fbpx

Je to puč, není to puč, je to puč…

Situace v Egyptě je stále horší. Při dnešních demonstracích byli zabiti tři stoupenci prezidenta Morsího, kterého armáda svrhla a který je v domácím vězení. Dosazený „dočasný“ prezident Mansúr také dekretem rozpustil parlament. Morsího napojeného na Muslimské bratrstvo vystřídala armáda a její vyvolenec, který – logicky – okamžitě vyměnil šéfa tajné služby. Těžko říct, co je lepší. Zda to, co zavládlo po svržení Husního Mubaraka během takzvaného arbaského jara, či to, co bude nyní následovat.

Egyptská armáda, která je dlouhodobě ve sporu s Muslimským bratrstvem se snaží sehrávat roli stabilizačního prvku, ale výrazněji situaci nepomáhá a ani nemůže. Arabské jaro bylo označováno jako začátek demokratizace Středního východu a Severní Afriky. Pár let poté se zdá, že je máloco více vzdálené pravdě. Vše ztraceno být sice nemusí, ale vývoj – od Sýrie až po Libyi – příliš optimismu nedává.

Definitely, what has happened in Egypt has stunted a fledgling democratisation process. I’m pretty sure that the Egyptian people have the means to reclaim their power and restore the democratisation process. However, we cannot massage words about what has happened: a coup is a coup is a coup – be it one which, for now, has been triggered by massive public backing. It is naïve to think Arab uprisings have been solely popular affairs – armies are very much part of the machinations driving ousters of unwanted regimes and presidents, especially in Egypt.

Asi málokdo by pochyboval, že v Egyptě došlo k vojenskému puči a že byli svrženi ti, kteří vzešli z voleb – byť se mnohdy řadí spíše k extrému a byť napáchali neuvěřitelné množství chyb. Africká unie už kvůli puči pozastavila členství Egypta v tomto spolku. Jestli šlo skutečně o převrat, či nikoli nyní řeší i ve Spojených státech. Nejde totiž o nic menšího, než o 1,5 miliardy dolarů americké pomoci. Pokud by to, co se odehrálo v Egyptě bylo Washingtonem označeno jako vojenský puč, nezbývalo by nic jiného, než pomoc pozastavit. I proto okamžitě egyptští představitelé přispěchali s tím, že nešlo o puč, ale o lidové povstání.

Since 1979, Egypt has been the second-largest recipient of American aid after Israel. Mr. Obama’s budget for the fiscal year starting Oct. 1 proposes $1.55 billion for Egypt, with $1.3 billion for the military and $250 million for economic aid.

Politika je plná dilemat…

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře