fbpx

Bezpečnostní události 17. – 23. srpna 2015

Bezpecnostni monitor

Ceny ropy se propadají, za poslední rok o celých padesát procent. Důvodem je podle všeho to, že za minulou dekádu byli díky vysokým cenám producenti ropy ochotni hledat a rozpracovávat nová naleziště, čímž produkce stále roste. I Saudská Arábie, pro kterou nejsou nízké ceny výhodné, pokračuje ve zvyšování těžby, očekává se i návrat íránské ropy na trh. Naposledy přispěl prudký propad cen k pádu SSSR, nyní se ale podobných scénářů obávat prý nemusíme. Ceny by se měly na nízké úrovni udržet poměrně dlouho. Minulý rok v létě stál barel ropy 105 dolarů, budoucí rok se očekává pokles až k 35 dolarům za barel.

Mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík řekl, že Slovensko je ochotno přijmout imigranty, pokud to budou křesťané. Muslimům by se na Slovensku prý nelíbilo, protože dle jeho slov „tam nejsou mešity”. Faktem je, že Slovensko je pro uprchlíky zejména z Blízkého východu a severní a subsaharské Afriky spíše tranzitní zemí.

Spojeným státům se leteckým útokem podařilo odstranit „dvojku“ Islámského státu Fahdila Ahmeda al-Hajaliho, tentokrát zřejmě skutečně. První proklamace o jeho smrti se totiž objevily už v prosinci 2014. Al-Hajali, také znám jako Abu Muslim al-Turkmani, byl zabit při jízdě autem nedaleko od severoiráckého města Mosul. Spolu s ním podle dostupných zpráv zemřel také Abú Abdulláh, který měl na starosti mediální propagaci IS.

Útočník Ajjúb Chazání z francouzského vlaku, kterému v provedení útoku zabránili ostatní cestující včetně dvou amerických vojáků, byl podle všeho sledován tajnými službami Belgie, Francie a Španělska. Jeho advokátka tvrdí, že útočník se jenom pokusil o loupež, protože měl hlad, a použité zbraně prý našel v parku. Otázkou zůstává, jak se dostal k lístku na vlak Thalys z Amsterodamu do Paříže. Nastoupit na tento vlak bez lístku je totiž přinejmenším složité.

Spojenci se vracejí do Iráku. Spojené státy do nové výcvikové mise vysílají tři a půl tisíce vojáků a příslušníků Námořní pěchoty. I když počty osob, které vyslaly jiné státy, jsou menší, nejsou zanedbatelné. Austrálie nasadila 500 vojáků, budou zde i Španělé (300), Italové (280), Britové (275), nebo Francouzi (200) a personál z dalších zemí. Údaje pocházejí z dokumentu, který zveřejnila Výzkumná služba amerického Kongresu.

Debata o nástupci cenného letadla A-10 Warthog stále neutichá. Mohutný pancéřovaný stroj, který je ve službě už od sedmdesátých let, svou skutečnou hodnotu začal dokazovat až v devadesátých letech s prvním bojovým nasazením v Perském zálivu. Měl být původně nahrazen multifunkčním letadlem F-35. V americkém letectvu ale sílí hlasy, které tvrdí, že Warthog by měl mít nástupce se stejně specifickým určením maximálně orientovaným na blízkou vzdušnou podporu.

Podle Lidovek.cz Severní Korea zápasí s drogovou závislostí svých občanů v obrovském měřítku. Závislost na syntetických metamfetaminech alias pervitinu prostupuje všemi vrstvami obyvatelstva včetně státních elit. Neochota tento problém řešit podle všeho spočívá v tom, že mnoho příslušníků bezpečnostních složek má v rodině někoho závislého. Režim to ale popírá.

Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře