fbpx

Povstalci v Mali možná mění strategii

Útoky v Mali 2014; Zdroj The Line of Steel

Útoky v Mali 2014; Zdroj The Line of Steel

 

Na počátku tohoto týdne byl postřelen malijský generál Mohamed Ould Meydou, jeden z nejvýše postavených Arabů v hierarchii armády. Útok proběhl v Bamaku a není jasné, kdo se pokusil zabít generála, který zůstal loajální vládě i během povstání v roce 2012. To skončilo vysláním francouzských a dalších sil, včetně českých do Mali. I přes přítomnost zahraničních vojáků se ne zcela stále daří zklidnit situaci na severu země.

Před několika týdny došlo například k útoku na síly OSN ve městě Kidal, při kterém bylo zraněno sedm senegalských vojáků. Mina, nebo nějaké jiné výbušné zařízení explodovalo u vozidla, ve kterém byli vojáci nedaleko místního letiště.

Peacekeepers have deployed in the West African country since mid-2013 but Islamists driven from its desert north two years ago by French forces have stepped up ambushes and bomb attacks on U.N. and government troops.
France has withdrawn soldiers troops from Mali to focus on a broader, Sahel-wide security operation against militants. Diplomats say insurgents, some of whom are linked to al Qaeda’s regional wing, AQIM, have regrouped and appear to have received new training and weapons.

Od roku 2013 bylo zabito 33 příslušníků mírových sil OSN a více než stovka byla zraněna. Data ukazují, že dochází k nárůstu útoků nejenom na severu, ale i ve střední části země. Na stránkách The Line of Steel byla na začátku roku uveřejněna mapka s jednotlivými útoky v Mali a v Nigeru od roku 2014.

It would appear that AQIM is regrouping and refocusing on central Mali, after being forced out of the center and into the north (and eventually all the major cities in the north) in 2013. The jihadist group appears to have came up with a new strategy for the center. They aren’t looking to regain any territory, but instead are looking to repeatedly launch attacks against Malian forces. Indeed, they are looking to do these „mosquito bite“ attacks beforeescaping into Wagadou Forest near the Mauritanian border. AQIM has pursued a similar strategy in the past before being kicked out of the forest by Malian and Mauritanian forces in 2011.

Teprve v následujících měsících se ukáže, zda povstalci skutečně chtějí a mají sílu na otevření nové fronty v centrální části Mali, což je jakési „úzké hrdlo“. Podle některých informací se každopádně stahují do středu země a pohybují se ve vzdálenosti nějakých 60 kilometrů od rozsáhlého lesa Wagadou. Tam si již v roce 2011 budovala Al Kajda Islámského Magrebu základny, jejichž okolí zaminovávala. Tehdy s vyhnáním bojovníků Al Kajdy pomohla Malijcům mauritánská armáda. Tento rozsáhlý les je totiž vzdálen přibližně 70 kilometrů od hranic Maritánie.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře