fbpx

Události 27. – 3.8.

Události 27. – 3.8.

Bezpecnostni monitorČína neplánuje vystavět vojenskou základnu na Maledivách. Vyjádřil se tak čínský ministr zahraničí poté, co Maledivy povolily vlastnit půdu cizincům. Proti povolení se stavěla místní opozice, a to právě kvůli obavám z vojenské expanze Číny. Indie, která má tradičně silné vazby s Maledivami a Srí Lankou, se cítí znepokojena rostoucím čínským vlivem a jí budovanou „šňůrou perel“.

Brazílie plánuje použití bezpilotních letounů v boji proti otrocké práci ve venkovských oblastech. Rozhodnutí o použití dronů přichází v době, kdy byla zastavena hlavní brazilská zbraň proti otroctví – zveřejňování seznamu společností využívajících otrockou práci. Zastavení zveřejňování seznamu se podařilo prosadit zástupcům největších stavebních firem.

Devět mrtvých si vyžádala den trvající přestřelka v Paňdžábu poblíž Pákistánských hranic. Útočníci, vyzbrojení automatickými zbraněmi a granáty, zabili tři policisty a tři civilisty. Údajně přišli z Pákistánu skrze státy Džammú a Kašmír, kde separatistická gerila usiluje o nezávislost na Indii. Pákistán vydal prohlášení odsuzující útok, který přišel týden poté, co se indický a pákistánských premiér setkali ve snaze zlepšit mezistátní vztahy.

Libyjský soud odsoudil k smrti Kaddáfího syna Saifa a dalších 8 bývalých představitelů režimu. Kromě Saifa byli usvědčeni například i bývalý šéf zpravodajské služby Abdullah al-Senussi, bývalý premiér al-Mahmoudi a hlavní vyšetřovatel státního zastupitelství v Tripolisu al-Sur. Ti byli usvědčeni z válečných zločinů zahrnujících vraždění demonstrantů během revoluce v roce 2011, která ukončila vládu Saifova otce. Podle Human Rights Watch byl soudní proces plny procesních chyb.

Turecko zahajuje zatím nejtěžší útoky na PKK. Letecké údery cílily na kryty, depa a jeskyně na šesti různých místech v severním Iráku. Irák letecké údery odsoudil jako „nebezpečnou eskalaci a útok na iráckou suverenitu“. Den předtím byla PKK bombardována také v jihovýchodním Turecku v provincii Sirnak. Prezident Erdogan eskalaci násilí odůvodňuje teroristickými útoky PKK v Turecku. Podle některých Kurdů se Erdogan snaží oživit konflikt s PKK, aby tak zajistil lepší pozici své straně APK před možnými předčasnými volbami.

Český europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) pozval do Evropského parlamentu velitele ukrajinského dobrovolnického praporu Azov, který loni v červnu prohlásila americká Sněmovna reprezentantů za neonacistický. Štětina počítá s tím, že návštěva velitele Andrije Bileckého vyvolá kritiku jeho kolegu z Evropského parlamentu. Na druhou stranu, extrémně uvažující jedince lze podle Štětiny najít v každé společnosti, dokonce i v českém parlamentu. Europoslanec poznamenal: „Myslím, že percentuelně máme v parlamentu více nacistů, než mají azovští ve svém středu.“

Británie a Francie vyzývají k akci na úrovni Evropské unie ve věci krize s migranty v Calais. Výzva je směřována k ostatním státům Evropské unie, které by měly pomoci řešit rostoucí krizi způsobenou tisíci přistěhovalců, kteří se snaží dostat nezákonně do Anglie. V místě je odhadováno na pět tisíc přistěhovalců. Ti se pokouší dostat do Británie skrze železniční tunel a narušují tok zboží mezi kontinentem a ostrovem.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře