fbpx

Navzdory zdání žijeme v relativně klidné době. Zatím

Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI) zveřejnil svou tradiční ročenku. V zásadě potvrzuje trendy posledních let: počet ozbrojených konfliktů je ve srovnání s historií nízký, stejně jako počet obětí (i přes krveprolití například v Sýrii) a i přes růst výdajů ve Východní Asii poprvé od roku 1998 celosvětové výdaje na zbrojení poklesly. Ročenka potvrzuje to, o čem jsem na OWOP psal již v dubnu na základě jiné analýzy SIPRI, nicméně má mnohem širší „záběr“ a poskytuje ucelenější obrázek o bezpečnostních trendech.

Co se týče ozbrojených konfliktů, nejproblémovější oblastí dneska je Střední východ, západní Asie a Afrika, nicméně mezistátní napětí roste i ve Východní Asii. Počet konfliktů je obecně nízký, k čemuž přispívá i nízká angažovanost velmocí v takzvaných proxy wars, tedy v „zástupných“ válkách. Autoři ročenky nicméně upozorňují, že tato situace se může změnit. Rostoucí napětí mezi velmocemi totiž bude přát právě „zástupným“ konfliktům, kdy každá z velmocí podporuje jednu ze soupeřících stran na území, které je pro ně z nějakého důvodu významné (geografie, zdroje, ideologie/symbol a tak dále).

V roce 2012 probíhalo ve světě 53 mírových operací, tedy o jednu více, než o rok předtím. I tak šlo ovšem o třetí nejnižší počet za desetiletí 2002-2013. Mimo jiné díky stahování z Afghánistánu klesl počet vojáků podílejících se na mírových operacích o deset procent na 233 642. Pokud by se do statistik nezapočítával ISAF, pak by naopak počet osob v mírových operacích vzrostl o 847. Poměrně vysokou měrou se na tomto typu operací podílejí regionální organizace.

Světové výdaje na zbrojení podle odhadu dosáhly v roce 2012 1,756 bilionu amerických dolarů, což představuje 2,5 procenta světového HDP. Každý člověk na zemi si tedy loni „koupil“ zbraně, služby a další vojenský materiál za 249 amerických dolarů. Ve stálých cenách došlo k poklesu oproti roku 2011 o 0,4 procenta, což je první propad od roku 1998.

The distribution of global spending in 2012 shows what may be the beginnings of a shift from the West to other parts of the world, in particular Eastern Europe and the developing world.
In Western and Central Europe, austerity measures continued to reduce military spending. In Asia and Oceania, while military spending still increased in 2012, it did so at a slower pace, partly as a result of weaker economic growth in the wake of the 2008 global financial crisis.

Ekonomická krize se negativně projevila v ochotě nakupovat zbraně především v Evropě. Akvizice v Západní Evropě klesly mezi lety 2008-2012 o 16 procent a ve Střední Evropě o 49 procent. Na poklesu v Západní Evropě se podílely především Řecko a Itálie. V žebříčku exportérů, kterému vévodí USA (30 % podíl), Rusko (26 % podíl) a Německo (7 % podíl) došlo také k zajímavým změnám. Británie již není poprvé od roku 1950 v první pětce, protože ji vytlačila Čína s pětiprocentním podílem na trhu, z desítky zcela vypadlo Nizozemsko a naopak se na deváté místo posunula Ukrajina.

Největšími dovozci jsou Indie (12 % podíl), Čína (6 % podíl), Pákistán a Jižní Korea (5 %podíl), Singapur, Alžírsko, Austrálie a USA (4 % podíl). I tato statistika podporuje dlouhodobý trend v růstu výdajů na zbrojení v Asii, což povede k nárůstu napětí, respektive chuti vyřizovat si mezistátní spory ozbrojenými konflikty.

S novou situací se musejí vyrovnávat samozřejmě i zbrojařské firmy, jejichž prodeje ve stálých cenách klesly mezi léty 2010-2011 o pět procent. Podle analýzy jsou například ochotnější k poskytování licenční výroby, více se specializují a internacionalizují. První stovce největších společností vévodí Spojené státy, které v ní mají 44 firem a Západní Evropa s 30 firmami. Největšími společnostmi na světě z hlediska prodejů byly v roce 2011 Lockheed Martin (36,3 mld. dolarů), Boeing (31,8 mld. dolarů), BAE Systems UK (29,2 mld. dolarů, nutno ovšem podotknout, že více než polovinu obratu BAE tvoří zákazníci v USA), General Dynamics (23,8 mld. dolarů) a Raytheon (22,5 mld. dolarů). První evropskou společností v žebříčku je EADS na sedmém místě s prodeji ve výši 16,4 mld. amerických dolarů.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Šimon
    2. 7. 2013, 9:47

    Děkuji za zajímavý článek.

    REPLY

Nejnovější komentáře