fbpx

Európska resuscitácia strategickej komunikácie

Európska resuscitácia strategickej komunikácie

Ukrajina_propaganda_berkut_mensiO informačnej vojne, dezinformáciách a propagande sa v súvislosti s krízou na Ukrajine v ostatnej dobe vyrojilo enormné množstvo najrôznejších textov. Ôsmeho januára tohto roku sa objavil dokument EU Strategic communication responding to propaganda, ktorý si zaslúži zvýšenú pozornosť. Takzvaný non-paper podpísaný ministrami zahraničných vecí Dánska, Estónska, Veľkej Británie a Litvy vyzýva ku koordinovanej stratégii odpovedajúcej na informačnú kampaň Ruskej federácie na celoeurópskej úrovni. Dokument ako taký predstavuje v inštitucionálnej rovine prvú lastovičku, pozrime sa preto či táto iniciatíva cieli správnym smerom.

Dôkazy o potrebnosti kompaktného prístupu k problematike sa ponúkajú samé. Len minulý týždeň rezonovali českými médiami vyjadrenia europoslanca za KSČM o obkľúčených vojakoch členských zemí NATO na východnej Ukrajine. Na Slovensku tohto roku odoprelo výkon mimoriadnej služby v prípade vojenského konfliktu až 12 000 osôb, pokiaľ za minulé roky to boli len desiatky. Túto zákonnú možnosť propagovali medzi inými stránky ako chelemendik.sk, panobcan.sk či web hlavnespravy.sk, čo je spravodajský server, ktorého stránky neobsahujú akékoľvek informáciu o jeho autoroch či vydavateľovi. Znenie jedného vyhlásenia odoprenia si môžete prečítať tu.

Veľavravné sú aj slová riaditeľa ruskej štátnej spravodajskej agentúry pri slávnostnom spustení Sputnik News:

…budeme poskytovať alternatívne interpretácie, ktoré nepochybne požadované. Myslíme si, že svet je už unavený z unipolárneho pohľadu…

Sputnik News dnes otvárajú pobočky po celom svete, ambíciou média je v roku 2015 vysielať v tridsiatich jazykov v tridsiatich štyroch rôznych krajinách. Že ruská informačná kampaň nie je  kolektívnou halucináciou dosvedčujú aj ruské oficiálne dokumenty. Koncept zahraničnej politiky Ruskej federácie z roku 2013 explicitne uvádza potrebu vyvinutia efektívnych informačných prostriedkov na ovplyvňovanie verejnej mienky v zahraničí. Ruské masmédiá majú byť na medzinárodnej scéne posilnené štátnou podporou (viď časť o informačnej podpore zahranične politickým aktivitám).

Návrhy riešenia
Prvým odporučením dokumentu je všeobecné zlepšenie povedomia o problematike. Kľúčové bude dostať debatu do Rady pre zahraničné veci a Európskej rady. Na mieste je určite požiadavka na zvýšenie kooperácie so Severoatlantickou alianciou. Lotyšské Centrum excelencie strategickej komunikácie NATO prišlo napríklad s veľmi solídnou analýzou ruských informačných operácii. Obdobné texty je nutné dostať z odbornej bubliny k širšiemu publiku.

Situácia vyžaduje asertívny prístup. Logické je aktívnejšie zapojenie Európskej agentúry pre vonkajšiu činnosť či otvorená debata s regulačnými úradmi naprieč kontinentom. Podpora nezávislým ruskojazyčným médiám bude vyžadovať veľmi delikátne nastavenie aby vo výsledku nebola len argumentom pre ich diskreditáciu. Ako účelne vyvracať dezinterpretácie a propagandu dobre ukazujú projekty stopfake.org či bellingcat.com. K ich aktivitám len stručne – „jen houšť a vetší kapky”.

Európske média a agentúry by si ale mali nájsť čas na zametenie pred vlastným prahom. Pripomeňme si zistenia 103. centra CIMIC/PSYOPS veliteľstva pozemných síl v Olomouci. Analýza ukázala, že ČTK poskytovala najviac protirusky ladené spravodajstvo zo všetkých v štúdii zahrnutých agentúrach. Obsah médií by mal byť vyvážený, nie vyvažujúci. Jednostranné informovanie je klinec do rakvy dôveryhodnosti.

Vyzdvihnúť musím fakt, že autori si uvedomujú potrebu poctivých analýz verejnej mienky a nálad. Poznať cieľové publikum je nutnosť akejkoľvek úspešnej komunikácie. Dokument samozrejme obsahuje aj množstvo vaty a návrhov s  pochybným prínosom. Trúfam si ale tvrdiť, že realizácia čo len polovice predstavených opatrení by bola veľkým krokom správnym smerom.

4 comments
Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    AA
    4. 3. 2015, 23:57

    V současnosti má každý dost možností sehnat si primární informace a udělat si úsudek sám. Stačí mít zájem, nepotřebuje centra excelence ani debaty v EU; v prvním přiblížení stačí mapa (lépe glóbus, raději větší), paměť a kritické myšlení. Nutná je ovšem znalost jazyka – třeba s ruštinou my starší problém nemáme (mimochodem, jakpak je na tom p. Kondrík, přečetl si Vojnu a mír v originálu :-)?).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Matej Kandrík
    5. 3. 2015, 11:36

    Dobrý deň,
    záujem je samozrejme úplne nutná podmienka. Nie som taký optimista ohľadom dostupnosti primárnych zdrojov ale možno ten výraz v tomto kontexte chápeme inak.

    Zo zvyškom súhlasím taktiež len je tu jedno dôležité ale.
    Jedinci disponujúci časom, záujmom a tiež patričnými schopnosťami tvoria menšinu populácie, nie sú primárnym publikom akejkoľvek informačnej kampane. Preto osobne vítam akékoľvek zvyšovanie povedomia a snahu o koordinovaný prístup k veci.

    Ruské klasiky zatiaľ v českých prekladoch. Rusky sa učiť plánujem už druhým semestrom, čo mi teda neslúži veľmi ku cti. Keď pracujem s ruskými zdrojmi lúskam ich zdĺhavo a bolestivo pomocou slovníkov a prekladača alebo si to nechám preložiť známym.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    7. 3. 2015, 6:46

    Obávám se pane Kandíku, že Vaše příspěvky už dříve trpěly a nyní nadále trpí snahou na každý jednotlivý komentář vzápětí reagovat a snažit se vehementně obhajovat své názory dalšími novými argumenty. Myslím, že to diskusi zmrazuje a může omezit i celkový zájem o tento blog.

    REPLY

Nejnovější komentáře