fbpx

Jeden summit, dva pohledy

Čínský prezident Si Ťin-pching se prochází s americkým prezidentem Barackem Obamou během americko-čínského summitu v Kalifornii; Foto White House

O víkendu proběhl americko-čínský summit. Diplomaticky řečeno byl prý „unikátní, pozitivní a konstruktivní“. Americký prezident a hostitel Barack Obama a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching spolu strávili v pátek a v sobotu na osm hodin, velkou část o samotě. Na tomto popisu se shodnou všechny zdroje. Jinak je to s obsahem. Za ukázkový příklad může posloužit čínské oficiální zpravodajství a to americké.

Například The Washington Post, ale nejenom tento list, má podobný titulek Obama warns Xi that continued cybertheft would damage relations, U.S. officials said. Prezidenti prý sice probírali řadu témat, včetně odzbrojení Severní Koreje a klimatické změny, ale největší „rozruch“ způsobila debata o kybernetické bezpečnosti, respektive o hackerech útočících z Číny, nebo s podporou čínské vlády na americké firmy i oficiální úřady.

“It is now at the center of the relationship; it is not an adjunct issue,” Thomas E. Donilon, Obama’s national security adviser and a participant in the discussions, told reportes.
Obama, presenting detailed examples of cybertheft, told the Chinese delegation that the United States has no doubt that the intrusions are coming from within China, according to Donilon.
“The president went through this in some detail,” Donilon said, adding that Obama told Xi that “if there continues to be this direct theft of United States property that this was going to be a very difficult problem in the economic relationship and was going to be an inhibitor to the relationship reaching its full potential.”

Jeden z oficiálních článků čínské agentury Sin-chua o summitu má titulek Xi, Obama agree to maintain coordination on hotspot issues in Asia-Pacific a další Commentary: Xi-Obama summit opens new chapter in China-U.S. relations. Na rozdíl od amerických novinářů popisují summit z pohledu vysoké globální politiky, ve které Čína začala sehrávat významnou roli, ve které musí být brána vážně, protože se stává velmocí ovlivňující dění na planetě. Komentář Sin-chua je tak plný vzletných frází:

The get-together, unparalleled in China-U.S. interaction, has produced a rich harvest of fruits, with the most striking one being the joint commitment to building the bilateral relationship into a new type of great power relations based on mutual respect and win-win cooperation.
The world has suffered too much pain in the seemingly doomed confrontations and wars between existing and emerging powers. It is high time that the vicious cycle should be put to an end.
Thus Beijing and Washington’s shared vision of a new model of great power relations, which will serve as a lighthouse to guide the development of bilateral relations, accords with the interests of not only the two countries themselves but the world at large.

Harmonii budovaného majáku, který povede ostatní, nemůže narušit téměř nic, ani hlavní téma z amerického pohledu – kybernetická bezpečnost. O té se totiž v čínských médiích nepíše, jakoby jej Obama nikdy nezdvihnul (je na čtenáři, aby si poradil). Na druhou stranu se v jednom textu píše o tom, že čínský prezident neopomněl zopakovat svůj postoj k čínsko-japonským třenicím o sporné ostrůvky. Neříkal, že to bylo tématem jednání a asi nebylo, protože by se to špatně vysvětlovalo Tokiu, nicméně stačí téma zdvihnout po summitu a už se zdá, jako by se o něm prezidenti bavili.

Pokud budou pokračovat kybernetické útoky, které čínská vláda podporuje buď přímo či nepřímo tím, že je toleruje a pro Spojené státy bude kybernetický prostor i nadále zásadní téma, jak tvrdí Obamův bezpečnostní poradce, může se ovšem stát, že se jednou čínský prezident do Spojených států nedostane. Skupina amerických zákonodárců totiž minulý týden předložila návrh zákona, který zakáže vstup do Spojených států, nejenom hackerům útočícím na cíle v USA, ale i těm, kteří je podporují a zároveň umožní zmrazit jejich vklady.

„This is a vital step to let China know that there are real consequences to stealing American intellectual property and robbing US ingenuity and innovation in order to gain competitive advantage,“ said Representative Mike Rogers, one of the sponsors.
„It’s happening at an alarming rate. It is one of my top national security concerns,“ said Rogers, who chairs the House Intelligence Committee.

Zajímavé úvahy. Jedinou jejich vadou je, že je Číňané neberou vážně.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře