fbpx

Události 20. – 26.7.

Události 20. – 26.7.

Bezpecnostni monitorRusko odmítlo návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN o zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetřování okolnostÍ sestřelení boeingu malajsijských aerolinek nad Ukrajinou. Namísto toho předložilo svůj vlastní návrh rezoluce. Ruský návrh odmítly západní státy.

Severní Korea nemá zájem na dialogu se Spojenými státy o svých jaderných kapacitách. Podle severokorejského zamini je nesmyslné porovnávat pozici Severní Koreje a Iránu. Spojené státy prý provokují masivními vojenskými cvičeními a sami představují vážnou jadernou hrozbu. Severní Korea je obdobně jako Irán pod těžkými sankcemi Spojených států, Evropské unie a Organizace spojených národů.

Donald Trump navštívil hraniční oblast Spojených států a Mexika. Podle magnáta a kandidáta na prezidenta jsou zde lidé ohrožováni násilníky a zločinci přicházejícími ilegálně z Mexika. Podle agentury Reuters je Trump v mnoha průzkumech veřejného mínění na špici v závodě o prezidentské křeslo. Panuje však obava, že Trump odradí umírněné voliče.

Pákistánská kašmírská separatistická skupina, Hizbul Mujahideen, se distancovala od zabití pěti lidí při nedávných útocích v okolí města Sopore. Za útoky může odštěpenecká skupina s názvem Lashkar-e-Islam. Na místě panují obavy z vystupňování napětí mezi Indií a Pákistánem. Tyto státy vedly o spornou himálajskou část Kašmíru již několik válek.

Australský zdravotní bratr Adam Brookman údajně poskytoval lékařskou péči islamistickým bojovníkům v Sýrii. Muslimský konvertita se v současnosti nachází v Austrálii a není obviněn z žádného zločinu. Brookman tvrdí, že cestoval do Sýrie za humanitární prácí, ale později byl donucen pracovat pro Islámský stát. Jeho případ bude vyšetřován, podle australského práva je zapojení se do konfliktu v Iráku a Sýrii trestné.

Tuniský parlament přijal nový protiteroristický zákon. Ten by měl pomoci v boji proti hrozbě představované islamistickými ozbrojenci. Podle nového zákona může odsouzeným za terorismus hrozit trest smrti. Prezident Mohamed Ennaceur novou legislativu vítá a očekává od ní uklidnění Tunisanů. Odpůrci označují legislativu za drakonickou. Nové pravomoci například umožňují státním orgánům zadržet podezřelé po dobu patnácti dnů bez přístupu k právníkovi nebo vystoupení před soudem.

Turecko poprvé bombardovalo cíle Islámského státu v Sýrii. K útoku došlo poblíž obce Havar nacházející se nedaleko tureckého pohraničí. Turecké F-16 neporušily syrský vzdušný prostor. Ankara tak reagovala na ostřelování jejího vojenského postavení v tureckém městě Kilis, při kterém zemřel jeden voják. Turecké útoky proti islámskému státu pokračují i v sobotu, zároveň jsou bombardovány kurdské pozice (PKK) v Iráku. Ankara povolila americké armádě používat leteckou základnu v Incirliku pro nálety na Islámský stát.

Bývalý velitel paramilitární Maďarské gardy, Róbert Kiss, byl zadržen a obžalován z pokusu o pašování nelegálních migrantů přes území Maďarska. Kiss patřil mezi zakládající členy Maďarské gardy, kterou soud v roce 2009 zakázal, a byl také členem strany Jobbik. Šéf této strany, Gábor Vona, přitom patří mezi nejtvrdší kritiky nelegální migrace na území Maďarska.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře