fbpx

Rusko se tlačí na egyptský „trh“

Egyptian_Air_Force_F-16_Fighting_Falcon_via_WIkimedia_Commons_mensiJe to o málo více než měsíc, kdy Spojené státy oznámily, že kvůli letnímu vojenskému převratu pozastavují vojenskou pomoc (finanční i technickou) egyptské vládě. Podmínkou pro znovuobnovení pomoci jsou kroky ke svobodným spravedlivým volbám. Není překvapivé, že tápání a rozkolu USA s arabskými zeměmi po takzvaném Arabském jaru se snaží využít Rusko.A nejde pouze o Sýrii, kde je dlouhodobě uchyceno a bez nějž by neprobíhala současná likvidace chemických zbraní. Tento týden nabídlo během dvoudenních jednání mezi ministry obrany Ruska a Egypta dodávky zbraní minimálně za dvě miliardy dolarů. Někde se hovoří potenciálně i o čtyřech miliardách.

There was speculation the talks will pave the way for a visit by Russian President Vladimir Putin, who is determined to restore Moscow’s influence in the Middle East that was a Cold War arena between the United States and the Soviet Union.
There were also reports a top-ranking official of the GRU, Russia’s military intelligence, was also in Cairo recently for consultations with military and intelligence chiefs, the first such talks since the 1970s.
On Monday, the Russian navy’s Slava-class guided missile cruiser Varyag, the 11,490-ton flagship of the Pacific Fleet, docked in Alexandria on the Mediterranean for a six-day visit, the first Russian warship to visit Egypt since 1992. It was greeted with a 21-gun salute.

Naposledy měli k sobě Egypt a Rusko, respektive Sovětský svaz blízko v 60. letech minulého století. To se změnilo v roce 1973 a od té doby byl Egypt, podobně jako Izrael, příjemcem vysoké americké vojenské pomoci. Na jednu stranu mohou ruské snahy vypadat dramaticky, ale realita taková asi nebude.

Vzhledem k dlouhodobé nestabilitě Egypt není v situaci, kdy by si mohl dovolit nakupovat nové systémy a hradit masivní přezbrojování a přeškolování. To by bylo možné, pouze pokud by Rusko poskytlo – podobně jako v 60. letech a od 70. let Spojené státy – zbraně v rámci vojenské pomoci. Rusko má díky vysokým cenám nerostných surovin poměrně slušné přebytky nicméně, že by chtělo riskovat „čistý“ prodělek kvůli jakémusi soupeření s USA ve stylu Studené války. To se nezdá příliš pravděpodobné ani u Vladimira Putina. V  budoucnosti ovšem stejná logika nemusí platit pro Čínu, která je nejrychleji rostoucím vývozcem zbraní v posledním desetiletí.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    David Khol
    18. 11. 2013, 14:39

    Tak o možnostech zbrojních akvizic v Rusku se mluvilo ještě za prezidenta Mubaraka (úvahy o nákupu letadel MiG-29, PL systémech S-300/400 atd.). A je příznačné, že nic se nerealizovalo. Egypt na nějaké větší nákupy prostě nemá finance. Vždyť většina moderní výzbroje jeho armády byla pořízena de facto zdarma v rámci americké vojenské pomoci.A to Egypt má poměrně vysoké výdaje na obranu vůči HDP, ten je ale stále poměrně nízký
    Dnešní Rusko nemá zájem dodávat zdarma, ta zkušenost z doby Sovětského svazu je zřejmá. Dochází k tomu, že ruská vláda poskytne svým zákazníkům úvěr (Venezuela), to je ale praktika provozovaná i na západě. A dokonce se hovoří o tom, že Rusové si hledají spojence jen proto, aby měli odbytiště pro svůj zbrojní průmysl – typický je příklad Sýrie. Nějakou výraznou pomoc neposkytuje ani Čína – ta jen některým africkým státům dodává svou starší přebytečnou techniku. A jinak jsou Číňané velice pragmatičtí.
    Nějaké přezbrojení egyptské armády na ruskou, resp. čínskou techniku je proto vyloučené. Ostatně – egyptská armáda stále ještě používá spoustu sovětské techniky, pořízené před r. 1973, kdy došlo k přeorientování zahraniční politiky Egypta na Západ! I to o něčem vypovídá
    Takže já osobně se domnívám, že to celé je jen určitá politická hra, jakýsi nátlak na USA, aby obnovily svou pomoc

    REPLY

Nejnovější komentáře