fbpx

Ruské letectvo je u norských hranic aktivnější

Americký stroj F-15 doprovází ruský Tupolev Tu-95 během cvičení ruských sil u Aljašky v roce 2008; Foto U.S. Air Force

Nedávno jsem psal o obletu Guamu ruskými bombardéry. Šlo o jeden z řady testů, jejichž účelem je mimo jiné i sběr informací, ze strany Ruska. Těchto zkoušek ovšem přibývá. Jak psal jeden z čtenářů v komentáři pod výše zmíněným článkem, podobné „cenění zubů“ bylo obvyklé během studené války a není tedy zase žádnou novinkou. To, co činí vyšší aktivitu ruského letectva ve svém okolí zajímavým, je četnost, která ukazuje na masírování si svalů. V Asii například v únoru proběhla slovní přestřelka poté, co dva ruské stíhací stroje údajně vstoupily do japonského vzdušného prostoru.

Norsko má s vyšší aktivitou ruského letectva také zkušenost. Loni norské stroje odstartovaly ve 41 případech k „inspekci“ ruských letounů pohybujících se v okolí společné hranice. Celkem bylo minulý rok identifikováno při obletech 71 ruských strojů, což je nejvíce od roku 2009.

„It’s important to note that none of these planes were intercepted“ in Norwegian air space, said the head of the Norwegian military, Harald Sunde.
The two countries share a 196-kilometre (122-mile) border in the far north, where Russia has large military bases in the Murmansk region.
Putin, who returned to the Kremlin in May, has announced an „unprecedented“ Russian rearmament, vowing to pump more than 550 billion euros ($705 billion) into the defence industry over the next 10 years.

Není potřeba vyvolávat paniku. Oblety, testování připravenosti obrany sousedů a sběr informací nepředstavují žádné iminentní ohrožení. Zajímavé je na tom pouze to, že jde o trend prokazující rostoucí emancipaci Ruska (často vzpomínám na 90. léta minulého století), což je jasný signál k bedlivějšímu sledování a pečlivému vyhodnocování situace.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře