fbpx

Bezpečnostní události 31.– 6. září 2015

Bezpecnostni monitor

Spojené státy americké umístily dva drony typu MQ-1 Predator a sedmdesát členů U.S. Air Force na leteckou základnu Lielvarde v Litvě. Drony se mají zúčastnit vojenského cvičení, které probíhá v rámci americké snahy o zvýšenou kooperaci s pobaltskými státy kvůli ohrožení Ruskou federací. Američané také umístili letouny F-22 Raptor do Evropy, a to do Polska a Německa.

Na devadesát lidí bylo zraněno po sérii výbuchů před budovou ukrajinského parlamentu v Kyjevě. Ministr vnitra Arsen Avakov z tohoto útoku viní ukrajinské nacionalisty.

Islámský Stát se přihlásil k útoku na italskou ropnou společnost ENI v libyjském hlavním městě Tripolisu. Ačkoliv následky útoku nebyly závažné, je možné pozorovat zvyšování aktivity Islámského Státu v Libyi.

Saudská Arábie modernizuje svoji námořní flotilu. V současné době poptává lodě po společnosti Lockheed Martin Corp v ceně vyšší než je jedna miliarda dolarů. Saudové také vyjednávají poslední detaily nákupu deseti helikoptér Sikorsky MH-60 Seahawk. a poohlíží se po osmdesáti helikoptérách typu Blackhawk a raket typu PAC-3. Zvýšené zbrojení Saudské Arábie je připisováno problémům s militantními islamisty, obavami z námořního programu Iránu a dlouhodobé snaze o reformu námořních jednotek.

Turecký parlament schválil prodloužení mandátu, který autorizuje vyslání pozemních jednotek do Sýrie a Iráku. Tento návrh se v parlamentu setkal s ostrou opozicí od pro kurdských stran. Turecko ovšem potvrdilo svoji dlouhodobou pozici nezájmu vysílat pozemní jednotky do Sýrie pokud se situace v této zemi nestane přímým ohrožením bezpečnosti Turecka.

Spojené státy americké uvalily sankce na ruské a čínské exportéry zbraní kvůli porušení zákona o embargu na na export zbraní do Íránu, Severní Koreji a Sýrie. Z ruských exportérů se sankce zaměří zejména na státní podnik Rosoboronexport.

 Vladimir Putin potvrdil ruskou účast na konfliktu v Syrii a vyzval k vytvoření mezinárodní koalice pro boj proti terorismu. Z jeho vyjádření je patrné, že nevyloučil možnost pozemní vojenské intervence v Sýrii. Popřel ovšem přítomnost ruských pozemních jednotek v Sýrii, které byly v posledních dnech zaznamenány v Syrské státní televizi, z jejíž záběrů je možné usuzovat, že ruské jednotky bojují po boku syrských vládních jednotek.

 

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře