fbpx

Nástupce „Černého ptáka“ má dosahovat až šest Machů

SR-72, Lockheed MartinSpolečnost Lockheed Martin odhalila nákres možného hypersonického a robotického nástupce proslaveného špionážního letounu SR-71 Blackbird. Firma nástupce nazvala jednoduše SR-72. Je přibližně stejně velký jako jeho předchůdce, ale má být schopen letět rychlostí až šest Machů. O potřebě podobného, hypersonického špionážního letounu se hovoří ve Spojených státech již řadu let. Důvodem není nedostatek letounů – třeba ty dnešní na dálku ovládané dokáží pokrýt velkou část území a sledovat jej. Jde ovšem o to, že se do zájmové oblasti nejsou schopny přesunout tak rychle, jak by mohlo být zapotřebí.

The path to the SR-72 would begin with an optionally piloted flight research vehicle (FRV), measuring around 60 ft. long and powered by a single, but full-scale, propulsion flowpath. “The demonstrator is about the size of the F-22, single-engined and could fly for several minutes at Mach 6,” says Leland. The outline plan for the operational vehicle, the SR-72, is a twin-engine unmanned aircraft over 100 ft. long (see artist’s concept on page 20). “It will be about the size of the SR-71 and have the same range, but have twice the speed,” he adds. The FRV would start in 2018 and fly in 2023. “We would be ready to launch the SR-72 shortly after and could be in service by 2030,” Leland says.

Konstruktéři uvažují o SR-72 nejenom jako o špionážním stroji. Měl by mít i útočné schopnosti. Pokud by skutečně dosahoval hypersonické rychlosti a byl vybaven raketami, byl by schopen nejenom velice rychle zasáhnout určený cíl kdekoli na planetě, ale byl by i velice těžko detekovatelný a zasažitelný. Firma doufá, že přesměrování strategické pozornosti USA do Tichomoří a Asie zvýší zájem o podobný typ letounu, který bude během několika desetiletí schopný rychle překonávat velké vzdálenosti a sledovat, či zasahovat určené cíle.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře