fbpx

Ivana Hrdličková se stala předsedkyní Zvláštního tribunálu pro Libanon

Ivana Hrdličková se stala předsedkyní Zvláštního tribunálu pro Libanon

První březnový den nastoupila Ivana Hrdličková do funkce předsedkyně Zvláštního tribunálu pro Libanon v nizozemském Leidschendamu, kam byla zvolena 19. února 2015. Na postu nahradí stávajícího předsedu, Novozélanďana Davida Baragwanatha. Česká soudkyně bude tribunálu předsedat po dobu 18 měsíců. Jejím úkolem bude dohlížet na efektivní fungování tribunálu a jeho administrativního zázemí. Stane se také nejvyšší reprezentantkou Zvláštního tribunálu.

Ivana Hrdličková; Zdroj flickr STL, Creative Commons)

Ivana Hrdličková; Zdroj Flickr STL, Creative Commons

Hrdličková se specializuje na islámské právo Shari’a s konkrétním zaměřením na lidská práva a finance. Od roku 2008 působila v Radě Evropy jako právní odborník v oblasti lidských práv, praní špinavých peněz a financování terorismu. Soudkyní Zvláštního tribunálu pro Libanon je od roku 2012.

Předsedáním libanonskému tribunálu se Hrdličková zařadila po bok Čechů, kteří působí na vysokých pozicích v mezinárodních organizacích. Jmenovitě například profesora Karlovy univerzity Pavel Štruma působícího v komisi OSN pro mezinárodní právo nebo soudce Jiřího Malenovského, zastávajícího funkci v Soudním dvoře Evropské unie v Lucemburku.

Zvláštní tribunál pro Libanon ustanovila rezoluce OSN č. 1757. Zabývá se souzením obviněných za teroristický útok z února 2005 v Beirutu, jehož obětí byl libanonský premiér Rafiq Hariri a dalších 21 osob. Jurisdikce tribunálu má mezinárodní charakter. Z 49% je soud financován libanonskou vládou, zbylých 51% jsou dobrovolné příspěvky ostatních států (mezi nimi i České republiky). Ačkoliv byl soud ustaven rezolucí OSN, nespadá mezi jeho instituce a není financován z běžného rozpočtu OSN.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře