fbpx

Bezpečnostní události 7.– 13. září 2015

Bezpečnostní události 7.– 13. září 2015

Bezpecnostni monitor

Kurdská strana práce pokračuje v útocích na turecké jednotky. Při napadení tureckého vojenského konvoje v neděli bylo zabito 15 vojáků. Turecko odpovědělo leteckými útoky na základny PKK v severním Iráku. Incident se odehrál v provincii Hakkari ve Východní Anatolii.

Polsko se v rozmezí let 2020-2025 chystá investovat více než 2 miliardy dolarů do ponorek. Polsko se při nákupu pravděpodobně spojí s Norskem a Nizozemskem, zejména z důvodu snížení nákladů na pořízení.

Ruská federace potvrdila, že zásobuje Sýrii zbraněmi a humanitární pomocí. Podle Ruska jsou všechny dodávky zbraní a přítomnost vojenských poradců v souladu s mezinárodním právem a již dříve vyjednanými armádními kontrakty. Rusko vyvrátilo zprávu o přímé účasti svých vojenských jednotek v boji s ISIS.

Podle OSN bylo při bojích na Ukrajině zabito nejméně 8000 lidí a 17000 jich bylo zraněno. OSN upozorňuje, že čísla která zveřejnilo ve svém dokumentu jsou konzervativním odhadem a reálné číslo může být o několik tisíc vyšší.

Čína začala vyvíjet novou generaci útočných helikoptér pro svou armádu. První kusy nových strojů opatřených technologií stealth by měly čínské jednotky obdržet v roce 2020. Helikoptéru vyvíjí koncern Aviation Industry Corp of China.

Šéf organizace Al-Kajda Ajmán Zaváhrí vyzval mladé muslimy v USA a v zemích západní Evropy k osamělým útokům. Tento typ terorismu se nazývá ,,Lone wolf“. Dle Zaváhrího by si muslimové měli vzít příklad z útoku na bostonský maraton nebo Charlie Hebdo.

Německo se chystá zavést dočasné hraniční kontroly na hranici s Rakouskem. Dle ministra vnitra Maizereho je země na limitu svých možností ohledně přijímání uprchlíků.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře