fbpx

Federální vláda bez peněz, úředníci bez práce

US federal government shutdown notice near the Statue of Liberty; via Wikimedia CommonsSpojené státy mají za sebou první den nuceného omezení činnosti federální vlády a není příliš jasné, kdy zase začne normálně fungovat. Republikáni a demokraté zatím nejsou schopni nalézt společnou řeč nad rozpočtem, kvůli zdravotní reformě Baracka Obamy, a tak se zavírají nejenom úřady a statisíce úředníků přicházejí o práci – může jich být až milion -, ale i parky a hřbitovy po celém světě. Naposledy k něčemu podobnému došlo za demokratického prezidenta Billa Clintona před sedmnácti lety. Tento krok je extrémním vyjádřením nesouhlasu zákonodárného sboru s politikou vlády a zároveň je připomínkou nedůvěry států ve federální vládu, která se datuje do počátků vzniku Spojených států na konci 18. století.

Radikální omezení výdajů federální vlády se dotkne všech včetně organizací zajišťujících bezpečnost USA. Například 70 procent civilních zaměstnanců amerických zpravodajských služeb bude prohlášeno za „nikoli klíčové“ a budou posláni na neplacenou dovolenou.

Shawn Turner, chief spokesman for the Director of National Intelligence, declined to discuss specifics of the layoffs but acknowledged that the performance of spy agencies could be affected if the shutdown continues.
„The Intelligence Community’s ability to identify threats and provide information for a broad set of national security decisions will be diminished for the duration,“ Turner said. „The immediate and significant reduction in employees on the job means that we will assume greater risk and our ability to support emerging intelligence requirements will be curtailed,“ he said. „The fraction of Intelligence Community employees who remain on the job will be stretched to the limit and forced to focus only on the most critical security needs.“

Prezident Barack Obama podepsal krátce před nuceným omezením fungování federální vlády zákon, který i v této situaci umožní financování vojáků, ale to se netýká civilistů, jejichž činnost není nezbytně nutná pro fungování ozbrojených sil. V Pentagonu se nyní pracuje na tom, kdo dostane nucenou neplacenou dovolenou. Kolik procent lidí to bude, zatím není zcela jasné, ale málo to nebude. Nicméně z krátkodobého hlediska by to neměly ozbrojené síly pocítit. Ministr obrany Chuck Hagel je nyní v Asii a musel ubezpečovat Jihokorejce, že uzavření úřadů neohrožuje závazky, které Spojené státy mají vůči spojencům.

“We’re going to be able to fulfill our mission of keeping this country … secure, we will fulfill our mission of maintaining the alliances we have and our troops in South Korea [and] Japan, and other treaty obligations,” Hagel stated.
He warned, however, that the shutdown casts a significant pall over America’s credibility with its allies.
“It is nonsensical … it is completely irresponsible,” the secretary said. “It’s needless. It didn’t have to happen. And I would hope that our Congress can find a new center of gravity of responsibility, and start to govern.”

Pentagon se také pokusil udělat maximum pro to, aby utratil peníze v době, kdy je ještě měl. V předvečer uzavření úřadů bylo uzavřeno 94 smluv a na účty firem převedeno přes pět miliard dolarů. Na chvíli tedy vše může běžet skoro tak, jako normálně. Pro statisíce civilních zaměstnanců ovšem nastává nepříjemné období existenční nejistoty. Začal nový měsíc a placení splátek hypoték a účtů je před nimi.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    2. 10. 2013, 12:55

    Pro Frantu Šulce: „V Pentagonu se nyní pracuje na tom, kdo dostane nucenou neplacenou dovolenou. Kolik procent lidí to bude, zatím není zcela jasné, ale málo to nebude. Nicméně z krátkodobého hlediska by to neměly ozbrojené síly pocítit.“

    Nesouhlasím. Americké ozbrojené síly již v průběhu tohoto roku nepřítomnost civilních zaměstnanců na svých pracovištích velmi silně pocítily (i když zde se jednalo o neplacené volno vynucené tzv. sequesterem). Např. v rámci US Air Force tvoří naprostou většinu personálu opravárenských kapacit právě civilní zaměstnanci a i díky těmto opatřením (nařízená neplacená dovolená) poklesl objem prováděných servisních prací u některých typů letecké techniky oproti minulému roku až o 1/3. Pochopitelně toto má velmi silný vliv na bojovou připravenost US Air Force a názor, že nedostatek finančních zdrojů nemá přímý vliv na kvalitu ozbrojených sil je pouze zbožné přání politiků. Pravdou ovšem je, že sequester (automatické škrty v rozpočtu) má na americké ozbrojené síly mnohem dlouhodobější vliv než současná situace (viz např. „Budget uncertainty crippling U.S. military, Pentagon officials say“ – http://www.reuters.com/article/2013/09/19/usa-fiscal-defense-idUSL2N0HF1JW20130919 ).

    REPLY

Nejnovější komentáře