fbpx

Limes Europa?

Limes Europa?

Polsko se chystá posílit ostrahu své dvě stě kilometrů dlouhé hranice s ruskou kalinigradskou exklávou, a to díky síti plánovaných strážních věží. Těchto věží bude šest a budou dosahovat výšky až padesáti metrů.

Foto: Flicr, licence CC

Foto: Flicr, licence CC

Na realizaci se bude podílet i EU prostřednictvím Fondu pro externí hranice. EU uhradí 75% z předpokládaných nákladů 3.7 milionu €. Technické vybavení věží není známo, sloužit by ale měly pomocí nepřetržitého celodenního monitoringu. Dle Varšavy by všichni dovolenkáři měli být pod drobnohledem již od června tohoto roku, což je plánovaný termín odevzdání věží do služby pohraniční stráži.

Polsko tak vedle investic do armády nezanedbává ani kontrolu hranic, jejíž klíčový význam pro bezpečnost státu připomněla ukrajinská krize. Varšavě netřeba nijak připomínat, že kaliningradská oblast je vysoce militarizovaným územím. Není to ani měsíc, co Rusko v rámci cvičení rozšířilo svůj tamější arzenál o rakety Iskander. Navíc je Polsko-ruská hranice současně velmi rušná. Minulý rok ji překročilo šest milionů osob (přibližně tři miliony Rusů a stejný počet Poláků).

Statické prvky ochrany se ve věku bezprecedentní mobility mohou zdát jako anachronismus. Strážní věže ale v současnosti najdeme na mexicko-americké hranici, hlídají i korejskou demilitarizovanou zónu či palestinskou Gazu. Zahraniční zkušenosti ale napovídají, že tam kde rostou věže, se kopou tunely.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře