fbpx

Události 8. – 14. června 2015

Události 8. – 14. června 2015

Bezpecnostni monitorV Rusku platí nový zákon zaručující beztrestnost občanům, kteří do konce roku ohlásí své dosud tajené bankovní účty a další jmění v cizině. Kapitálová amnestie má prospět ruské ekonomice.

Íránská podpora Talibanu roste. Podle dostupných zpráv plynou z Teheránu do rukou afghánských militantů finance i dodávky zbraní. Cílem má být posílení Talibanu vůči sílícímu Islámskému státu v zemi.

Špinavá bomba. Podle australských tajných služeb získali členové hnutí Islámský stát dostatek radioaktivních látek k výrobě tohoto zařízení. O svém cíli vytvoření zbraní hromadného ničení upozornili v posledním díle svého časopisu.

Vzájemné obviňování USA a Ruska pokračuje. Tentokrát si vzalo slovo ruské ministerstvo, podle nějž Spojené státy porušují mezinárodní odzbrojovací dohody a podněcují ozbrojený konflikt na Ukrajině. Propagandistickými útoky proti Rusku prý Američané navíc maskují snahu vybudovat armádní chemické a biologické laboratoře poblíž ruských hranic.

Bývalý šéf čínské bezpečnosti odsouzen k doživotí. Za úplatkářství byl Zhou Yongkang shledán vinným Čínským nejvyšším soudem. Na vrcholu své moci přitom muž, který se k vině doznal, kontroloval policejní síly, špionážní agentury, soudní a státní instituce.

Vzniká koalice proti Boko Haram. Státy v oblasti Nigérie, Čad, Kamerun, Niger a Benin se dohodly na vytvoření společných sil. S islamisty má bojovat až 8700 vojáků, operace mají začít ještě před koncem června.

Dvacet mrtvých po leteckých úderech v Severním Vazíristánu v Pákistánu poblíž afghánské hranice. Takový je výsledek sobotní akce místní armády proti Talibánu.

Kolumbijská armáda údajně zabila nejvyššího velitele Národní osvobozenecké fronty (ELN) známého jako Marquitos. K zabití vůdce druhé největší partyzánské skupiny v zemi pogratuloval na twitteru kolumbijský prezident.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře