fbpx

Pár postřehů k „Česko-slovenské jednotce” na Donbasu

Minulý týden jsme mohli v českých a slovenských mediích pozorovat sérii zpráv o tom, že Češi a Slováci působící na Donbasu na straně proruských separatistů vytvořili samostatnou jednotku. Dobrovolníci z řad Čechů a Slováků působící v zahraničních konfliktech nejsou zdaleka novým fenoménem. Jak ale přistupovat k lidem, kteří bojují na té straně konfliktu, jež otevřeně odmítá NATO a Evropskou Unii?

11124550_1608097772808036_8801421760719514286_o

Vojenské jednotky v zajetí agresivních ideologií

O našincích na ukrajinské frontě už na tomto serveru byla řeč. Batalion Azov, s jehož členem jsme vám přinesli rozhovor, byl mnohokrát nařčen ze sympatizování s ultra-pravicovou ideologií. V současnosti je Azov nepochybně dobře fungující jednotkou, formálně (!) spadající pod ukrajinské ministerstvo vnitra. Tato jednotka je přínosem pro snahu Ukrajiny v boji proti separatistickým ozbrojencům. Jednou však tato válka (doufejme, že co nejdřív) skončí, a otázka zní, co s ní bude pak.

Jaký postoj ovšem zaujmout k jednotce, používající nacistickou symboliku, která ale proklamuje, že bojuje na „naší” straně, je na delší debatu. Správným se ukazuje být postoj Spojených států amerických, které minulý týden odmítli poskytovat praporu Azov výcvik.

Na „druhé straně” ale bojují lidé, otevřeně používající symboliku Sovětského svazu, rudé prapory se srpem a kladivem a pěticípou hvězdou. Jedná se o symboliku stejně strašlivé diktatury, neméně krutou jako je ta, kterou reprezentuje svastika a dva blesky. Na této straně bojují lidé z naší domoviny. Dle nich je Evropská unie diktaturou, NATO agresivním paktem a Slovensko státem, který dávno pozbyl své suverenity. Jejich ozbrojený odpor na Ukrajině je brán jako forma sebeobrany

Tito lidé tedy bojují na de facto nepřátelské straně, a popírají vlastní existenci kupř. NATO a EU, což je organizace, které naše státy vděčí za svoji relativní bezpečnost. Problém je na světě. Jak s ním ale naložit?

Odpověď zní jednoduše: nevíme. A máme důvod domnívat se, že nevědí ani ti na nejvyšších místech. Jedině, že by naši politici, úředníci a vojáci byli moudřejší, než ti, kteří zastávají obdobné pozice ve Francii nebo Británii. Tyto země totiž už léta bojují s problémem, který je všem dobře znám: občané těchto zemí, kteří se hlásí k islámu houfně odjíždějí bojovat do Afriky a na Blízký východ. Řešení sice přicházejí, ale zdá se, že příliš pomalu.

Jistě, zápal islámských bojovníků a jejich přesvědčení, že jdou bojovat (a umírat) za správnou věc, a to, že ve většině případů nemají co ztratit, je někde jinde jako u Čechů a Slováků, kteří jdou na Ukrajinu. Tyto dva bezpečnostní problémy ale srovnávat můžeme zcela jistě. Občané našich států jdou bojovat do cizí země, za zájmy, které kolidují se zájmy naší zahraniční politiky. Proč to dělají? Je to pro nás akutní problém? Samotný fakt, že tam v „desítkách kusů” jedou a bojují, nás až tak vzrušovat nemusí – nedá se říct, že by byli nějakým extra přínosem pro ozbrojené síly, do kterých se začleňují. Zatím. Co ale s nimi, až je to na Ukrajině přestane bavit, a rozhodnou se vrátit do vlasti?

Česko-slovenský Azov naruby

Podobně jako v případě zahraničních džihádistů, do naší země se vrátí lidé, kteří si prošli válkou, jsou vycvičení, se zkušenostmi, s pochybnou minulostí a s odporem vůči stávajícímu režimu. Oproti západním spojeneckým zemím ale máme značnou výhodu. Pár našich krajanů, bojujících na Ukrajině, je totiž nanejvýš rizikem, a nikoli bezpečnostní hrozbou. Máme tedy jedinečnou možnost problém mitigovat, než přeroste v bezpečnostní hrozbu.

