fbpx

Bezpečnostní události 21. – 27. září 2015

Bezpečnostní události 21. – 27. září 2015

Bezpecnostni monitor

Desítky tisíc lidí pochodovaly v Mexico City ve spojitosti se svým požadavkem na odpovědi ve věci loňského zmizení čtyřiceti tří studentů v jihozápadním městě Igula po střetech s místní policií. Případ se podle demonstrujících totiž pokouší mexický prezident zamést pod koberec. Vláda tvrdí, že policie mladé muže unesla a předala místnímu drogovému gangu, který je zmasakroval. Mezi obžalovanými je i starosta Iguly a jeho žena. Události se staly symbolem neschopnosti státu a korupce.

Spojené státy a Indie se budou podílet na trénování vojáků v šesti afrických státech. Podle Johna Kerryho se jedná o vojáky, kteří se zapojí do peacekeepingových misí OSN.  Dohodu uzavřeli při vzájemném setkání indický a americký ministra zahraničí. Zaměřili se také na ekonomická témata a společný zájem vyvažovat vliv Číny.

Zimbabwský viceprezident Emmerson Mnangagwa nadále upevňuje své postavení dědice Roberta Mugabeho (91 let). Oficiálním zástupcem se stal v prosinci minulého roku po té, co  z tohoto postu odstranil Joice Mujura. Mnangagwa byl ministrem bezpečnosti za Gukurahundské ofenzívě, při které bylo zabit dvacet tisíc civilistů. Většina z nich pocházela z menšinového kmene Ndbele.

Při pouti do Mekky v Saudské Arábii zemřelo více než sedm set lidí. Tragédie se odehrála na cestě ze stanoveného města v údolí Mína k stélám, na které poutníci při symbolickém kamenování Satana házejí kameny.

Zásadního průlomu v mírových rozhovorech dosáhly Kolumbie a Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Přiblížily se uzavření dohody, která by mohla ukončit desítky let trvající boje. Oznámili to kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a vůdce FARCu Rodrigo Londoño. Vyjednávání mezi vládou a povstalci probíhají už třetím rokem.

Vážná hrozba od islamistických milicí a separatistů? Čína slibuje „silný tlak“ na bojovníky v ujgurském vnitrozemí. Ti mají být aktivní v energeticky bohaté provincii Sin-ťiang, kde v posledních letech zemřely stovky lidí při násilnostech. Podle exulantů Číňané nepředložili přesvědčivé důkazy o existenci soudržné ozbrojené skupiny bojující proti vládě. Nepokoje tak mohou být důsledkem frustrace Ujgurů z kontroly nad jejich kulturou a náboženstvím.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře