fbpx

Bezpečnostní události 14. – 20. září 2015

Bezpečnostní události 14. – 20. září 2015

Bezpecnostni monitor

Ozbrojenci Talibánu podnikli útok na vězení ve městě Ghazni v Afganistánu. Podařilo se jim osvobodit zhruba tři sta padesát vězňů,přičemž téměř polovinu z nich povařují místní úřady za přímé ohrožení národní bezpečnosti. Podobný útok, který zahájil sebevražedný atentátník nájezdem na hlavní vstup do budovy, čímž umožnil přístup ozbrojené skupině, Talibán podnikl také v Pákistánu. Tam cílil na leteckou základnu. V bojích padlo nejméně 17 příslušníků pákistánské armády.

Dle zdrojů pocházejících ze Spojených států amerických staví Rusko v Sýrii leteckou základnu. Ruská federace je také v posledních týdnech podezřívána ze zvýšených dodávek zbraní a z používání svých vojenských poradců v zemi k boji proti ISIS po boku armády Bašára Asada.

Egyptským ozbrojeným složkám se podařilo zneškodnit více než padesát militantních islamistů na Sinaji. V bojích zemřeli dva egyptští vojáci. Stalo se tak devátý den probíhající operace armády proti povstalcům.

Čína se střetla v konkurenčním boji s Německem, a to při prodeji dvou ponorek Egyptu. Čína se snaží po Bangladéši a Pákistánu, kde uspěla v soutěži o nákup ponorek, rozšířit svůj export i k netradičnějším partnerům mimo Asii. Egypt si již před čtyřmi lety objednal dvě ponorky od německé firmy ThyssenKrupp Marine Systems, které mají být předány do egyptských rukou v roce 2017.

Vláda japonského premiéra Shinza Abeho odsouhlasila zmírnění omezení japonské armády. Stalo se tak poprvé od roku 1945. Nové rozhodnutí je historickým milníkem, protože znovu povoluje japonské armádě vysílat vojsko na mise do zahraničí. Toto rozhodnutí se ovšem kritizuje část domácí japonské společnosti, tak zahraničí. Hlavním problémem je prý narušení pacifistického rázu japonské ústavy.

Spojené státy americké posílají do Sýrie dalších pětasedmdesát jimi vycvičených ozbrojenců do bojů proti Islámskému státu. Ozbrojenci, vybavení lehkými zbraněmi a terénními vozy, překročili hranice do Sýrie ze sousedního Turecka. Jedná se o další z plánovaných 5400 militantů, které Spojené státy cvičí a posílají bojovat proti Islámskému státu. Žádná z těchto jednotek se však doposud nesetkala s výrazným úspěchem a většinou utrpěla těžké ztráty.

V africkém státě Burkina Faso proběhl státní převrat. Stalo se tak tři týdny před volbami. Zemi nyní vládne generál, který pomocí ozbrojenců nechal zatknout prezidenta a premiéra země. Událost byla odsouzena jak ze strany Spojených států amerických, tak OSN.

5 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    22. 9. 2015, 15:05

    Zdá se, že Putinova sázka na syrskou kartu začíná vycházet a zájem Západu o řešení ukrajinského konfliktu jde stranou. Takže to vypadá na další ,,zamrzlý,, konflikt v postsovětském státu.

    Nejsem žádný rusofil, ale musím uznat, že současná ruská iniciativa v Sýrii je velmi dobrý tah, který donutil USA ke spolupráci a část EU k politické podpoře Ruska v jeho úsilí proti IS a to vše bez ohledu na ukrajinský konflikt, který se tímto dostává na druhou kolej.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    p0tkan
    22. 9. 2015, 19:01

    v linku najdete par ozaj presvedcivych argumentov preco Rusku zamrznutie konfliktu na Ukrajine nemoye vyhovovat. Preto sa skor obavam ze „krok stranou“ do Syrie je skor odputanim pozornosti od dalsej eskalacie.

    Inak Rusku sa najpr musi podarit presvedcit verejnu mienku v EU a USA, ze ide proti IS a nezachranuje Assad rezim(co tam imho robi realne).

    REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    civil
    23. 9. 2015, 21:36

    Děkuji za link. Dovolím si napsat několik argumentů, které spíše hovoří proti další eskalaci ukrajinského konfliktu.
    – přijetí zákona o decentralizaci Ukrajiny
    – Ukrajina je ekonomicky na pokraji bankrotu (restrukturalizace zahraničního dluhu, atd.)
    – Ukrajina je politicky roztříštěná a nejednotná
    – rozšíření plynovodu Nord stream, takže žádné tranzitní poplatky pro Ukrajinu
    – rozjetí vojenské mise v Sýrii
    – pokus dostat se z mezinárodní politické izolace vojenskou misí v Sýrii
    – začne zima, ruský plyn bude mít větší váhu než děla

    Ukrajina je na lopatkách a další vojenská eskalace konfliktu by byla myslím kontraproduktivní.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    24. 9. 2015, 12:05

    civil pěkné shrnutí ukrajinské slabosti, problém je, ale v tom, kdo začal v Putinovi a on je ten, kdo v týhle válce stojí za vším a je ten, kdo rozhoduje a vždy táhne první.

    REPLY

Nejnovější komentáře