Je třeba vysvětlit, proč tento problém zatím nevnímám jako bezpečnostní hrozbu. Server novinky.cz totiž 8.6. uváděl, že „jednotka”, kterou vytvořili na Donbasu Češi a Slováci v rámci mezinárodní brigády 15. armády Doněcké lidové republiky, má 8 členů – 4 Čechy a 4 Slováky. Mluvit o „samostatné jednotce”, když hovoříme o počtu lidí, který je ekvivalentní zhruba družstvu, je minimálně nadsazené.

Na druhou stranu, rostoucí trend tohoto problému není možno popírat. Stejně úsměvné, jako samotný počet lidí v ,,jednotce“, mi nejprve přišlo to, že skupině velí Martin Keprta zvaný Sojka. Ten už byl před časem medializován – jedná se o bývalého člena Slovenských branců (slovenská paramilitární organizace, v minulosti se hlásící kupř. k odkazu vojnové Slovenské republiky, dnes se od této rétoriky výrazně distancují, podle vyjádření samotných Branců se však s nimi Keprta nerozešel v dobrém), který bojuje na Donbasu na straně separatistů už nějaký čas a byl i zraněn. Dotáhl to ale na hodnost nadporučíka. Stejně mi ale přišlo zvláštní, že jednotce o ekvivalentu družstva velí nadporučík, i když podle jednoho rozhovoru předtím velel jednotce o 35 lidech.

Úsměv na rtech mi ale trochu zamrzl v pátek, 12.6., když se na Facebookových stránkách „mezinárodní brigády” objevila informace, že ,,jednotka“ už má členů dvanáct. V průběhu pěti dní. Aby on nadporučík Keprta neměl brzy svou hodnost oprávněně a nevelel četě. V onom rozhovoru se Keprta vyjádřil, že pro Slovensko chystá ještě něco velkého, ambice mu tedy zjevně nechybí.

Abychom ale jenom neplácali do větru, jaké by mohlo řešení této situace, jak si ho představuje autor tohoto článku z poklidu pražské kavárny, vlaku, a brněnského bytu? Není to nic světoborného – tito lidé totiž zveřejňují poměrně velké množství informací o sobě zcela dobrovolně- na internetu. Tak by neměl být pro naše tajné služby které mají zajisté k dispozici i lepší prostředky než prohlížení stránek a profilů na Facebooku a Vkontakte, problém lidi bojující na Ukrajině sledovat a v případě, že se rozhodnou vrátit se do země původu (záměrně jsem nepoužil slovní spojení „do vlasti”), je zadržet a postupovat podle platných zákonů.

Nemožnost vrátit se do své země původu by totiž jistě mnoho lidí od „výletu” na Ukrajinu odradilo. Jak již bylo řečeno, jejich motivace je totiž značně nižší než u oněch islámských džihádistů „ze západu”. A ty šílence, které to neodradí…chceme vůbec, aby zůstávali na Slovensku nebo v České republice? 

Vzhledem k navrženému řešení mi ale přijde tragická jedna věc – cituji:
„Ministerstvo zahraničních věcí ČR tvrdí, že o Češích na východní Ukrajině neví. ‚Ministerstvo zahraničí situaci na východě Ukrajiny pozorně sleduje. V tuto chvíli nemáme potvrzeny informace o údajném zapojení občanů České republiky na straně proruských nelegálních ozbrojenců,‘ uvedl v pondělí úřad pro Novinky.”

Jestli je toto vyjádření pravdivé, může to znamenat dvě věci, tedy:

  1. Ministerstvo nemluví pravdu (co by se z jistých důvodů ale dalo pochopit)
  2. Ministerstvo situaci na východní Ukrajině nesleduje tak pozorně, jak tvrdí, a skutečně nic neví.

Pokud je správná možnost číslo 2, je to k pláči. 

29 comments
Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

29 Comments

  • Profilový obrázek
    Sojka
    24. 6. 2015, 8:07

    Zdravim k nejasnostiam,

    1. Hodnost nadporucika som dostal cca v novembri. Momentalne prebieha tazky boj plny papierovania a podla stabnej spiske sme radovy vsetci , takze s tou hodnostou sa este bude hybat.
    2. Raneny som bol 17.2.2014
    3. Od tohoto casu sa venujem z 90 percent hlavne organizacii tejto jednotky. Formalne jej velim sice ja na zadania sa chodi roztrusene z dovodu lepsieho ziskania skusenosti.
    4. A na SVK/CZ sa neplanujeme vratit. Ja teda urcite nie

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Samuel Kolesar@Sojka
      30. 6. 2015, 19:12

      Dakujem za reakciu a vyjasnenie.
      Pisete teda, ze na Slovensko sa vratit neplanujete, vidite teda svoju buducnost v Donecku?

