fbpx

Události 22. – 28. června 2015

Bezpecnostni monitorSpojené státy rozmístí ve středoevropských a východoevropských zemích těžkou techniku. Jedná se o 250 kusů. Záměr potvrdil americký ministr obrany Ashton Carter. Tento krok má uklidnit severoatlantské spojence, kteří jsou zneklidnění Ruskem.

V pěti městech Arménie, včetně hlavního města Jerevanu, vyšly v pondělí tisíce lidí do ulic protestovat proti zvýšení cen elektřiny. Druhý den proti nim arménská policie použila vodní děla a obušky, později si demonstranti postavili barikády. Následující den vyšlo najevo, že prezident Serzh Sargsyan dočasně opustil zemi.

Argentinský federální soud nařídil zabavení majetku pěti společnostem, které těží ropu u Falklandských ostrovů. Podle argentinské státní tiskové agentury Telam se jedná o 156 milionů dolarů, čluny a další majetek. Jedná se však patrně pouze o rétorické cvičení před říjnovými volbami. Argentina nemá jak rozhodnutí soudu vymoci. Spory mezi Velkou Británii a Argentinou nabývají po objevení rozsáhlých zásob ropy opět na síle.

V brazilském Kongresu se projednává návrh zákona o snížení věku trestní odpovědnosti. Zatímco většina Brazilců s návrhem souhlasí, ministerstvo spravedlnosti před ním varuje ve své studii. Brazílie je země se čtvrtou největší vězeňskou populací, při schválení by se přeplněnost věznic ještě zvětšila.

Tunisko, Kuvajt, Francie. Tři teroristické útoky s vazbou na Islámský stát zasáhly v pátek šestadvacátého června tři kontinenty. Při bombovém útoku na šiítskou mešitu v Kuvajtu zemřelo pětadvacet lidí. Útočník byl identifikován jako občan Saudské Arábie. V Tunisku zaútočil atentátník na turisty na pláži. Usmrtil sedmatřicet z nich. V neděli se pak pětatřicetiletý terorista z Lyonu se přiznal k vraždě svého zaměstnavatele, jehož odřezanou hlavu našli policisté vedle islámských nápisů.

Hovory o íránském jaderném programu budou pokračovat i po „deadlinu“ 30. června. Íránský ministr zahraničí Mohammed Javad Zarif v neděli odletěl z Vídně do Teheránu. Jednání o omezení jaderného programu se účastní kromě Íránu také USA, Velká Británie, Francie, Čína a Rusko a Německo.

Turecká policie použila vodní děla a slzný plyn k rozehnání účastníků pochodů gay pride, která se v Istanbulu koná každý rok. Policisté se snažili rozehnat pravděpodobně největší pochod tohoto druhu v muslimském světě. Akce byla nečekaně (na poslední chvíli) zakázána místními úřady, které upozornily na právě probíhající Ramadán.

Islamisté v Sýrii a v Iráku chystají „děsivé“ útoky v Británii i dalších západních zemích. Tvrdí to britský premiér David Cameron. Bojovníci Islámského státu (IS) podle něj představují pro Západ existenční hrozbu. Podle Camerona je nutné bojovat proti Islámskému státu, ale nelze přitom spolupracovat se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Ďalší články


Nejnovější komentáře