fbpx

Události 13.-19.7.

Události 13.-19.7.

Bezpecnostni monitorSvětové mocnosti se dohodly s Teheránem na omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání sankcí. Dohodu uvítala Evropská unie, Spojené státy, Írán i Rusko. Naopak Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dohodu za špatnou pro svobodný svět a pro lidstvo.

Mexiko zatklo sedm vězeňských dozorců ve spojitosti s útěkem drogového bosse Joaguina „El Chapo“ Guzmána. Tomu se podařilo 1,6 km dlouhým tunelem utéct přímo ze své cely. ,,Prcek“ Guzmán byl vězněn od února 2014, kdy byl dopaden mexickými vojáky.

Admirál Katsutoshi Kawano, náčelník štábu japonských obranných sil, očekává zvyšující se asertivitu Číny v Jihočínském moři. Reakcí Japonska by mohlo být provádění hlídek a dohledové činnosti. Jihočínským mořem procházejí mezinárodní námořní trasy, a je tak strategicky důležitým územím.

V jemenském Adenu bylo šíitskými muslimskými rebely (Houthis) zabito nejméně 43 lidí. Město zažívá měsíce tvrdých bojů mezi rebely a vládními jednotkami. Více než milion obyvatel je vnitřně vysídleno a více jak 80% Jemenců (25 milionů lidí) potřebuje nějakou formu humanitární pomoci.

Dvě sebevražedné atentátnice zabily minimálně 9 lidí v nigerijském městě Damaturu. Další dva bombové útoky zabily kolem padesáti lidí  na trhu v nigerijském městě Gombe. S vysokou pravděpodobností nese odpovědnost za útoky teroristická skupina Boko Haram.

V rámci boje proti terorismu bylo v Saudské Arábii zatčeno více jak čtyři sta lidí. Ti měli
plánovat útoky na mešity, bezpečnostní síly a diplomaty. Zadržené osoby jsou členy Islámského státu.

Pět lidí bylo v neděli zatčeno při střetech anti-islámských a anti-rasistických skupin v
australském Sydney. Den předtím došlo k obdobným střetům v Melbourne.

Firma Lockheed Martin, výrobce letounu F-35, souhlasila s nákupem firmy Sikorsky Aircraft za sumu vyšší než 8 miliard dolarů. Lockheed Martin tak posiluje svoji dominanci na trhu. Jeho nebližší konkurencí je Northrop Grumman a Boeing Co.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře