fbpx

Česká společnost v zákopech informační války

Česká společnost v zákopech informační války

Nikomu, kdo je online, nemohlo v poslední době uniknout téma průjezdu amerického vojenského konvoje Dragoon Ride. V médiích a na sociálních sítích nabrala událost rysy horkokrevné hysterie. Kremlbot, fašista, havloid, ovce a rusofil jsou oblíbené termíny, kterými se ohnivě nálepkují odpůrci a podporovatelé průjezdu. Obdobný mediální spektákl Česko nezažilo od volebního duelu Zeman-Schwarzenberg.

Zdroj: Flicr, licence CC

Zdroj: Flicr, licence CC

Podobností s druhým kolem prezidentské volby se nabízí více. Troufnu si tvrdit, že dělící linie mezi fanoušky předsedy TOP 09 a současného hradního pána plus minus kopíruje tábory vytvořené na otázce amerického konvoje. Určitou podobnost pozoruji i v rozložení mediální debaty. V „mainstreamu“ převládá narativ přirozenosti a správnosti spojenecké pomoci. Místy sklouzávají do absurdních poloh, kdy se z konvoje stává oslavovaný symbol antitotality a demokracie. „Alternativa“ se stylizuje do polohy uražených mučedníků vytlačovaných na společenskou periferii, kterým je upírán a delegitimizován jejich postoj vůči průjezdu, členství v NATO a dalším svárům hyzdících tvář české společnosti.

Je tu ovšem i jeden zcela zásadní rozdíl. Zatímco volba prezidenta byla skutečně otázkou, která hýbala společností do hloubky a měla své praktické dopady, co nám reálně zůstane v Čechách, až poslední Stryker překročí hranice?

Průzkum agentury STEM / MARK naznačuje, že nic mimořádného. Nepřekvapivě velké procento dotázaných (91%) je s tématem obeznámeno, s průjezdem nemá problém až 82%, konvoj naopak vadí 17%. Asi 60% respondentů uvedlo, že věc vyvolává přílišné emoce. Vznikla nám tu mediální bublina, která nepříliš odráží reálný stav nálad. Tím by snad šlo celou „kauzu“ mávnutím ruky poslat do minulosti. Mediální bubliny však mají jednu specifickou vlastnost. Pokud jim totiž uvěří dost lidí, budou reálné ve svých důsledcích. Nechci strašit českým Mccarthizmem, sepisováním seznamů špionů a zrádců, ale pamatujme, že pluralita názoru je hýčkané dítě demokracie. Nedopusťme nesmiřitelně rozdělenou společnost, ve které se konsensus stává nemožným. Prohlubování zákopů informační války je ostatně žádoucím cílem té hybridní.

14 comments
Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

14 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    30. 3. 2015, 20:36

    Myslím, že v tomto případě přirovnání zrovna moc nesedí. Prezidentská volba byla na dělící čáře: levice/pravice, města/venkov, Havlův odkaz/odvrhnutí odkazu roku 89, nižší třídy/vyšší třídy atp. Co z toho lze uplatnit na otázku Dragoon Ride?

    Prakticky nic. Už početně to prostě nevychází. Proti konvoji bylo cca 18% dotázaných. Kolik že dostávala KSČM v posledních 3 parlamentních volbách? Cca kolem 14%. Takže se dostáváme k tomu, že se jedná o tvrdé jádro voličů KSČM + měkký obal různých nespokojenců. Je přeci evidentní, že jen zlomku protestujících proti konvoji vadil samotný konvoj – i z transparentů to bylo nad slunce jasné.

    To dřív pojede čert na bruslích do práce, než aby komunisté podporovali NATO…

    Jinak abychom se vrátili k informační válce, tohle byl nádherný příklad, jak se může úporná propaganda (ruská resp. jejich fámulů) obrátit proti svému tvůrci. Nebýt intenzivní masáže ze strany odpůrců konvoje zejména na sociálních sítích, ale i na „spřátelených médiích“ typu Aeronet, tak by ty tisícihlavé davy nikdy podél silnic s americkými vlajkami nestály…

    Ruské propagandě prostě chybí jedno, a to je uměřenost. To, co zbaští ruské obyvatelstvo, vystavené de facto informační blokádě, prostě začne po určité době i průměrnému našinci, jenž se o politiku nezajímá, lézt krkem.

    Doporučuji článek, na který jsem se dostal přes Anne Apllebaum, historičky věnující se Střední Evropě, na téma ruské propagandy zacílené přímo na Českou republiku. Běhá z toho mráz po zádech…

    http://euromaidanpress.com/2015/03/29/russia-has-opened-up-another-front-in-the-czech-republic/

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Jarda@Ivo
      30. 3. 2015, 22:56

      Zaprvé, já jsem tedy žádné tisícihlavé davy podél silnic s americkými vlajkami naštěstí neviděl.
      Zadruhé, bylo a je naprosto naprosto evidentní, že veškeré „demokratické“ sdělovací prostředky od jistého okamžiku začaly vystupovat jednotně, stateční dragouni a tak. Pouze blb by si toho nevšimnul. Stejně internetové diskuse (tam, kde ještě donedávna nefungovala cenzura) – prakticky naráz otočily o 180 stupňů. Holt prostě psychologičtí specialisté zafungovali. Mimochodem, vřele doporučuji tento článek:
      http://zvedavec.org/komentare/2015/03/6392-zdroj-z-ct-nesmime-ani-hlesnout-o-okupaci-z-15-brezna-1939-dostali-jsme-generalni-zakaz-seshora.htm

      REPLY
      • Profilový obrázek
        h-cz@Jarda
        31. 3. 2015, 10:50

        autor clanku na zvedavci (clanek pochazi z aeronet) prispel celkem tremi clanky:
        – Zdroj z ČT: Nesmíme ani hlesnout o okupaci z 15. března 1939, dostali jsme generální zákaz seshora (24.3.15) Komentáře
        – Házení rajčat na Zemana je OK, na amerického vojáka nikoliv! (19.3.15) Komentáře
        – Hysterická kampaň proti Zemanovi pochází z dílny amerického velvyslanectví (10.11.14)

        je potreba neco dodavat :-) ?

        REPLY
      • Profilový obrázek
        Meldik@Jarda
        1. 4. 2015, 15:54

        pane Jardo, ja je tedy videl. jako jeden z prislusniku VP ktera zabezpecovala prujezd konvoje pres CR muzu uprime rici, ze me zaskocil cesky clovek. doprovazel jsem konvoj ze 137. km D1 smer Praha – Ruzyne. Ackoliv oficialne 1. cast tohoto konvoje diky technickym problemum dorazila do Prahy jako posledni s 4 hodinovym zpozdenim, nikterak to nezabranilo priblizne 150 lidem ( kteri se ke vsemu jeste menili, tudiz celkovy pocet mohl byt pres 250 ) cekat na tri casti konvoje v silenem vetru, desti, snezeni na odstavne plose na 137. km nekolik hodin a vitat vojaky vlajkami, jidlem, pitim atd. to same se opakovalo na kazdem dalnicnim mostu, kde postavalo par jedincu az nekoliko desitek lidi. na 64. km D1 v objektu dalnicni policie a SUS na ne cekalo priblizne 50-60 lidi, to same pri prujezdu Prahou a pred kasarny v Ruzyni. vcerejsi navstevnost i pres neprizen pocasi komentovat nebudu a muzu vam s klidem rici, ze dnes rano, kdyz v 5,30 vyrazel prvni konvoj smer Nemecko z ruzynskych kasaren uz pred kasarny postaval hloucek cca 25 lidi, ktery se rozrostl min dvojnasobne do 7,35 kdy vyrazila posledni kolona. chtelo by to vyjit obcas ven mezi lidi a podivat se okolo.obrazky z jinych mist, zejmena ze sPlzne muzete najit na netu.
        k druhe casti. podivejtr se na program CT z 15. brezna. v 9,15 rano Hledani ztraceneho casu tykajici se obdobi 2. republiky od Mnichovu po obsazeni. urcite i zamerne odpocitala CT vysilani 21. casti serialu Zdivocele zeme tskajici se srpna 68 na den obsazeni. krom toho vam s litosti oznamim, ze nejake pripominky k okupaci jsem v tv a radiu nikdy moc nezaznamenal. max kraticka zprava, ale zadne venovani se tematu a pripomenuti narodu co se stalo, takze tento rok neni zadna vyjimka

        REPLY
    • Profilový obrázek
      h-cz@Ivo
      31. 3. 2015, 10:45

      – dik za postreh o umirnenosti;
      – jestli proti je 18%, tak je to opravdu asi jen o trochu vic nez je post-komunistu; bylo by mozna zajimave interpretovat tu deltu mezi KSCM a zbytkem odpurcu:
      — jiste procento padne na magory (s odpustenim ke vsem ostatnim ostatnim) viz „iluminati“
      — dalsi procento jiste padne i na pravicove a centristicke pacifisty
      Z toho ale vyplyva, ze volicska zakladna socdem mozna neni az tak protiamericka ci protimilitaristicka, jak jim strana prisuzuje.

      Zda se mi, ze nasi politici neumi s tematy armady a obrany pracovat (definovat, konzultovat, prosadit, vyuzit je (tedy az na jisteho MK)). Z opatrnosti voli pozice mirneho odporu – vedi, ze pres jiste principy se nejde (NATO), ale aspon trosku hudrovat jim v jejich ocich umozni vyklouznout s cistou kuzi.

      V tomto kontextu jsou pak nestastna ruzna vystoupeni prezidenta: jeho silna vystoupeni jsou v zasade jedinou alternativou k nemastnym a neslanym vyjadrenim mid-level politiku; pritom dusledky pripadne realizace nekterych z jeho myslenek bych osobne hodnotil od nesystemovych az po sabotazni.

      REPLY
    • Profilový obrázek
      D@Ivo
      10. 4. 2015, 21:53

      Dobrý den Ivo,

      povětšinou se těchto diskuzí neúčastním a nerad se do nich zapojuji, ale po shlédnutí a přečtení Vámi avizovaného textu „Russia has opened up another front in the Czech Republic“ jsem nemohl jinak.
      Opravdu mám věřit nestrannosti onoho článku, když jako první mě na stránkách uvítá banner přes celou stránku „#CrimeaIsUkraine“? Následný text a adorace proatlantického pomatence Pavla Šafra mě jen utvrdila v pochybnostech. Celý článek je pak plný dohadů a nepodložených tezí („Since several months, he (Babiš) staffs the state administration and also his party with his people, absolutely loyal to him, and some therefore call ANO the “Führerpartei”.“ „The Russian embassy is the biggest base for Russian spying in the region“, „Russian embassy in Prague has been actively engaged in actions against “Dragoon Ride” and spreads hard-core Russian propaganda.“), nebál bych se říci, že ve zmíněném kontextu zavádějící a vrhající špatné světlo na ČR („There is even a former spy (Radmila Kleslová) heading a Prague district mayor’s office.“, „..concentration of pro-Russian servers and news-portals in the Czech Republic and Slovakia is also astonishing: there are over 40 websites with this mission, and several institutes engaged for the Russian cause..“ – kdo rozhodl, že zrovna těchto 42 serverů? Demagogie..)
      Jsem pro členství v NATO i v EU, ale barvit vše atlantické růžovým štětcem a vytvářet si falešné hrdiny, to zde bylo již několikrát a historie se opakuje jen s jinými loutkovodiči.
      Na závěr cituji poslední dvě věty článku:
      „All those measures are components of Russia’s hybrid warfare. Russia is trying to take over the Czech Republic.“
      Není tohle právě ta propaganda, před kterou celý článek varuje? Jen hybridní válka k nám tentokrát zavála ze Západu..

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Tomas.Kolar@D
        10. 4. 2015, 23:26

        Která z tvrzení, které jste citoval, nejsou pravdivá? Některá jsou možná diskutabilní, ale povětšinou jsou poměrně dobře ověřitelná.

        REPLY
      • Profilový obrázek
        Ivo@D
        11. 4. 2015, 17:07

        S kterými tvrzeními článku nesouhlasíte?

        REPLY
        • Profilový obrázek
          D@Ivo
          11. 4. 2015, 20:13

          Záměrně jsem nepoužil slovo nepravdivá či lživá, protože stejně jako nejde (dle mého názoru) spolehlivě verifikovat pravost těchto tvrzení, nelze je jednoznačně a bezpochyby vyvrátit. Diskutabilní pasáže jsem přesně citoval v závorkách. Tvrdit, že Ruská ambasáda, je největším rejdištěm ruských špiónů; to samé můžeme říci o Indické, Pákistánské i Americké ambasádě. Ony ambasády jsou z historického hlediska k tomuto účelu skoro předurčeny. Výčet pro-ruských nebo konspiračních serverů přišel odkud? Jaká byla měřítka tohoto výběru? Jak si vedly ostatní servery? Je to dost levné i na Echo24.cz :)
          Na závěr si dovolím též postnout (krásné české slovo) odkaz na zajímavé video s Georgem Friedmanem ze STRATOFORu. Jen prosím přeskočte prvních 42s hrůzostrašné reklamy na válečný web..

