fbpx

Somálsko – hrob zahraničních vojáků

Vojáci ze Sierra Leone před rozmístěním v misi Africké unie v Somálsku AMISOM; Foto U. S. Army

Organizace spojených národů (OSN) se snaží zastavit v Somálsku občanskou válku a zahájit rekonstrukci země již hodně přes dvacet let. A nutno říct, že se nejedná o nijak úspěšnou snahu. V dubnu 1992 byla vytvořena mise pod označením UNOSOM I, jejímž cílem bylo udržet příměří dojednané OSN. V prosinci 1992 se UNOSOM I proměnila v UNITAF, což byla Američany vedená operace.

Od března 1993 do března 1995 probíhala UNOSOM II v jejímž průběhu v říjnu 1993 došlo k takzvané První bitvě o Mogadišu. Tu vyvolala snaha amerických sil zadržet jednoho z vůdců Mohameda Farraha Aidida, během které byl sestřelen vrtulník Black Hawk. Snaha o záchranu posádky proslavená jak literaturou, tak filmem si vyžádala 18 mrtvých a 80 zraněných na straně sil OSN – především Američanů – a podle odhadů 1500-3000 somálských obětí. UNSOCOM II skončila na jaře 1995 v zásadě krachem. Mimochodem, během První bitvy byla v Mogadišu aktivní Al Kajda vedená Usámou bin Ládinem.

Po několikaměsíční Druhé bitvě o Mogadišu v roce 2006, ve které bojovaly skupiny somálských klanových vůdců s islámskými bojovníky, byla OSN odsouhlasena a Africkou unií vytvořena v lednu 2007 mise AMISOM. V listopadu stejného roku došlo k měsíc trvající Třetí bitvě o Mogadišu především mezi etiopskými silami a islámskými radikály, která brutalitou mohla připomenout rok 1993. Například záběry, kdy dav vláčí mrtvé tělo vojáka v ulicích města.

Jak ukazuje nyní zveřejněná, a pro mnohé lidi, překvapivá statistika, Somálsko je skutečně hrobem mírotvůrců. V průběhu mise AMISOM mělo zemřít na tři tisíce vojáků Africké unie. Jedná se skutečně o vysoké číslo. Jak vyplývá ze statistik OSN, od roku 1948 do 31. března 2013 zemřelo pod modrou vlajkou 3096 vojáků, nejvíce v roce 1993 – 252. Za šest let operace v Somálsku tedy zemřelo přibližně stejně zahraničních vojáků jako od první mise OSN v roce 1948 nebo jako za dvanáct let války v Afghánistánu (3305 vojáků).

African Union peacekeepers have been largely responsible for pushing al Qaeda-linked al Shabaab out of the capital Mogadishu and other urban centers in the past two years, but the group is still able to launch major attacks, including a suicide bombing on Sunday that killed at least eight people.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře