fbpx

Regi umřel. RIP

Jiří "Regi" Schams v Afghánistánu v roce 2007; Foto Zvěd

Jiří „Regi“ Schams v Afghánistánu v roce 2007; Foto Zvěd

Esemeska v tomto znění oznamující, že zemřel válečný veterán Jiří „Regi“ Schams z bývalé jednotky Vojenské policie SOG, mi přišla dnes odpoledne. Zrovna jsem seděl na Výboru pro obranu, kde krátce před tím poslanci jednomyslně souhlasili s tím, aby stávajícího Náčelníka Generálního štábu generála Petra Pavla nahradil nejpozději do konce letošního května generál Josef Bečvář. Byl to zvláštní pocit dozvědět se o smrti Jiřího Schamse ve chvíli, kdy ministr obrany a generalita diskutují s poslanci o armádě a ještě nevědí, že jeden z těch, kteří srdnatě bojovali s osudem a spojili svůj život s uniformou, svůj boj prohrál. Jiří Schams přežil v roce 2008 těžká zranění po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu a dnes podlehnul rakovině.

Zde je krátká vzpomínka „Zvěda“ na Jiřího Schamse:

Regi byl skvělý voják, tělem i duší, existovala pro něj jenom armáda. Velmi se třeba zajímal o výstroj a výzbroj, takže do Afghánistánu si sám ušil taktickou vestu a upravil maskáče. Byl na funkci combat medic, když se 17. března 2008 odpálil v Gerešku sebevražedný atentátník. Regi, na rozdíl od Milana „Bosny“ Štěrby přežil a s těžkými zraněními bojoval více, jak šest let.
Měl smysl pro humor, který si uchoval i po zranění. Jednou jsem jej vezl autem na slavnostní akci Vojenské policie. Regi byl na vozíku, takže bylo nutné zařídit mnoho věcí kolem, včetně návštěvy toalety. Zeptal jsem se ho: Nepotřebuješ čůrat? Odpověděl: Ne, až v autě….
Odpočívej v pokoji.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    J.D.
    8. 1. 2015, 10:45

    Rangers, R.I.P. , byl výborný ve všem, první velitel družstva na ZVS v Kolíně 6. SPS REB. Zbiroh, 9/1997 SFOR D. Ljubija, KFOR,Irák, Afghanistán, 6. speciální brigáda (dnes 601. ssk., SOG)… pořád bojoval…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jakub
    8. 1. 2015, 20:56

    Děkuji Františku za vzpomínku, jen chci, že Jirka Schams neprohrál…. Žije stále v našich srdcích. Více takových bojovníků! R.I.P.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    michal86
    9. 1. 2015, 16:40

    R.I.P., díky…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    K.K.
    12. 1. 2015, 23:06

    Díky Regi! Vzdávám hold tobě i všem ostatním, kteří položili svůj život za naši vlast a její budoucnost.

    REPLY

Nejnovější komentáře