          REPLY
  • Profilový obrázek
    Matej Kandrík
    31. 3. 2015, 9:01

    to Ivo:
    Vďaka za ten postreh o kontraproduktivite úpornej propagandy. Pripomenuli ste mi podobné hodnotenia o prepálenosti „knížecí“,ktoré kampane si pamätám z volieb.

    Volič Zemana = odporca prejazdu samozrejme neplatí. Tam je tá skupina hodne rôznorodejšia. Bude to platiť skôr opačne: voliča Schwarzenberga by sme medzi odporcami konvoja nenašli.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    11. 4. 2015, 21:15

    Ad D)
    1) Jistě, tvrdit jen tak od boku, že ruská ambasáda dělá to co dělá by bylo troufalé, jenže:

    a) Už roky to tvrdí BIS, podle jejich zpráv to má stoupající tendenci.

    b) Nedávno došlo k vyhoštění 3 „ruských diplomatů na cestách“ v Praze. Vzhledem k opatrnosti naší zahraniční politiky je myslím nasnadě, že museli dlouhodobě provádět něco dost za čarou. Jinak si nedokážu představit, že bychom se k tomu jako stát odhodlali.

    c. Ruská ambasáda v Praze má cca 140 zaměstnanců, americká cca 80. Co více dodat?

    2. Jistě, onen výčet proruských / Ruskem placených serverů jistě není úplně přesný. Jinak by byl zřejmě delší…

    Důležitější otázka je, proč v ruské strategii hraje Česko jinou úlohu než třeba Polsko? Byť je větší, má společnou hranici s Ruskem, ruská propaganda na něj míří mnohem méně – proč?

    3. Video super, samozřejmě znám, jsem odběratel STRATFORu. Tedy samozřejmě to původní nestříhané, tak jak ho natočil Chicago Council on Global Affairs. Tohle je právě propagandisticky sestříhané a úmyslně vytržené z kontextu přednášky. Není náhoda, že pod českými titulky běží německé. Tohle sestříhané video totiž bylo původně použito v propagandistickém boji v Německu – na rozdíl od čistě akademického hodinového videa…

    Rozdíl si může každý porovnat sám…

    https://www.youtube.com/watch?v=QeLu_yyz3tc

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    11. 4. 2015, 22:17

    Navíc ruská ambasáda bývala o poznání subtilnější, před několika lety však došlo k poměrně masivnímu navýšení počtu působících diplomatů. Tuším i BIS označila za chybu české exekutivy, že toto navýšení povolila.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    D
    14. 4. 2015, 23:01

    Ano, přesně toho jsem se bál, že se zde zapletu do diskuze, ve které nikdo neustoupí ani o chlup a bezmezně si bude tvrdit svoji.. :)
    Pokusím se tedy reagovat nestranně (pokouším se o to od začátku):
    1) ad A – věřím, že BIS pracuje na 100% pro naši vlast, četl jsem podobné informace, které zde prezentujete a nemám důvod jim nevěřit.
    ad B – Nemám takové informace, ale důvody mohou být od průmyslové špionáže, obchodu se zbraněmi až po znelíbení se ze 100 dalších (subjektivních) důvodů..
    ad C – Oficiální údaje jsou 125 pracovníků na ambasádě RF a 79 na US. Pokud bychom brali počet zaměstnanců podle rozlohy toho kterého státu, pak by ambasáda RF měla mít téměř dvojnásobek zaměstnanců US ambasády :) Co víc dodat? Tenhle argument neberu, co to podle Vás má dokazovat?
    2) Aha, takže by seznam byl ještě delší.. Předpokládám, že jediné Vámi schválené servery by byly nejspíše jen idnes a echo24. O Polácích nemá cenu se zmiňovat, jejich podlézavost USA (viz Donald Tusk a spol.) je více než očividná.. Pan Tusk za to také dostal moc pěkný post předsedy Evropské rady :)
    3) Celé video z Chicago Council samozřejmě znám. Na druhou stranu, odpovědi jsou stále stejné, nevidím tam tu sestříhanou propagandu. Nechci tady adorovat nebo ponižovat ani jednu stranu. Ale pokud jste schopen opravdu nezávislého pohledu na věc, nemůžete mi tady tvrdit, že propaganda RF je silnější než ta z USA. Dle mého názoru jsou minimálně na stejné úrovni. Ta z RF je součástí serverů spíše na periferii sledovanosti, ta pro US je součástí mainstreamu. Ale přítomny jsou obě..

    REPLY

Nejnovější komentáře