fbpx

Události 27. dubna – 3. května 2015

Události 27. dubna – 3. května 2015

Bezpecnostni monitorSpojené státy americké a Japonsko zveřejnily novou podobu vzájemné spolupráce, která reflektuje zvýšený zájem Japonska angažovat se v bezpečnostním sektoru. Dohoda předpokládá zvýšenou míru kooperace v oblastech od protiraketové obrany, přes kyberbezpečnost, až po obranu teritoriálních vod. Japonsko se tímto krokem snaží reflektovat zvýšenou vojenskou aktivitu Číny v regionu.

Politická situace v Burundi se začala vyostřovat po sérii násilných protestů proti Nkurunzizovi, který oznámil kandidaturu na post prezidenta. Pokud by zvítězil ve volbách, nastoupil by třetí volební období, což část obyvatelstva shledává jak neústavním činem, tak porušením mírové dohody, která ukončila občanskou válku. Zastánci Nkurunziza tvrdí, že další kandidatura na post prezidenta je možná, protože svůj první termín v úřadu vykonával po nepřímém zvolení. Obě strany se navíc obviňují z podněcování etnických tenzí, které jsou podobné těm, jenž vedly k občanské válce.

Nigérijské armádě se podařilo osvobodit na 200 dívek a 93 žen z rukou islamistické skupiny Boko Haram. Vojenská operace proběhla v Sambijském lese, který je vzdálen cca 60 kilometrů od vesnice Chibok, ze které byly ženy a dívky minulý rok uneseny.

Třiadevadesát podezřelých ze spolupráce s Islámským státem bylo zadrženo v Saudské Arábii. Dle saudského ministerstva vnitra mezi zadrženými byli také lidé, kteří plánovali sebevražedný atentát na ambasádu USA v Rijádu. Islámský stát již minulý rok vyzval své stoupence v Saudské Arábii k útokům na saudské autority, cizince a šíitské muslimy.

Válečné lodě námořnictva USA začaly doprovázet komerční lodě plující pod americkou vlajkou přes Hormuzský průliv. K rozhodnutí o použití ozbrojeného doprovodu došlo dva dny poté, kdy byla jedna z komerčních lodí zadržena íránskými silami.

Separatisté zaútočili na pozice malijské armády nedaleko města Dire, ležícího jihovýchodně od města Timbuktu. Útoky podniká separatistická koalice arabských a tuarežských bojovníků zvaná ,,Coordination of Movements for Azawad”. Eskalace násilí v severním Mali ohrožuje podpis dohody o příměří, kterou zprostředkovává OSN.

Jemenští obyvatelé jsou svědky tuhých bojů o letiště v městě Aden, kde místní milice bojují za podpory koalice vedené Saudskou Arábií proti hútíjským rebelům. Boje v Jemenu si dle OSN vyžádaly nejméně 1000 mrtvých, z toho cca 550 civilistů. Skupina Human Rights Watch v návaznosti obviňuje saudskou koalici za používání kazetové munice.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře