fbpx

Izraelská dilemata a čekání na zázrak

Když jsem si pročítal zprávy o návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy na Blízkém východě, vzpomněl jsem si na text reflektující delší rozhovor s Henry Kissingerem, který týden před návštěvou amerického prezidenta prorokoval, že k „žádnému průlomu nedojde“. Ostatně asi jenom největší optimista by něco takového čekal. Barack Obama ujistil Izrael, že za ním Spojené státy pevně stojí, že nedopustí jeho likvidaci, ale zároveň zdůrazňoval, že je nutné jednat a kritizoval výstavbu osad. Na Západním břehu zase zdůraznil, že si Palestinci zaslouží ukončení okupace a vlastní stát.

Nemá smysl jej kritizovat, že nepřinesl mír, za který již má Nobelovu cenu. Není to v silách jednoho člověka. Navíc, zdá se mi, je to ještě těžší v době, kdy izraelsko-palestinský spor a touha po palestinském státu je mnohem menší problém proti tomu, co se odehrává po dva roky v Sýrii a začíná se přelévat stále více do okolí – ať už je to Libanon, či Irák a potenciálně Jordánsko – a do jakýchsi proxy wars vedených Íránem, sunitskými státy, teroristy a různými dalšími radikálními skupinami. Izrael se ocitl uprostřed tohoto chaosu, jehož součástí jsou i důsledky Arabského jara a obávám se, že je v nejhorší bezpečnostní situaci možná i za několik desítek let. Neexistuje totiž jedno řešení, porážka jednoho oponenta. Jediné, co se dá dělat je bedlivé sledování situace, omezené operace, pokud je chvíle výhodná a diplomatický nátlak.

Dobrým příkladem manévrování může být zpráva, která se objevila dnes, tedy krátce po Obamově návštěvě. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zatelefonoval svému tureckému protějšku Recepu Erdoganovi a omluvil se za akci komanda na turecké lodi s propalestinskými aktivisty při, které zemřelo devět lidí a která na léta zmrazila turecko-izraleské vztahy. Turecko má dlouhodobě problémy se Sýrií, což vyvrcholilo vysláním aliančních sil na ochranu země, a i v dalších otázkách nalezne s Izraelci podobnou řeč. Může být tedy důležitým partnerem pro Izrael v proplouvání regionálním zmatkem.

Podle některých informací chtěli ale Izraelci od Američanů získat víc. Měli například zcela logicky tlačit na Spojené státy, aby prováděly letecké útoky v Sýrii, pokud budou důkazy o tom, že syrský režim posílá výzbroj Hizballáhu do Libanonu. Ostatně již jednou Izraelci na podobný konvoj zaútočili sami. Nejsem si jist, že Obamova administrativa na něco takového kývne, veřejně deklarovala, že důvodem k zásahu bude pouze použití chemických zbraní, ale situace se vymyká kontrole natolik, že jakékoli předvídání je více než složité. Nicméně k cíleným zásahům může dojít záhy, neboť Ústřední zpravodajská služba (CIA) již nějakou dobu shromažďuje informace o islámských extremistech a jejich pohybu kvůli případným útokům bezpilotních letadel.

To zajisté Izraelci přivítají, ale nebude to nejspíše stačit. Izraelsko-syrská hranice byla dlouho relativně klidným místem. Nyní již je zdrojem obav. Oslabování syrské armády, respektive kontroly vlády nad rozsáhlými územími způsobuje, že vakuum vyplňují nejenom ti, kteří chtějí osvobodit Sýrii, ale i extremisté řídící se mnohem širší ideologií.

At present, Islamist militias within Syria are narrowly focused on toppling the Assad regime, but some have begun to articulate a more ambitious longer-term agenda. As one Aleppo-based Islamist fighter said in a December 2012 video posted by MEMRI: When Assad is dispatched “we won’t stop there. We will continue to the [Israeli occupied] Shebaa Farms and Kafr Shuba, and we will pass through the Golan Heights all the way to Jerusalem.”

Čtvrteční obsazení syrských oblastí u hranice s Izraelem rebely je důkazem zvyšujícího se napětí. Po dvou letech občanské války začíná být Sýrie zcela zničená, jak ukazují například satelitní snímky. Lidé prchají, kam se dá. Někteří za hranice třeba do Libanonu, kde jen přispívají k šíření nestability. K tomu se přidává politická krize, kvůli které dnes rezignovala libanonská vláda.

V tuto chvíli je syrský konflikt již mnohem krvavější, než byl kdy Irák (mimochodem od zahájení americké invaze do této země uplynulo tento týden deset let). V roce 2006, kdy se v Iráku naplno rozhořela občanská válka a sektářské násilí zemřelo podle Brookings Institution během jediného roku 36 591 civilistů a příslušníků bezpečnostních složek. Bylo také zabito 3 902 povstalců. Každý měsíc tak v průměru zahynulo 3 374 Iráčanů, což je 111 denně. V Sýrii umírá dle propočtů od prosince 4 472 lidí měsíčně, což je 149 denně.

Situace je vážná a v tuto chvíli není důvod být velkým optimistou.

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    23. 3. 2013, 18:32

    Izraelský premíér s tím telefonátem ví co dělá. Celá bezpečnostní architektura Izraele vybudovaná v sérii jednání po válce z roku 1973 se mu totiž rozpadá pod rukama. Izrael se nikoliv vlastní vinou dostal do regionální izolace, přičemž tento stav je pro něj dlouhodobě neudržitelný.

    Na druhou stranu společné zájmy spojují, náboženství se mnohdy dostává na vedlejší kolej. Když mohl mít Izrael za spojence takovou nesourodou skupinu států jako Irán (za předchozího režimu), Egypt (do Arabského jara) a Turecko a mít korektní vztahy se státy jako Sýrie a Jordánsko, není důvod se domnívat, že je vše ztraceno.

    Jen bude potřeba staré zajeté postupy vyhodit oknem a začít nanovo. Problém ohledně váznoucí diplomacie není v Izraeli, ale v jeho sousedech, kteří teď mají co dělat sami se sebou a nejsou na nějaká jednání moc připraveni.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Michal Thim
    24. 3. 2013, 19:58

    @Ivo

    „Problém ohledně váznoucí diplomacie není v Izraeli, ale v jeho sousedech, kteří teď mají co dělat sami se sebou a nejsou na nějaká jednání moc připraveni.“

    Ackoli v obecny rovine souhlasim, za zaminirovani Avigdora Liebermana si Izrael moc nepomohl, konkretne turecko-izraelska roztrzka trvala tak dlouho i kvuli nemu (tim nechci rict, ze mu na druhy strane palicatej Erdogan nedelal dobryho sparring partnera).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    24. 3. 2013, 23:33

    troufám si odhadnout, že ve světle současných událostí na blízkém Východě budou strany, které v (ne)demokratickém boji o moc budou zmiňovat diplomatickou vstřícnost k Izraeli, asi stejně populární jako „vláda rozpočtové odpovědnosti“

    -obzvláště pak v případě, pokud se EU/ US v syrském konfliktu politicky naivně přikloní na stranu mučedníků. Nutno připomenout, že sami povstalci nezřídka prezentují nesouhlas se symbolickým zastřešením výdobytků jejich postavou sjednotitele z řad navrátivších se emigrantů.
    V pragmatickém pohledu je nejmenším zlem pro Izrael i Evropu de facto sekulární proruský Assad s pevnou kontrolou nad chemickými zbraněmi i nad prostředky MANPADs.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    14. 4. 2013, 17:36

    Tonight, our eyes close as we remember every soldier who has fallen defending our country. With heavy hearts, conscious of our responsibility, we IDF soldiers mourn those who came before us, those who gave their lives to protect ours. We will never forget their sacrifice. The IDF will continue to defend our nation ceaselessly – because it is the only nation we have. Za 65 let obrany Izraele padlo 23 085 vojáků IDF.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    5. 10. 2015, 15:23

    Vážený pane , paní

    Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR) Vás zve na další veřejnou přednášku, která se bude tentokrát konat za účasti jednoho z hrdinů defenzívy na Golanských výšinách během Jomkipurské války, brigádního generála Avigdora Kahalaniho. Přednáška bude navíc zakončena autogramiádou knihy Tanky proti tankům (nové vydání).

    Akce se uskuteční již v úterý 13. října 2015 od 18:00 v atriu vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Přednáška bude uvedena a moderována Tomášem Pojarem, bývalým velvyslancem ČR v Izraeli a současným prorektorem vysoké školy CEVRO Institut.

    Pracovním jazykem bude angličtina (tlumočení zajištěno). Z organizačních důvodů prosíme o potvrzení účasti,
    a to nejpozději do 11. října.

    Je třeba poslat přihlášku http://www.cevroinstitut.cz/

    REPLY

Nejnovější komentáře