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Satai
    24. 6. 2015, 18:33

    Neřeší to pro Čechy paragraf 321 TZ?
    http://www.trestnizakonik.cz/p-321

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Ivo@Satai
      24. 6. 2015, 21:05

      Samozřejmě že řeší, je to služba v cizím vojsku jako vyšitá. Silně pochybuji, že by to na Slovensku měli řešeno jinak – přeci jen je tu značná právní kontinuita z dob federace.

      Ad Sojka)
      Přijde mi to celé tak neuvěřitelné, že vlastně nevím, zda se k tomu vůbec vyjadřovat.

      a. Skutečně gratuluji získání hodnosti „nadporučíka“. Já jsem k získání té samé musel svého času velet 94 výsadkářů, ale zřejmě jinej oddíle nebo co…

      b. Jsem rád, že i v řadách povstalců řádí papírové tornádo :-). Jen houšť a větší kapky…

      c. K Vašemu bodu 4. – za mě upřímné díky.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Dušan Rovenský@Ivo
        25. 6. 2015, 9:01

        Ivo, v Africe je kdejaký lidožrout z džungle velící pěti zdrogovaným dětským bojovníkům také plukovník…

        REPLY
      • Profilový obrázek
        Anonym@Ivo
        29. 6. 2015, 20:39

        Ivo…vy Jste si jen na vojáky hrál. Tam je to asi jina liga nez na padackarne v kasinu.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Samuel Kolesar@Anonym
          30. 6. 2015, 19:15

          Haha. Ak sa pod nickom „Ivo” skryva ten clovek, co si myslim, tak mily Anonym, tymto komentarom strielate sakra vedla.

          REPLY
      • Profilový obrázek
        Honza@Ivo
        1. 7. 2015, 16:18

        Řekl bych, že §321 TZ to nebude. Tím bychom nepřímo uznali DLR/LLR jako stát.
        To raději §403 TZ Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.
        Podle odstavce 2 je tam sazba 3-10 (u §321 (1) 0-5let).

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Tomas.Kolar@Honza
          2. 7. 2015, 9:06

          Přesně tak. §321 TZ by se uplatňoval spíš na bojovníky na straně Kyjeva.

          REPLY
          • Profilový obrázek
            Anonym@Tomas.Kolar
            3. 7. 2015, 1:21

            dovolím si nesouhlasit. ac se nam to muze nelibit, povstalci z Donecke i Luhanske republiky formalne vykazuji znaky organizovane armady. maji jednotne veleni, jakztakz treba i dane rozpoznavaci znameni (vlajka,stuha) a obe republiky formalne vykazuji znaky statopravniho celku. (ke vsi smule, tento jev se vyskytuje i u IS – vybira dane, zajistuje chod uradu, bezpecnost atd…), dle me by se na bojovniky, obcany CR, vztahoval bud §321, pripadne §401 Styky ohrozujici mir.

            REPLY
    • Profilový obrázek
      ladislav@Satai
      2. 7. 2015, 10:25

      pokud vim, tak cr neuznala samostatnost a suverenitu zemi jako je Doneck a Luh.republika….tak o jakych ozbrojenych silach se zde pise? kazdemu je jasne oc jde ale na jaky tr.cin by to zalobce navlikl? rozvraceni fasisticke ukrajiny?

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Honza@ladislav
        2. 7. 2015, 11:06

        proc to nenavlict na Organizovany zlocin, Nedovolene ozbrojovani, Vrazdu ap?
        pokud chcete slovickarit, Terorismus §311 Teror §312 ve smyslu ochrany cizího státu dle §313.

