fbpx

Události 20. dubna – 26. dubna 2015

Události 20. dubna – 26. dubna 2015

Bezpecnostni monitorAmeričané inovují. V příštích letech začlení do námořní pěchoty letouny F-35B Joint Strike Fighter a rozvinou tak novou taktiku pro „air-to-air“ boj. Revize se dočkala také kyberstrategie, která se bude soustředit více na obranu a jejím cílem bude za využití kyberneticých zbraní odradit protivníky od počítačových útoků.

Třicet českých vojáků na Golanské výšiny a do Mali. S vysláním na mise OSN souhlasila vláda České republiky, nyní záměr poputuje do Poslanecké sněmovny.

Dron se stopami radioaktivního materiálu přistál na střeše úřadu japonského premiéra Šinzó Abeho. K jeho řízení se přiznal nezaměstnaný muž, který tak chtěl protestovat proti energetické politice země. Muž je ve vazbě.

Starosta São Paula, Fernando Haddad, požádal brazilské ozbrojené síly o pomoc při hledání příčiny horečky dengue, která zasáhla Brazílii. Ve státě bylo nahlášeno již přes dvě stě tisíc případů nemoci, proti níž neexistuje žádná vakcína.

Američané nasadili v Perském zálivu loďstvo, aby odradili iránský konvoj směřující k Jemenu. Írán zde podporuje povstání Houthíů. Rutinní bezpečnostní operace pak bude provádět americká letadlová loď USS Theodore Roosvelt, která vstoupila do Perského zálivu o pár dní později.

Nejméně dva lidi zemřeli při násilných střetech v africkém Burundi. Spolu s tisícem dalších přišli protestovat proti rozhodnutí prezidenta Pierra Nkurunziza znovu usilovat o post. Ústava mu však podle opozice neumožňuje ucházet se o třetí mandát. Panují obavy, že zde po desetiletí od občanské války opět vypuknou krvavé střety.

Izraelské letectvo zmařilo útok na své hranici se Sýrii. Úder byl proveden proti skupině ozbrojenců, kteří se do země pokoušeli dostat výbušniny. Zemřeli při něm čtyři syrští vojáci.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře