace byla založena na miličním principu teritoriální obrany a ve vojácích byla pěstována národní hrdost založené na historických úspěších.

Podobně jako ostatní socialistické armády JNA pravidelně demonstrovala svou připravenost bránit mateřskou zemi na vojenských přehlídkách, a to hlavně v rocích „kulatých výročí“ (1950, 1975). Poslední taková přehlídka se konala v roce 1985. Vojenské filmové studio Zastava se podobně jako Československý armádní film snažilo ideologicky působit i na vlastní obyvatelstvo a přesvědčit společný národ o úrovni JNA a také snažilo vychovávat nového člověka a získávat zájemce o službu v armádě.

Pozornost však bylo třeba věnovat i národnostním otázkám. Federativní způsob obsazování funkcí ve státní správě založený nikoliv na schopnostech jednotlivce, ale jeho národnosti je sice pochybný jak z pohledu socialistické ideologie, tak i z pohledu doktríny lidských práv, mnohé federalizované státy s ním však musely a musí žít. Proto existoval také zájem komunistů ukázat armádu jako příklad fungující federace. Nevznikaly jenom televizní reportáže, ale stranou nezůstala ani dramatická televizní tvorba. V letech 1987 až 1991 byl vysílán „nekonečný“ seriál Bolji zivot, který nechal diváky nakouknout i do JNA a takřka idylického spolužití vojáků různých jugoslávských národností. No, a pak přišla ta hrozná občanská válka a rozpad SFRJ a její JNA.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Vladimir Dordevic
    13. 2. 2013, 15:19

    Thanks you for posting this, very interesting indeed! Speaking form a personal experience, I know I was thrilled to see weapons on display when I was a kid (only 5 years at the time when this was shot and shown). Cheers!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    rtm v zál. Láďa
    15. 2. 2013, 15:56

    Zajímavý článek, jen čerpá z internetu, snadno dosažitelných zdrojů. Realita je trochu někde jinde.
    osobně se stýkám každý rok s bývalými příslušníky JNA.
    Poklud to vezmu odzadu, tak díky různým válkám na Balkáně má JNA, všeobecně armády ex Jugoslávie plošné bojové zkušenosti (celoarmádně) na rozdíl od bývalé ČSLA či AČR.
    O humanitárním bombardování bychom měli pomlčet, spíše se omluvit, je to naše ostuda.
    Mimochodem vrchní velitel, který takto hovořil se vyjadřoval počátkem 90tých let v mediích na adresu vojáků z povolání jako o „zelených mozcích co zahodili rudé knížky“ což si na Bálkáně nikdy nikdo nedovolil, neb na Bálkáně existuje národní hrdost a tamní armády skutečně bojovali vždy za nezávislost a vojáci splnili přísahu.

    Jugoslávie byla země která umožnila řadě lidí emigrovat z tehdejší ČSSR, pro Jugoslávii a její občany byl styk se Západem naprosto běžnou záležitostí.
    O ideologickém balastu z českých úst je humorné slyšet. V zemích Varšavské smlouvy byla politická ideologie na mnohem vyšší úrovni, v JNA byla ideologie zaměřená na národním uvědomování.
    TV reportáže najdeme i zde v současné době a nakonec, co je A report???
    A seriály?? „Chlapci a chlapi“ nebo novější balasty z produkce českých komerčních TV jsou nesledovatelné.
    Moje osobní zkušenost je trochu jinde….
    Řada důstojníků vystudovala za maršála Tita který nakupoval zbrańové systémy, které byli na svoji dobu špičkové. Na západě i na východě. Řada vojáků absolvovala školy i výcvik v NATO i VS.
    Úroveń výcviku a jazykové přípravy byla vynikající.
    Například JNA měla ve výzbroji jako první země mimo tehdejší SSSR 16 x MiG-29,
    SFRJ připravovala výrobu vlastního supersoniku.
    Zvládli výrobu Galebu, J22 Orao, modernizaci T-72 a nebyla rozhodně tak předražená jako v případě ČR.
    Války v 90tých letech udělali konec spoustě projektů, jiné projekty zase začali.
    Mě překvapili znalosti expertů z oblasti RTV, REB a pasivních systémů.

    REPLY

Nejnovější komentáře