fbpx

Zpráva: Čína má víc jaderných zbraní, než Británie

Dominic Bluestone, U. S. nuclear test; via Wikimedia CommonsV současnosti vlastní devět států přibližně 17 tisíc kusů jaderných zbraní – 10 tisíc je aktivních a sedm tisíc vyřazených čekajících na likvidaci. Devadesát procent z těchto zbraní je ve vlastnictví Spojených států a Ruska. Toto číslo je nesrovnatelné s tím, kolik jaderných zbraní velmoci vlastnily v 80. letech minulého století, kdy vrcholila studená válka (odhad je 70 tisíc kusů), ale stále je to dost hlavic na to, aby byla Země několikrát zničena. Tato data vyplývají z materiálu s názvem Global nuclear weapons inventories, 1945-2013, který vyšel v Bulletin of the Atomic Scientists a hodnotí zásoby devíti zemí.

Z tabulky vyplývá, že – pokud člověk nepočítá vyřazené hlavice – Rusko a USA mají přibližně stejně jaderných zbraní (4 480, respektive 4 650), přičemž Američané jich mají více rozmístěných. Číňané mají již více jaderných zbraní než Británie a blíží se Francii (250, respektive 225 a 300). Na rozdíl od těchto zemí však nemají žádné v odpalovacích zařízeních, což v případě Británie není zas tak velkým překvapením, protože většina britských jaderných zbraní je na ponorkách. Mezi dalšími zeměmi uváděnými v seznamu je i Izrael, který vlastnictví jaderných zbraní nevyvrací, ani nepřiznává. Podle odhadů vědců má 80 hlavic a dostatek materiálu na výrobu další 115 až 190.

Podle všeho by počty jaderných zbraní mohly kromě USA a Ruska v následujících dekádách zvyšovat. Bude to s vysokou pravděpodobností pomalý nárůst, který neovlivni snižování celkových zásob, především díky pokračující redukci ze strany USA a Ruska.

We calculate that more than 125,000 nuclear warheads have been built since 1945, with 53 percent of those weapons belonging to the United States, 44 per-cent to the Soviet Union and Russia – and only 3 percent to the other seven countries with nuclear arsenals. After peaking in 1986, global nuclear weapon levels have declined…
Since the end of the Cold War, more and more warheads in the US and Russian stockpiles have been moved from operational status to various reserve, inactive, or contingency categories. Traditionally, arms control agreements have not only failed to require the destruction of warheads, but have also ignored both nonstrategic and non-deployed warheads.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře