fbpx

Rozpočtové restrikce: chléb a hry

Podpora sportovní reprezentace ČRPrvní vláda ČSSD se zasloužila o přijetí zákona o podpoře sportu. Vedle toho, že zákon prohlásil sportovní aktivity za veřejný zájem podporovaný státem, stanovil také dvě silová ministerstva odpovědná za státní sportovní reprezentaci. Šlo o Ministerstvo vnitra a Ministerstvo obrany.

To první, dříve pod značkou Rudá hvězda, provozovalo sportovní kluby dnes sdružené pod samostatnou součást resortu Ministerstva vnitra s názvem Centrum sportu Ministerstva vnitra. To druhé dříve disponovalo sítí středisek Dukla, z nich dnes zůstalo několik příspěvkových organizací a Armádní Sportovní Centrum jako součást organizační složky státu Ministerstvo obrany. V minulosti federální předchůdci obou zmíněných ministerstev provozovali prvoligové fotbalové kluby. Byly to Rudá hvězda Cheb a Dukla Praha.

Hlavní odpovědnost za státní sportovní reprezentaci má Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. V zásadě tak tohle ministerstvo stojí v čele odvětví, které je dnes velmi komerčně úspěšné, a vrcholoví sportovci už dávno nejsou amatéři. Mají své manažery a myslí obchodně. Stát svou sportovní reprezentaci dnes podporuje více než jednou miliardou korun.

13 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

13 Comments

  • Profilový obrázek
    Anonym
    24. 8. 2013, 9:48

    ????? Co tím chtěl autor říci? Že je to hodně nebo málo? Z titulku se zdá, že hodně. Ale je to hodně oproti ztrátám ze Sazka arény? A zaslouží si to vrcholový sport? Např. atleti, kteří přivezli z Moskvy dvě zlaté a ČR se umístilo spolu s Ukrajinou na vynikajícím osmém místě? Kdo má v rezortu lépe nastavená pravidla odměňování podle zásluhovosti než Dukla? Úspory samozřejmě existují – pokud by ale náměstci a řada dalších funkcionářů nechtělo místo výkonu funkce jezdit reprezentanty povzbuzovat na olympiády a jiné závody na dlouhé výlety do vzdálených destinací a ve výpravě nebylo někdy víc příživníků než sportovců.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    24. 8. 2013, 10:15

    Ano, rozpočet na obranu byl od roku 2006 krácen. Musela být redukována 1/5 tabulkových míst, omezena byla činnost některých vojenských schopností. Mj. se musela řešit budoucnost jedinečného centra biologické obrany v Těchoníně.
    Ty peníze, které zmizely z funkce obrana se někam musely ztratit, když ještě dále narostl státní dluh. Jaký je společenský dopad zvyšování výdajů na sportovní reprezentaci?
    Pokud je Dukla přesně to, co reprezentuje obranu ČR, udělejme to jako v Rakousku a přidejme k obraně ještě sport.
    Jinak jsem netušil, že ta zásluhovost se přímo promítá do růstu výdajů a ten se promítá do odměňování vrcholových sportovců.:-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    24. 8. 2013, 12:07

    Ať na ten graf koukám jak koukám, nevychází mi z toho jasný závěr. To bychom jako podporu vrcholového sportu měli v rámci MO zrušit nebo omezit? A ty ušetřené peníze by se najednou zázračně alokovaly do bojových jednotek?

    Nejsem žádný rozpočtář, ale vsadil bych boty, že pokud by se Dukla přesunula pod MŠMT, tak ty peníze by si prostě vzala s sebou. Pro stát je to přesouvání peněz z jedné kapsy do druhé, nejsou žádné „armádní peníze“ a „ostatní peníze“.

    To budu mnohem raději fandit sportovcům, kteří závodí za Duklu a dělají České republice, ale i AČR dobré jméno, než vzpomínat, že tu armádu kdysi reprezentovali, ale teď běhají v tričku MŠMT, ale my stejně nemáme ani o korun navíc…

    Krom toho, sport a brannost/armáda tvoří v mé hlavě jedno kontinuum. Je mi jasné, že ne pro všechny složky AČR to platí stejnou měrou, ale přinejmenším pro ty bojové by mělo. Můžu sice kritizovat míru synergie mezi Duklou a mojoritní AČR (dokážu si představit, že jejich know how se po odborné linii tělocvikářů bude předávat až na stupeň útvarů, ale to je bohužel jen zbožné přání). Ale jedním dechem dodávám, že dokud bude MO platit kroužek lidových tanců, kteří za prachy MO skáčou do vzduchu a mávají valaškama a 90% lidí nemá vůbec tušení, že se jedná o vojáky (možná zaplaťpánbůh), tak pro mě samotného kritika Dukly padá na naprosto neúrodnou půdu…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    24. 8. 2013, 12:23

    Minimálně by MO přesunem pod MŠMT (má to v názvu :-) ), ušetřilo za služební poměr, eventuelně výsluhy. MV a MO jsou od něčeho jiného, tohle je hřiště školství. Nevím kolik vojáků vycvičila v běhu na lyžích K. Neumannova nebo jakou hodnotu získá AČR u skokanů. Jinak je respektují a přeju jim atˇse jim daří, ale s armádou to nemá nic společného, takový východní relikt.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    24. 8. 2013, 17:44

    Rozpočet MO je součástí státní rozpočtu. Jestliže se někde v balíku přídá, někde se musí ubrat. Jestliže v rámci celkového limitu klesají výdaje na obranu a rostou výdaje na státní sportovní reprezentaci, je logické, že výdaje na reprezentaci rostou na úkor obrany. Pokud jsou ale výdaje na sportovní reprezentaci financovány nárůstem dluhu, pak je třeba se v duchu nejlepšího ministra financí zamyslet jestli neprojídáme svou budoucnost ve hrách.
    Redukce personálu v resortu MO byly udělány proto, aby jejich podíl nepřekročil 60 % rozpočtu MO – tedy abychom neprojídali vojenský rozpočet, jak s tím kdysi přišel nejlepší NMO-E, které MO zatím mělo.

    REPLY

Nejnovější komentáře