fbpx

Bezpečnostní události 28. – 4. října 2015

Bezpečnostní události 28. – 4. října 2015

Bezpecnostni monitor

Padesát států přislíbilo vyslat na 40 000 vojáků do misí OSN, uvedl v pondělí prezident Spojených států amerických Barack Obama. Nejvíce vojáků nabídla Čína. Dle Si Ťin-pchinga se má jednat o cca 8000 mužů. Dále bylo rozhodnuto, že mise OSN musí být lépe plánované a více efektivní s možností využití jednotek rychlého nasazení.

Na území Náhorního Karabachu se opět střetly jednotky Arménie a Ázerbájdžánu. K útoku ze strany Ázerbájdžánu mělo dojít v pondělí. V boji byly použity i těžké zbraně. Padlo okolo jedné desítky kombatantů na obou stranách s blíže nespecifikovaným množstvím zraněných. Byli zabiti také tři civilisté. Není jasné, kdo zaútočil první. Obě země se navzájem obviňují.

Ukrajinská vláda se dohodla s proruskými separatisty na rozšíření množství a typů zbraní, které budou postupně staženy z frontových linií konfliktu. Jedná se o tanky, minomety a artilerii s kalibrem menším než 100mm. Zbraně s kalibrem větším než 100mm byly již z frontových linií staženy díky podpisu dohody Minsk II v lednu 2015.

Zrušení dohody o prodeji dvou lodí Mistral bude stát Francii nejméně 250 milionů eur. Lodě nyní Francie prodává Egyptu za 950 milionů eur. Pokud ale dodávka lodí do Egypta neuspěje, přijde Francie o cca 1.1 miliardy eur.

Na třicet kurdských ozbrojenců bylo dle tureckého prezidenta Erdogana zabito při operaci turecké armády, která se odehrála v pátek. Erdogan je kritizován za snahu podlomit kurdskou opozici před volbami v listopadu. To jak útoky na PKK v zahraničí, tak zvýšeným tlakem na kurdskou opozici na domácí politické scéně.

Mexiko vydalo do USA dva drogové bosse. Edgara „La Barbie“ Valdeze z kartelu Beltrán-Levya a Jorje Costilla z kartelu Golfo. Oba se podíleli na prodeji drog a mají na svědomí desítky lidských životů. Tzv. Extradice je silnou zbraní USA v boji s drogovým kartely v cizích zemích, neboť dovoluje vydávat zločince z vybraných států jižní a střední Ameriky do USA a soudit je podle tamního práva.

Jednotky kurdské Pešmergy z autonomního regionu v Iráku, tzv. Iráckého Kurdistánu, započaly ofenzívu proti pozicím Islámského státu poblíž města Kirkuk. Útoku za podpory letectva koalice se zúčastnilo na 3500 mužů. Ofenzíva zaznamenala úspěch hned první den, kdy byli militanti Islámského Státu vytlačeni z několika vesnic a Kurdům se podařilo obsadit území o rozloze cca 140 kilometrů čtverečních.

1 comment

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    civil
    9. 10. 2015, 21:42

    Vypadá to, že ukrajinský konflikt se ukládá k ,,zimnímu spánku,, a jeho další pokračování bude zřejmě probíhat v politické rovině. Souboj EU a RF o vliv na Ukrajině nemá prozatím vítěze, jen poraženého a to samotnou Ukrajinu.

    REPLY

Nejnovější komentáře