fbpx

Hořícími pneumatikami proti armádě

Již třetí rok probíhá v Sýrii občanská válka. Vládní síly jsou značně oslabené a povstalci, kteří jsou tvořeny různými skupinami – od těch umírněných a sekulárních až po islamistické a extremistické – získávají pomalu navrch. Příliš pomalu na to, aby boj o nadvládu nad zemí neměl tragické důsledky pro obyvatelstvo. Povstalci jsou tu lépe vyzbrojeni a organizováni, tu hůře. Druhý případ ukazuje tento videozáznam, na kterém několik mužů využívá po domácku sestrojený katapult a bombarduje pozice vládních sil zapálenými pneumatikami.

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    23. 4. 2013, 15:26

    Ano, povstalci jsou skutečně tvořeni různorodou směsicí skupin s různými zájmy od sekulárních až po ty islamistické, ale to neznamená, že takový stav bude udržen i po „vítězství“.

    Řekl bych, že je skoro fyzikálním zákonem, které z oněch skupin po úspěšné revoluci budou u vesla a které nikoliv. V revolucích se žádné plus body za umírněnost nedávají…

    Skutečně čert nám byl dlužný konec politického směru arabského nacionalismu…

    REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    Fifo
    25. 4. 2013, 2:15

    Není žádná pravda že povstalci získávájí „navrh“. Nevím kde autor získával informace ale stačí se jen podívat třeba i na anglickou wikipedii. Největší bitvy ve válce, o Damašek i Aleppo získávají vládní Asadovy jednotky postupně situaci do svých rukou..a co tajemník Nato Rasmussen? Vypadáto že poslední dobou je ze situace povstalců sám zoufalý, propaganda Západu jede na plné obrátky – proto získávají „navrh“. Tak jako tak dojde v Sýrii k masakru ať vyhraje kdokoliv.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    25. 4. 2013, 10:45

    O tom, že situace v Sýrii není vůbec jednoznačná a že se válečná štěstěna v současnosti přiklání spíše na stranu vlády píší i česká média:

    „Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen se obává rozšíření syrského konfliktu v regionu a případného ohrožení Aliance. Rasmussen to řekl v Bruselu před začátkem dnešního setkání ministrů zahraničí NATO. Každý prý vidí, že situace v Sýrii se zhoršuje.

    Rasmussen to uvádí v době, kdy se syrské pravidelné armádě daří na řadě míst úspěšně vytlačovat rebely. Vzniká tak vážná obava, že věrní prezidenta Bašára Asada by mohli na bojišti získat zásadní převahu a rebelům by nezbylo než jen hájit pozice, které odsud ovládli. O nynějších úspěších syrského vojska však západní média téměř neinformují.“
    http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/zatahne-nas-nato-do-valky-v-syrii-slova-jeho-sefa-to-naznacuji_268003.html

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    25. 4. 2013, 21:51

    má-li evropská unie strach z návratu „evropanů“ nasáklých islamistickou ideologií, má evropská unie jedinečnou příležitost zbavit se islamistů i nasáklých „evropanů“- stačí jen politická vůle.

    REPLY

Nejnovější komentáře