        REPLY
  • Profilový obrázek
    ladislav
    29. 6. 2015, 21:18

    Ivo…také jsem sloužil u výsadkářů. 94 vojáků? To bylo před rokem 89? Naše rota měla kolem 70 lidí a velel kapitán. / což se většinou u roty stává / oddil ? to jste velel pionýrům?…ja znam skupiny, nebo u bigosu družstva.
    Je vidět, že pisalek článku v armádě nebyl. Je velký rozdíl plnit rozkazy z přesvědčení na Ukrajině nebo v zahr.. Misích za peníze? A to v zemích do kterých nám je kulový.
    Pořad lepší družstvo odhodlanych bojovniku Slováků a Čechů na Ukrajině než zabezpecovaci prapor střelců / strážaku / v afganu.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Samuel Kolesar@ladislav
      30. 6. 2015, 19:20

      Pisalek clanku (ja) skutocne v armade nebol, ale sudiac podla tohto komentara ma o armade asi vacsie ponimanie ako jeho autor.

      Ano, je v tom rozdiel. Armada oficialne sluzi ako nastroj zahranicnej politiky statu, ktorej cielom je bezpecnost a prosperita obyvatelov statu. Preto je sakra velky rozdiel v tom, ked ide do zahranicnej misie vojak oficialnej armady, a ludia, ktori sluzia v cudzej, nie zrovna legalnej armade, a deklaruju nase spojenecke struktury ako nepriatelske.

      Ale to je iba moj nazor ako pisalka co nikdy v armade nebol, takze predpokladam ze ho nebudete brat vazne. Aj ked mam pocit, ze vasa skusenost v CSLA za cias minuleho rezimu je dnes rovnako relevantna ako to, ze ja som bol minuly mesiac hrat paitball.

      Mimochodom, viete rozlozit, vycistit a zase zlozit Bren? Ja ano.
      To je utocna puska v sucasnosti zavedena v ACR, len pre Vasu informaciu.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        ladislav@Samuel Kolesar
        2. 7. 2015, 11:02

        pokud poznamka mirila ke me, tak jsem v armade skoncil pred 5 lety. nemyslim si, ze bude tezke rozlozit a slozit BREN. ale zase mi nedelalo problem zasahnout cil na 300m. take jsem byl v zahr.misich a rekl bych ze politicka naklonost zeme je vrtkava a v soucasnosti mi prijde ujeta….chranit v evrope kosovsky albance pred srbama, pred tema srbama od kterym nam byla nabidnuta pomoc pri popr.obrany zeme proti nemecku v 38r… a nase zeme? Humanitarni bombarder Havel jen skakal jak panicek ze zapadu piskal. zeme kde ministr obrany je vyhulenej komediant o Parkanove nemluve. treba jednou nekdo chce stat na strane ktere veri, ze je spravna. at se jedna o cizi zemi. koneckoncu, kdo chce zit v zemi ktera bude brzy muslimska stejne jako zbytek evropy, v zemi ktera nema az na cs.legie, na letce a jednu brigadu v SSSR vlastni hrdost na to, ze bojuji za to cemu veri. takze verte, ze cs.dobrovolnici v radach separatistu maji dost hrdosti….pokud Vy osobne nepovazujete za narodni hrdost jen sportovce.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Meldik@ladislav
          3. 7. 2015, 1:44

          temi 300m se chlubite nebo stydite, ze vam vice neslo? z 58 bylo standartni cviceni se strelbou na ustupujici figuru do vzdalenosti 450m. Z Dragunova jsem na mechanicka miridla strefil 7x z 10 ran figuru na vzdalenost 750m, takze vasich 300m mi prijde jako prumer co by mel zvladnout kazdy.

          pokudj ste tak znaly ACR, tak byste mel mit prehled, ze je rozdil mezi sestavou napr. pruzkumnych jednotek, kde kolikrat skupine o 6-8 lidech velel dustojnik v hodnosti (p)por-npor. a sestavou mechanizovanych/vysadkovych rot, kde npor. je ZVR ci VR. tudiz vasi poznamkou o veleni pionyru, protoze vase rota mela zrovna jen tabulkovych 70 lidi, sam sebe degradujete na uroven obecniho blba a rejpalka, pokud muzu pouzit vyraz p. prezidenta.

          mmch:pisete, ze jste byl take ucastnikem zahranicni mise/operace. zajimalo by me tedy ktere a v ktere dobe a jaky jste mel v te dobe nazor na tuto cinnost v zahranici, kdyz vam zajiste na ucet mesicne prislo cca 2 – 5 tis USD… viz citace z vaseho prispevku: „Je velký rozdíl plnit rozkazy z přesvědčení na Ukrajině nebo v zahr.. Misích za peníze? A to v zemích do kterých nám je kulový.“

          REPLY
          • Profilový obrázek
            ladislav@Meldik
            3. 7. 2015, 10:50

            to je ciste vec nazoru. ja myslim, ze 300m je dostacujici. spis to bylo mysleno jako poznamka na stupidni otazku k SA Bren.co se tyce dragunov tedy SVDN1 a mechanicka miridla…tak daleko protivnika tezko videt pouhym okem. hold mate talent. co se tyce poctu…ja jsem slouzil na rote hloubkoveho pruzkumu. cca.6 skupin po 6 voj. zadny dustojnik ale praporcik…ale to je fuk. zahr.mise cca.od 980 USD v 90-tych letech. cca.od 1999 od 2 500 USD. co se tyce zahr.misich. jezdil jsem tam pro penize a nejake to vzruso. byl jsem na vicero misich a nikdy Jsem nemel osobni pocit, ze jednam dobre. jen snad RSK v Chorvatsku. ale to je vec nazoru o kterem nema vyznam cokoliv sdelovat. pokud se jedna o svetove velmoci, myslim ze se to tyka i nas.treba neprimo…krize,zdrazovani potravin,PHM,..atd. at chcete ci ne…vsichni Jsme ucastnici konfliktu. kulovy je nam spise do Afganu, to je ciste americky kseft. nemohu prijit na jediny zajem C.R v teto zemi. mimo nasich zavazku v ramci NATO. hlavnim duvodem vpadu USA do Afganu byl udajny Usama…ten ktereho podporovala CIA v boji proti SSSR. ani bych se nedivil kdyby zari 2001 byla akce posvecena samotnou CIA. ale to uz je zase neco jineho.

            REPLY
  • Profilový obrázek
    nrtm. Lukáš Hergott (Hery)
    30. 6. 2015, 14:58

    Ladislav:

    děkuji za pobavení, je vidět, že o současných počtech výsadkové roty (a i o těch nedávno změněných, které zmyňoval ivo) nemáte vůbec páru. A nepochopit frázi „Asi jinej oddíl, nebo co…“, k tomu se snad nic víc říct nedá.

    Ještě by jste mohl doplnit, jak udatní opolčenci na potkání rozdávají dětem bombóny a jednorožce a budete to dokonalé…

    REPLY
    • Profilový obrázek
      ladislav@nrtm. Lukáš Hergott (Hery)
      2. 7. 2015, 11:15

      pochopil, take koukam na komedie. :-) je fuk kolik ma rota vojaku atd. …nase rota mela pod 70 vojaku v plnem stavu a velel kapitan. nadporucici zastavaji funkce velitelu cet….asi jiny level. slo tam spis o to, ze pan nadpor.asi v zaloze zpochybnuje vypovedi jineho nadpor…..v zaveru je to fuk. i jako rotny ma urcite vic bojovych zkusenosti nez kdejaky nadpor.v c.r. pokud se za zkusenost nepovazuje patrolovani v zahr.misich.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        nrtm. Lukáš Hergott (Hery)@ladislav
        2. 7. 2015, 18:16

        on je to pán teď už major a stále v aktivní službě, ale koukám, že vy už máte všechno jasné dopředu, takže tato diskuze ani nezačala, tedy netřeba ji formálně ukončovat.

        REPLY
    • Profilový obrázek
      ladislav@nrtm. Lukáš Hergott (Hery)
      2. 7. 2015, 11:21

      je jasne, ze zeme jec rozdelena na dva tabory. nema vyznam jiz nic komentovat. Ukrajina neni Lybie, Irak, Afgan, Srbsko….tady EU s USA trochu cakla vedle.
      Hezky den.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    corwin78
    1. 7. 2015, 16:25

    Řešení je na snadě, pokud to neudělají sami Ukrajinci, tak po návratu zatknout, odsoudit a zastřelit za vlastizradu.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      ladislav@corwin78
      2. 7. 2015, 11:24

      jaka vlastizrada. nepripada mi, ze by cr.podporovala ukrajinu. vrchnim velitelem je prezident zeme…..pripada Vam, ze prahne k ukrajine? :-)

      REPLY

Nejnovější komentáře