fbpx

Události 29.6. – 5.7.

Bezpecnostni monitor

Británie může během několika měsíců zahájit letecké údery proti Islámskému státu  v Sýrii. Podle Davida Camerona musí být IS rozdrcen ve svém syrském vnitrozemí. Tohoto cíle má být dosaženo pomocí celého spektra opatření. Jedná se o změnu politiky Británie, která dříve nechtěla provádět operace, které by mohly pomoci syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Už druhý sebevražedný útok v Afghánistánu v období právě probíhajícího ramadánu. I tentokrát byl proveden vozidlem naloženým výbušninami. Celkem si tyto poslední útoky vyžádaly čtyři mrtvé a sedmasedmdesát zraněných. Útočníci se zaměřují na konvoje jednotek NATO, mezi mrtvými nebyl žádný alianční voják.

Více než dvě stě životů si za pouhé tři dny vyžádala série útoků v Nigérii. Většinou se jednalo o sebevražedné bombové útoky, k nímž se hlásí teroristická skupina Boko Haram. Proti ní se snaží bojovat armády Nigérie, Nigeru, Čadu a Kamerunu. Armádám se podařilo ozbrojence vytlačit z několika měst a obcí. Do konce měsíce by měly být jednotky jmenovaných států a Beninu v počtu 8 700 vojáků připraveny k nasazení proti Boko Haram.

Skupina extrémistů, známá jako Sinai Province útočila na Sinajském poloostrově. Podle Egyptské armády bylo zabito sedmdesát lidí, vojáků i civilistů. Tato pobočka Islámského státu se hlásí k útokům v blízkém prostoru egyptských hranic s Gázou a Izraelem. Severní Sinaj je dlouhodobě epicentrem džihádismu.

Kandidátka na prezidentku Spojených státu Hillary Clintonová obvinila Čínu z hackování amerických počítačů. Číňané podle Clintonové kradou obchodní tajemství a obrovská množství vládních informací. Čína je také podezřelá z neoprávněného vniknutí do sítě americké vlády a získání záznamů o více jak čtyřech milionech současných a bývalých vládních úředníků. Čína obvinění popírá.

Rusko odsoudilo novou americkou vojenskou strategii. V ní je Moskva obviňována z porušování svrchovanosti svých sousedů. Rusové považují americkou strategii za konfrontační. Strategie samotná pak kromě kritiky obsahuje uznání ruského přínosu v boji proti obchodu s narkotiky a terorismu.

Turecko otevře dveře Ujgurům prchajícím před pronásledováním v Číně. Tento postoj může zhoršit vztahy Ankary a Pekingu. Ujgurové jsou turkické etnikum, které má s Tureckem kulturní a historické vazby.  Svoji roli zde hraje větší pozornost věnovaná muslimům v Číně, která je v poslední době spojena hlavně s nárůstem útoků islamistů.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře