fbpx

Čínský a íránský bezpilotní „zabiják“

Na internetu se objevily nekvalitní snímky z možných testů nového čínského bezpilotního stroje se stealth charakteristikami Li-ťien (Lijian, Ostrý meč). Tento letoun nápadně připomíná americký X-47B z dílny společnosti Northrop Grumman. Li-Ťien by měl být nejenom těžko zachytitelný radary, ale v trupu může nést řízené střely a pumy. V každoroční zprávě Pentagonu o vojenském rozvoji Číny se uvádí, že Peking usiluje o rozvoj kapacit, které mu umožní nejenom průzkum na dlouhé vzdálenosti, ale i útoky. A nasazení bezpilotních prostředků má k tomuto cíli napomoci.

So far the Sharp Sword has apparently only been spotted taxiing along a runway on ground tests. It’s not clear when its developers might attempt a first flight. Even less clear is whether, and how soon, the Chinese killer drone might enter frontline use.

Druhá země, která tento týden představila bezpilotní letoun schopný nést řízené střely a pumy je Írán. Stroj s názvem Hamaseh (Epic, Epos) má také mít stealth charakteristiky a má být schopen všech možných operací proti „nepřátelům“, kterých má Írán více než dost.

The drone was unveiled on Thursday during a ceremony attended by Iranian Defense Minister Brigadier General Ahmad Vahidi.
“This drone has been built by defense industry experts and is simultaneously capable of surveillance, reconnaissance and missile and rocket attacks,” Vahidi said on the sidelines of the ceremony.
“This aircraft with its stealth quality can avoid detection by the enemy,” he added.
High altitude and long flight range are two other distinguishing features of the new Iranian UAV.

Problém je v tom, že se Íránci chlubí každou chvíli s nějakým technologickým úspěchem a jen těžko se dají ověřit a není snadné jim uvěřit.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře