fbpx

4. narozeniny a konec jednoho blogu

V pátek to byly čtyři roky, kdy se na OWOP objevil první text. Šlo jen o nesmělý, zkušební textík s fotografií. První vážnější příspěvek s částečně bezpečnostní tématikou (Afghánistán) jsem na stránky dal na den přesně před čtyřmi lety, tedy 16. června 2009. Popravdě, tehdy mně ani ve snu nenapadlo, co budu za čtyři roky dělat a hlavně, že stránky přežijí a že se kolem nich vytvoří hodně zajímavá komunita.

Zvláštní shodou okolností skončil před šesti dny jeden blog, který byl od počátku velkou inspirací pro OWOP. Velmi mně to mrzí. Noah Shachtman oznámil, že jeho Danger Room končí a že on sám přechází do magazínu Foreign Policy, který patří k mým nejoblíbenějším časopisům.

Hodně štěstí, Noahu a díky za ta léta s Danger Roomem.

Byli to blogeři, kteří před lety přispěli k rozhýbání a hlavně kvalitativnímu i kvantitativnímu rozšíření bezpečnostních témat mezi širší publikum. Hodně napomohly technologie – tzv. Web 2.0 -, které zjednodušily tvorbu stránek, ale i poptávka. Konkrétně válka v Iráku, v Afghánistánu, respektive obecně „boj proti terorismu“. Stránky tvořené nadšenci v jejich volném čase a sponzorované čtenáři, či v omezené míře reklamou po určitou dobu přibývaly, ale pak zase mizely. Přece jenom – k uživení většinou blogování nestačí, ale tvorba příspěvků, respektive udržování stránek zabere hodiny a hodiny.

Jeden z fanoušků Danger Roomu do diskuse pod posledním Noahovým článkem napsal, že jde o konec jedné éry. Jsou to hodně vzletná slova, ale svým způsobem tomu tak je. Dobří bloggeři začínají být kooptováni hlavním proudem a dostávají šanci jej měnit (ne, že by Foreign Policy potřebovalo razantní změnu, již jí před lety prošlo a dle mého názoru se zcela vyplatila – to se týká jak tištěného časopisu, tak on-line vydání). Asi to tak má být, že nadšenci ukážou cestu, kterou potom uchopí ti velcí, méně flexibilní a hůře adaptabilní (v českém prostředí je výborným příkladem Neviditelný pes).

Já zatím jiné plány nemám, a byť to není časově jednoduché, OWOP se zatím zavřít nechystám. Možná se jen trochu změní layout, ale uvidíme.

Zachovejte On War | On Peace přízeň, díky za vaše komentáře a připomínky. Díky všem přispěvatelům, jejichž počet za ty čtyři roky úctyhodně vzrostl. Doufám, že za rok společně oslavíme kulatiny.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    steve Prosek
    24. 6. 2013, 4:45

    Editore diky za cteni ktere mne obcas priblizilo deni ve stare vlasti odkud jsem byl odesly :) pred padesati lety.
    Moje sluzba v USN byla ukoncena jiz davno ovsem zustava to i nadale „v rodine“ (syn a vnuk). Editor byl s jednotkou se kterou jsem zahajoval v 60 letech svou zivotni drahu namornika …. Can do Frank!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    24. 6. 2013, 12:34

    To by mohly být pěkné paměti.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Steve Prosek
    29. 6. 2013, 1:36

    J.D. :
    To by mohly být pěkné paměti.

    pred mnoha lety jsem pro Astona napsal podle svych notesovych zaznamu povidani o zacatku meho zivotniho dobrodruzstvi, nedopadlo to nijak slavne, i kdyz vim ze nekolik casopejsku zadalo NP o otisteni …. pochopitelne mnoho tuzemskych kritiku jak hloupe pisu :) atd … jsme prece Cesi, ne?

    http://hyena.cz/cteni/vietnam/vietnam1.html

    moc slavy to neni …

    REPLY

Nejnovější komentáře