fbpx

Bezpečnostní události 10.-16. srpna 2015

Bezpecnostni monitor

Rusku a Saudské Arábii se nepodařilo nalézt shodu v otázce budoucnosti syrského prezidenta Bašára al-Asada. Rusko prosazuje koalici proti Islámskému státu, která by tohoto dlouholetého spojence Moskvy zahrnovala. Podle Saudské Arábie však musí Asad odejít. Zatímco ruská diplomacie považuje Asada za partnera, Saudy je považován za příčinu současných problémů. Povstání proti čtyři desetiletí trvající vládě rodiny Asadů vypuklo v roce 2011. Islamistické milice se staly nejsilnější elementem boje proti Damašku.

Rusko vyzývá Spojené státy ke zrušení plánů umístit protiraketový štít v Evropě. Argumentem je dosažení dohody světových mocností s Iránem ohledně jeho jaderného programu. Protiraketový štít považuje Moskva za systém ohrožující jeho jaderné odstrašení. Washington přitom dlouhodobě představuje štít jako prostředek snižující ohrožení od států, jako je právě Irán.

Dva masivní výbuchy v průmyslové oblasti na severovýchodě Číny si podle posledních informací vyžádal více jak sto obětí. Události jsou dávány do souvislosti se špatnou bezpečností práce v Číně. Do vzduchu unikly toxické látky. Postup krizových složek je kritizován. Hasiči jsou špatně vybavení a málo vycvičeni. Velké množství lidí muselo být evakuováno.

Německá armáda stáhne raketový systém Patriot rozmístěný na tureckých hranicích. Stane se tak začátkem příštího roku. Vyjádření ministerstva potvrzuje zprávu v Der Spiegel, že mise nebude prodloužena. Podle tiskové agentury DPA bylo rozhodnutí učiněno před obnovením násilí proti Kurdské straně pracujících ze strany turecké armády.

Japonský císař Akihito vyjádřil „hlubokou lítost“ při příležitosti sedmdesátého výročí porážky své země ve druhé světové válce. Premiér Šinzó Abe vyjádřil „nejvyšší zármutek“ nad utrpením způsobeným Japonskem, podle jeho názoru by se však budoucí generace neměly omlouvat za chyby minulosti. Konzervativní premiér tím rozladil představitele sousedních států. Podle čínské státní agentury pochroumal premiér začátek budování důvěry mezi těmito státy. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje označila některé pasáže za politováníhodné a vyzvala Japonsko k řešení otázky zneužívání žen japonskými vojáky coby sexuálních otrokyň.

Podle Amnesty International zastřelil voják mírových sil OSN šestnáctiletého chlapce a jeho otce. Dále znásilnil dvanáctiletou dívku. Tyto události ve Středoafrické republice tak po aféře zneužívání dětí francouzskými vojáky opět ukazují na stav místní mírové mise.

V rozmezí tří hodin bylo v brazilském Sao Paolu zastřeleno nejméně dvacet lidí. Vraždění bylo zaměřeno na lidi s kriminální minulostí. Útočníci se v některých případech dokonce tázali obětí, zda mají kriminální minulost. V případě kladné odpovědi byli zastřeleni. Podle šéfa odboru veřejné bezpečnosti Alexandre de Moraese je třeba vyšetřit, zda bylo zabíjení pácháno drogovými dealery, policisty mimo službu, nebo bylo odplatou za nedávnou vraždu dvou policistů. Město je domovem mocných zločineckých gangů a bují zde nekontrolovatelný obchod s drogami.

V americkém výcvikovém středisku u bavorského Hohenfelsu pokračuje alianční cvičení Allied Spirit II. Velitelem mezinárodních sil je plukovník Josef Kopecký. Poprvé tak velkému aliančnímu cvičení velí český důstojník. Čtyři a půl tisíce vojáků z osmi zemí nacvičuje masivní operaci, při níž přispěchají na pomoc fiktivní spojenecké zemi, kterou s pomocí hybridního způsobu boje obsadily nepřátelské síly. Čeští vojáci jsou na cvičení chváleni jak náčelníkem generálního štábu Bečvářem, tak americkým generalem Cavolim, který cvičení připravil a dohlíží na jeho průběh.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře