fbpx

Čínské signály sousedům

Provokace mezi Japonskem a Čínou nekončí. Před několika dny Čína obvinila japonská válečná plavidla z provokací během cvičení v západním Tichomoří. Japonské lodi a letouny prý po tři dny setrvávaly v oblasti, kde čínská plavidla prováděla výcvik včetně střeleb a narušovala cvičení. Tokio něco takového odmítlo. Vztahy mezi oběma zeměmi nejsou dlouhodobě dobré, a jak svědčí tento relativně malý a spíše rétorický incident, ani se nelepší. Není důvod a ani vůle.

Čína dlouhodobě zvyšuje své vojenské schopnosti a ráda to dává na odiv. Stále nejde o nic dramatického, jen o signály, ale i ty – jak učí historie – je nutné rozpoznat a správně hodnotit. Například, před více než týdnem bylo v oblasti do 200 mil od Havaje spatřeno nejmodernější elektronické průzkumné plavidlo námořnictva čínských ozbrojených sil, které může zachytávat a rušit komunikaci a sledovat pohyb lodí a plavidel.

Vyslání tohoto plavidla do vod blízko americké Havaje je nejspíše odvetou za nedávné americko-jihokorejsko-japonské cvičení ve Žlutém moři, které Peking docela nahněvalo. Nemusí však jít jen o to. Poměrně dlouho vojenští teoretici čínského námořnictva hovoří o strategii dvou „ostrovních řetězců“, které tvoří přirozený obranný perimetr Číny v Tichomoří. První řetězec se táhne od Japonska, zahrnuje Tchaj-wan, míjí Filipíny a Malajsii a míří k Vietnamu. Druhý se táhne od Japonska až k Indonésii. Spekuluje se ovšem i o třetím řetězci táhnoucím se od Aleutských ostrovů až po Austrálii a zahrnujícím samozřejmě i Havaj. Jedná se o oblast, která je klíčová pro zajištění jakýchkoli amerických operací v Tichomoří. Vyslání elektronického sledovacího plavidla k Havaji může být signálem nevůle s cvičením ve Žlutém moři, ale bude i zkouškou schopností čínského námořnictva.

Čína také nedávno odtajnila propagační video, na kterém jsou ponorky třídy Sia. Jeden z komentářů pod videem sice upozorňuje na to, že záběr z 31 sekundy pochází z filmu Hon na Rudý říjen, ale těžko říct. Každopádně toto propagační video se v tuto dobu neobjevilo náhodou.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Michal Uher
    4. 11. 2013, 14:42

    Na chování Číny není nic divného. Když se podíváme v jakých vodách se Amíci běžně brouzdají, tak je reakce plně pochopitelná. Amíci se chovají, jako by jim patřil svět. Těmito cvičeními a spoluprací s asijskými zeměmi jasně dávají najevo svůj vliv. Pokud Čína má dlouhou dobu rostoucí velmocenské zájmy, tak není divu, že jednoznačně se snaží prezentovat, že se jí plavení amerických sil v jejich zájmovém prostoru nelíbí. Je to úplně totéž jako by Čína dělala obrovské vojenské cvičení s Kubou a nebo třeba středoamerickými republikami. Můžeme si být jisti, že by Amíci řvali jako protržení, že se jim to nelíbí. Jenže jde o to, že Amíci dlouhé roky v oblasti Asie fungovali a všechno jim procházelo. Dnes už se Čína vyjadřuje k jejich činnosti a je docela možné, že časem dojde na silnější akce, aby se ukázalo komu to v Asii patří. Amíci nejsou bláhoví a s Čínou si válku nezačnou. Byla by to pro ně katastrofa. USA mají u Číny obrovský mezinárodní dluh. Čínská armáda také není zrovna nejslabší a mimo jiné disponuje také jadernými zbraněmi. To co je však hlavní je to, že USA potřebují vydělávat peníze a to jak výrobou v Číně, tak také exportem do Číny. Pokud bude válka nebo nějaký extrémně vyhrocený stav, tak z obchodů nebude nic. Ekonomické problémy jsou to poslední, co mohou USA potřebovat. V budoucnosti proto očekávám spíše kolíkování vlastní sféry vlivu v Asii, kdy bude docházet k různým provokacím i hraničním situacím, ale myslím si, že k válce nedojde. S čím však můžeme počítat je to, že Čína bude čím dál více prosazovat své zájmy v Asii a bude to stále více vidět i slyšet. Další věcí je to, že Američané se dovolávají toho, že mohou cvičit i v mezinárodních vodách. Pokud platí pravidla pro všechny stejně, tak Čínské lodě mohou cvičti také kdekoliv pokud se nejedná o výsostné vody nějaké státu a čistě teoreticky by to mělo být také všem jedno.

    REPLY

Nejnovější komentáře