fbpx

Události 11. – 17. května 2015

Události 11. – 17. května 2015

Bezpecnostni monitor11. května odstartovalo ve vodách středozemního moře cvičení „Joint Sea 2015”, kterého se účastní devět lodí Ruského námořnictva a Námořnictva Čínské lidově – osvobozenecké armády. Účelem cvičení je „prohlubování přátelských a praktických interakcí mezi oběma státy”. Podle Moskvy cvičení „nejsou zaměřeny proti žádné třetí krajině”.

Poté, co prezident Nkurunziza oznámil úmysl potřetí kandidovat na prezidenta Burundi, se v hlavním městě Bujumbura strhly masové nepokoje. Těsně po odchodu prezidenta na jednání východoafrických lídrů v Tanzánii 13. května oznámil generálmajor Niyombare „odvolání” prezidenta a jeho vlády. Toto rozhodnutí potěšilo davy lidí v hlavním městě, které bylo paralyzováno protesty po poslední tři týdny. Situace ale zůstává komplikovaná – přes odpor části armádního důstojnictva a policie má prezident v ozbrojených složkách stále silnou podporu.

Jednadvacetiletý Američan kyrgyzského původu Džochar Carnajev byl 8. dubna shledán vinným z bombového útoku na Bostonský maraton v roce 2013.  Porota federálního soudu ve státě Massachusetts se shodla na hrdelním trestu pro atentátníka. Za zmínku stojí, že trest smrti se v tomto americkém státě nepoužívá od roku 1984.

Irácké město Ramádí v nechvalně známé provincii Al-Anbár západně od Bagdádu padlo do rukou Islámského Státu. Irácké bezpečnostní síly spolu s šíitskými milicemi (Al-Anbár je převážně sunitská provincie) zápasily o toto město s IS už od léta 2014.

Na závěr pozitivní zpráva. Americkým speciálním silám z jednotek Delta Force se podařilo zlikvidovat předního lídra Daesh, zajmout jeho manželku a osvobodit osmnáctiletou jezídskou dívku z otroctví. Úspěchem operace byl také zisk velkého množství zpravodajských informací z počítačů a mobilních telefonů nalezených na místě operace.

Masové protesty zasáhly hlavní město Makedonie. Demonstranti v ulicích požadují odstoupení současného premiéra v souvislosti s odposlouchávacím skandálem. Děje se tak jen týden po policejním zásahu na údajnou albánskou teroristickou buňku.

 

1 comment
Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    einstein
    23. 5. 2015, 22:03

    No, nevím, celý problém na tomhle foru, vidím v tom že sem píší lidé kteří se snaží obhájit to co z hlediska mezinárodního práva prostě obhájit nelze…Tím nemyslím naši profi armádu, nasazovanou v rámci NATO, v oblastech které aliance řeší…problém vidím jako profík v použití propagandy v rámci akcí aliance + zapojení USA…Prostě nechápu, proč zde nejsou fundované rozbory z oboru relevantní/ přenositelné-prokázané / historie, např rusko- finská válka, 17..9.1939 Ruskem přepadené Polsko, 1946 odebraná Zakarpatská Ukrajina ČSR.. 1956 potlačené Maďarsko, 1968. obsazení /dočasné/ ČSSR, základny Frenštát, Milovice+letiště, Jince rakety SS20 s 9000 vyměnitelnými jadernými hlavicemi…no navíc se tu nikde nepíše, že USA vysoce technologicky převyšuje tu „arogantní “ ruskou neonacistickou alianci /např. nikde jsem tam u té „arogantní“ přehlídky v rámci 70. výročí neviděl zbraně na bázi laseru/, kdy se výzvědná služba ruska /dnes již technologicko-ekonomická/ snaží za jakoukoliv cenu a „spolupráce“ v „kosmické“ technologii získat nové technologie….no nic, jen jedna propagandistická otázka do diskuze ….jaká území USA zabralo v Evropě/ světadíl/ od roku 1920 a jaké území zabralo Rusko ev. Ruská federace???jo, a o tom to celé vlastně je…

    REPLY

Nejnovější komentáře