fbpx

Libyjské zbraně se šíří alarmujícím tempem

Zpráva Organizace spojených národů (OSN) zveřejněná tento týden hovoří o tom, že libyjské zbraně se od skončení občanské války v zemi alarmujícím tempem rozšiřují po světě. Přispívají mimo jiné ke zhoršování konfliktů v Mali, Sýrii a na dalších místech a napomáhají nárůstu nestability, protože se kvůli nim zvyšuje arzenál jak extremistů a teroristů, tak kriminálních skupin. Zpráva skupiny expertů Rady bezpečnosti OSN, kteří monitorují zbrojní embargo uvalené na Libyi, po zahájení povstání v roce 2011 uvádějí, že příčinou šíření zbraní je i slabost vlády v Tripolisu.

Výrazně vzrostlo například pašování zbraní do Egypta, přičemž část z nich putuje dále především do pásma Gazy. Tyto zbraně představují dvojí ohrožení – primárně pro egyptskou vládu, která není schopna nastolit, od svržení Husního Mubaraka, v zemi klid a sekundárně pro Izrael. Nejde ale jen o množství zbraní, ale i o jejich kvalitu. Podle zprávy vyrabování skladů umožnilo různým skupinám v oblasti Středního východu získat poměrně snadno moderní zbraně, ke kterým předtím měly přístup jen v omezeném množství.

Weapons from Libya were also being transported through southern Tunisia, southern Algeria and northern Niger to destinations such as Mali, but some arms were remaining in those corridor countries for use by local groups.
„These zones also serve as bases and transit points for non-state armed groups, including terrorist groups and criminal and drug trafficking networks with links to the wider Sahel region,“ according to the report.
The experts said they had found that Qatar and the United Arab Emirates had breached the arms embargo on Libya during the 2011 uprising by providing weapons and ammunition to the rebels fighting Gaddafi forces. The experts said Qatar had denied the accusation, while the United Arab Emirates had not responded.

Ruční zbraně se ovšem dají získat i jinak než revolucí a rabováním. Například v Kuvajtu z nestráženého skladu ministerstva vnitra zmizelo 20 tisíc kusů útočných pušek M-16 a 15 tisíc nábojů do devítimilimetrových pistolí. S tím už se dá rozpoutat malá válka…

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Jarda
    16. 4. 2013, 22:24

    Uváděný počet 20 000 odcizených pušek se mi zdá neuvěřitelně velký, byť se v odkazovaném textu vyskytuje. Už jen odvoz vidím jako značný logistický problém – pro srovnání samopaly vz. 58 byly dodávány v bednách po 10 kusech, hmotnost jedné bedny je něco přes 70 kg.

    Naopak 15 000 pistolových nábojů se dá pomalu odnést v ruksaku :-); rozhodně je lze naráz odvézt na rudlu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    kamil
    16. 4. 2013, 23:40

    Pokud jde o krádež čehokoliv, fyzikální zákony neplatí..
    Viz scéna z filmu Lord of War: http://www.youtube.com/watch?v=mQgdZTgpczM
    A i kdyby každá z těch 20000 pušek (včetně podílu z beden a dalšího obalového materiálu) vážila stejně jako Vámi udávané SA58 7kg, bylo by to 140 tun, to znamená cca 20 nákladních automobilů o nosnosti 7,5 tuny. Dvacet náklaďáků, nebo také dvacet jízd jednoho náklaďáku mi nepřijde jako neřešitelný problém, vzhledem k možnému zisku..

    REPLY

Nejnovější komentáře