fbpx

Bezpečnostní události 5. – 11. října 2015

Bezpečnostní události 5. – 11. října 2015

 Bezpecnostni monitor

,,Je pravděpodobné, že ruští dobrovolníci se zkušenostmi s boji na Ukrajině budou bojovat také v Sýrii,“ řekl v pondělí předseda ruského parlamentní výboru pro bezpečnost, admirál Vladimír Komojedov. Dodal, že se tito dobrovolníci velmi pravděpodobně zapojí do bojů jako přímá součást jednotek syrské armády. Dle Komojedova je hlavním lákadlem pro tyto dobrovolníky plat. Mohou si přijít až na padesát dolarů denně.

Kiev, EU, Washington i Moskva podpořily pozdržení voleb na separatistických územích na Ukrajině ovládaných proruskými rebely. Volby se měly konat 18. října a 1. listopadu. Byly však posunuty na začátek února. Rebelové nevylučují jejich úplné zrušení v případě oboustranně fungující dohody nad statutem těchto území. Po dohodách o stažení zbraní různých kalibrů z fronty je toto dalším pozitivním krokem k deeskalaci konfliktu, na kterém se obě strany dohodly.

Armáda Bašára Asada započala ofenzívu s podporou Ruska a íránských milic. Ani za vydatného bombardování ze strany ruského a syrského letectva se pozemním jednotkám nepodařilo dosáhnout žádného znatelného úspěchu. Armáda Bašára Asada přišla nejméně o 15 obrněných vozidel. Předmětem bojů byla výšina Jub al Ahmar, která je strategicky důležitým místem, neboť její kontrola umožňuje efektivně ostřelovat přilehlý rovinatý terén.

Spojené státy americké zvažují pozastavit odsun vojsk z Afghánistánu. Současný plán je zmenšit počet kombatantů o zhruba 10 000 do roku 2016. Stejný názor má i většina jejich spojenců z NATO, kterých je momentálně v Afghánistánu 6000. Afghánská armáda momentálně není v kondici, ve které by stávající situaci mohla zvládnout sama. Také zaznamenala znatelné územní ztráty i přes značné investice ze strany koalice. Ta plánuje do roku 2017 vybudovat samostatnou afghánskou armádu o síle 350 000 mužů.

Izraelem cloumá vlna útoků. Za 11 dní byli zabiti čtyři Izraelci a 21 Palestinců. Útoky se odehrály v Jeruzalémě, Gaze a na Západním břehu Jordánu.

Saudská Arábie chce od Francie nakupovat ve velkém. Má zájem na koupi francouzských lodí třídy Mistral, helikoptér společnosti Airbus, satelitů společnosti Thales. Francie také přichází s nabídkou prodeje jaderných reaktorů, které produkuje domácí Areva. Francouzský premiér Manuel Valls se vydal do Saudské Arábie dohodnout tyto kontrakty. Jeho cesta do Rijádu následuje po úspěšném pobytu v Egyptě, kde podepsal prodej lodí třídy mistral, dříve určených pro Rusko.

Irácká armáda podnikla útok na konvoj Islámského státu, ve kterém se měl podle informací irácké armády nacházet ,,muž číslo jedna“ Abú Bakr al-Bagdádí. Ten měl být transportován na schůzi nejvyššího velení islámského státu. Informace o jeho smrti zatím nebyla potvrzena.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře