fbpx

Парад Победы 2015 – část 2

Парад Победы 2015 – část 2
Prehlidka_Moskva_orez_mensi

Výstavka Поезд Победы na Tverském bulváru nedaleko budovy TACC; Foto Bohuslav Pernica

Oslavy Dne vítězství nejsou charakteristické jen přehlídkou na Rudém náměstí. Přehlídka je ústřední bod oslav, ale v rámci připomenutí si významu vítězství SSSR a jeho spojenců se na několika místech Moskvy koná množství doprovodných akcí. Po skončení přehlídky, odpoledne, odstartoval Бессмертный полк tvořený potomky účastníků Velké vlastenecké války. Jeho seřadiště bylo kousek od Českého domu. Tverskou ulicí se pak vydal na Rudé náměstí.

Na Rudém náměstí se večer konal koncert Дороги Великой Победы, který otevřeli Noční vlci. Zakončili tak cestu po památnících, které na počest padlým vojákům vystavěli z vděčnosti obyvatelé osvobozených zemí. S koncem koncertu na Rudém náměstí odstartoval салют Победы, který jsme sledovali z Tverského prospektu. Předtím jsme navštívili Alexandrovskou zahradu, kde jsme se poklonili hrobu neznámého vojína a městům-hrdinům.

Koncerty (bez tanečního doprovodu) se však konaly i na jiných místech Moskvy. Ten největší byl na Паркe Победы на Поклонной горе. Koncerty začínaly v různé časy, ale pro každého byly přístupné na velkoplošných obrazovkách v ulicích Moskvy. Oslavám předcházela příprava. Již 8. května bylo možné na místech konání koncertů a doprovodných výstav získat zdarma svatojiřskou stuhu – symbol ruské vojenské cti. Kéž by tak bylo možné získat českou/československou trikolóru v některý ze dnů oslav české/československé státnosti/demokracie/svobody…

Týden po skončení oslav Dne vítězství se kulatého výročí dočkalo moskevské metro. To oslavilo 80. výročí zahájení svého provozu. A příští rok se bude v té době v Moskvě slavit další 80. výročí. Půjde o 80. MS v ledním hokeji, v jehož průběhu se uskuteční i oslavy 71. výročí Dne vítězství. A Rusové oslaví 70. výročí založení Ruské hokejové asociace. Je, na co se těšit…

6 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    einstein
    24. 5. 2015, 0:19

    Vážený pane Pernica, mě samozřejmě nezajímá vaše „oslava“ 70. výročí vítěztví na „Rudém náměstí“…. spíš bych tu u Vás jako „profesora“ očekával rozbor, proč za ii. sv. války zemřelo 17 mil. ruských vojákú, což dnes Rusko vyzdvihuje jako svji „největší“ zásluhu na ukončení 2. sv. války a následně toho uiplatňuje vál. reparace a územní nároky / dodnes /..víte, já si i bez vašich „bludů“, které Vy v obracení historie /Gesichte,historical/ provádíte, dokáži odpovědět. Je to prostě tím, že každý režim, který vykazuje znaky diktatury, zaostává technologicky za bytím…./vysvětlení je asi na 20 tisk stran/, ono by možná stačilo, kdyby jste ¨“vlezl“ do středního tanku T34 a pak naásledně do amerického M4 … jo a aby to teda jo bylo z mého oboru, tak si „zařídit“ Spitfire., Muustang a La-3 a 5…..Tak abych byl zcela konkrétní, nikde jsem na „přehlídce“ Ruského šrotu neviděl ani „náznak“ Laserové zbraně, což je v současné době zaváděno u Navy v USA….jo a na závěr, náhrada T69 nějakou T14, to, když se tomu sype digi technika a může to v „akci“ zbourat kdejaký hacker….to teda asi nebude „vyspělá“ technologie……..

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@einstein
      25. 5. 2015, 17:24

      Sorry, oba příspěvky poskytovaly zpravodajství z místa. Do úvah o hodnocení války jsem se nikdy nepouštěl, a ani pouštět nebudu. 20 tiskových stran lze zvládnout v komentářích, tak do toho.:-)

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Dušan Rovenský@einstein
      27. 5. 2015, 11:52

      „…jo a na závěr, náhrada T69 nějakou T14, to, když se tomu sype digi technika a může to v „akci“ zbourat kdejaký hacker…“

      Zaprvé – mohl byste ozřejmit, co je to „T69“?

      Zadruhé – žádný hacker v současné době nemůže „zbourat“ (asi jste měl na mysli „nabourat“) digitální architekturu tanku či jiného obrněného vozidla, neboť tyto prostředky jsou zcela autonomní, tj. nejsou konstruovány pro elektronický tok dat v reálném čase odněkud zvenčí (tedy pochopitelně kromě radistanice a BVIS).

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Anonym@einstein
      29. 5. 2015, 22:41

      Nejdřív si trochu zapracujte na svém písemném projevu, který je jedním slovem OTŘESNÝ.
      Mám za to, že jste NIKDY neměl tu možnost usednout za rajčáky ( rozumějte řídící páky) nebo do věže T-34 (aspoň ve verzi 85), jinak by jste tu neprodukoval taková „moudra“, která se nedají označit jinak než výblitky.
      Pokud by jste prokázal aspoň minimální schopnost věcné argumentace, zajistil by jste si validní informace. La-3 totiž neexistuje, správný název letounu je LaGG-3. Ovšem pro někoho, kdo usedá do kokpitu Spitfire nebo Mustangu to je jistě marginální.
      Něco bych Vám doporučil, ale uvědomuji si, že bych Vás tím okrádal o čas, který můžete věnovat například prohlížení fotografií průjezdu amerického konvoje Českou republikou.
      Každopádně, až Vám skončí puberta, prosím nedělte se s námi o tento otřesný zážitek. Děkuji

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Matej Kandrík
    26. 5. 2015, 17:56

    Obdobnú analýzu v prípade obstojnej kvality aj radi publikujeme :)

    REPLY

Nejnovější komentáře