fbpx

Čest jejich památce

4. BRN, 8. 7. 2014

V takových situacích jako je ta dnešní, kdy při útoku zemřou čtyři vojáci, jsou asi všechna slova zbytečná, nebo je řekli a říkají jiní. Takže snad jen upřímnou soustrast příbuzným, 4. brigádě rychlého nasazení i Armádě České republiky. A díky za vaší službu.

10 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

10 Comments

  • Profilový obrázek
    FK
    9. 7. 2014, 8:15

    Byl jsem na několika misích, hovoří se o tom, byl jsem svědkem obdobných událostí, ale když to postihne blízké okolí tak se jedná přeci jen ještě o větší tragédii. Hluboce smekám baret k tomu abych ocenil jejich statečnost a vyslovuji velice upřímnou soustrast rodinám a nejbližším. Ostatním na místě, na BAF, přeji, aby na padlé měli jen nejlepší vzpomínky, oklepali se a ukázali, že český voják se nenechá zastrašit.
    R.I.P.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Zbrojir
    9. 7. 2014, 9:23

    Je to samozřejmě velmi smutná událost.

    Nezbývá, než vyslovit soustrast pozůstalým.

    Vzhledem k probíhajícím zahraničním misím a vývoji bezpečnostní situace v dané lokalitě, to bohužel nebudou poslední padlí a ranění vojáci NATO, a pravděpodobně ani poslední válkou postižení vojáci A ČR.

    Každý voják musí s takovou situací počítat, je to jeho práce. S nejbližším okolím je to samozřejmě mnohem složitější.

    Asymetrické války jsou psychicky velmi náročné a neobyčejně zákeřné, kdy např. i negramotný „trotl“, jehož naučili pouze stlačit jedno tlačítko, s pomocí ukryté výbušniny zabije najednou i několik velmi dobře vycvičených elitních vojáků.

    Přes optimistická prohlášení mnohých politiků, generálů a expertů o dosavadním vývoji a životě v Afghánistánu by bylo nanejvýš žádoucí se vážně zamyslet, jak, pokud možno bez fatálních následků pro další vývoj, z této a podobných pastí v přiměřeném časovém horizontu důstojně odejít, a svůj disponibilní potenciál využívat proti současným hrozbám mnohem efektivněji. Irák je jasným varováním. Přes obrovské a mnohaleté úsilí, nemalé ztráty na životech, značnou materiální a finanční pomoc západu při budování „demokratického Iráku“, je tento státní útvar bez trvalé a masívní pomoci západu prakticky neživotaschopný. Kolik takto destabilizovaných lokalit může západ udržet, aniž by ve světovém měřítku postupně neztratil konkurenceschopnost a následně i vůdčí pozici?

    Pokud se západ, resp. zejména USA, nevzpamatují, tak budeme, bez ohledu na nemalý disponibilní lidský, hospodářský a vojenský potenciál, nezodpovědně zahájenými asymetrickými válkami postupně zcela vyčerpáni, a ve světě pak budou určovat pravidla velmoci z Asie. To v praxi znamená i naprostý úpadek „západních hodnot“.

    Současný vývoj se v mnohém nápadně podobá úpadku Říše římské. Nebuďme přespříliš sebevědomí, nesetrvávejme dlouho v režimu chybných rozhodnutí. Abychom nebyli jednou překvapeni, že novodobí „Vandalové“ opět vyplení Řím.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Jiri Hrazdil@Zbrojir
      9. 7. 2014, 13:58

      Myslim, ze neni dobre srovnavat Afghanistan s Irakem. Co se Afghanistanu tyce, nemyslim si, ze generalove davaji optimisticka prohlaseni, rikaji narovinu, jak to je. Vyborna byla v tomto smeru interpelace velitele ISAF gen. Dunforda v americkem kongresu.

      Pravdou je, ze afghanske bezpecnostni slozky si vedou velmi dobre. Treba Afghanska narodni armada je schopna samostatne vest nekolikadenni operace urovne sboru. Koneckoncu prave probehle parlamentni a prezidetske volby byly velkym uspechem tamnich bezpecnostnich slozek Afghanistanu, ktere zabezpecily vice nez 6 000 volebnich mist.

      Pravda, je tu stale spousta vyzev, jako treba oblast „sustainability“ bezpecnostnich sil, nicmene neni seriozni jen tak prohlasit, ze kampan ISAF nikam nevede. Stala prilis mnoho zivotu i prostredku, abychom takhle jednoduse mavli rukou.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    9. 7. 2014, 10:12

    Upřímnou soustrast rodinám a kamarádům padlých.

    Pro Zbrojíře: Evropa už pod útokem „Vandalů“ je. Viz. http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/britanie-se-boji-vlastnich-dzihadistu-a-islamizace-skol_311997.html#.U7z46EBkx3c

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Zbrojir
    9. 7. 2014, 10:52

    Ano, já vím. Když se podívám kolem sebe, na tu stále více se byrokratizující a stále méně racionálně uvažující a jednající západní společnost, tak mám velké obavy, že v dlouhodobém horizontu podlehneme.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Filip@Zbrojir
      9. 7. 2014, 13:11

      Vaše obavy zcela sdílím. Obávám se, že ta vrstva společnosti, která žije v nějakém virtuálním bludu ideálu světa, je ale zjeména v západní Evropě natolik silná a zakotvená v institucích, že se s tím za současné konstelace nedá „v klidu a s rozmyslem“ nic dělat. Už jen čekáme na opravdu velkou havárii v jejímž důsledku může dojít k odstavení levicové, sluníčkové, multi-kulti kliky a nastolení takové politiky v jejímž důsledku se nebudeme stále dokola omlouvat celému světu, že jsme relativně bohatí a přestaneme tvrdit, že naše kultura je stejně dobrá nebo špatná jako jakákoli jiná. Tento relativismu je totiž základním podhoubím současného úpadku Západu.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    9. 7. 2014, 12:35

    Upřimnou soustrast, a přesto všechno zlé, atˇ se jejich blízcí mají jen dobře, jejich otcové a příbuzní si to od nás všech zaslouží. jsou to hrdinové. R.I.P. A zraněnýmu atˇse z toho dostane.

    REPLY

Nejnovější komentáře